Foto: babav
Pre zmenu som skusila tento tradicny ,orechovo-makovo -lekvarovo -syrovy, vianocny kolac zapliest ako vianocku .Chutil vyborne!
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
20 dkg |
|
20 dkg |
|
3 PL |
|
1 bal |
|
1 bal, sušené ,sol(1cl) |
|
|
|
2,5 dl,vlazne |
|
7,5 dkg |
|
1 |
|
Plnka: | |
podla chuti orechova ,makova ,syrova, |
|
|
|
podla potreby na potretie |
|
Postup
-
1
Vo vlaznom mlieku som rozmiesala drozdie a cukor,nechala 10 minut vykysnut. Do misy som dala zvysne suroviny a zamiesila vlacne cesto.Na teplom mieste mi vykyslo priblizne za 1 hodinu.
-
2
Vykysnute cesto som rozdelila na 5 rovnakych buchticiek.
-
3
Kazdu som rozgulkala na tenky plat a 2 z nich naplnila syrovou plnkou:
-
4
Zvysne tri platy lekvarom,orechovou a makovou plnkou.Plnky som zabalila do cesta .
-
5
Ulozila som si ich vedla seba v poradi syrova-orechova- lekvarova -makova -syrova. Horne konce som spojila a zvysok zaplietla do vrkoca.
-
6
Hotovy pletenec so ulozila na maslom vymasteny plech a nechala na teplom mieste kysnut , 30 minut.
-
7
Vykysnuty som hojne pomastila rozpustenym maslom .
-
8
Piekla som ho 35 minut v rure predhriatej na 180 stupnov C. Napriek tomu ,ze som plnky dobre zabalila ,mak a lekvar si nasli cesticku a troska vytiekli na povrch kolaca, ale chutove mu to neublizilo.Teply kolac so este raz potrela maslom.
-
9
Vychladnuty kolac som cez sitko posypala praskovym cukrom.
-
10
Takto vyzeral pokrajany.
varecha.pravda.sk/recepty/maslova-vianocka-z-piatich-pram...