Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou fotorecept

lubi - bez fotkylubi, 28. novembra 2016
Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept)
Foto: lubi

Výborné sýte jedlo, ako stvorené na zimné dni.

8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks (čerstvý hlávkový)
2 ks (väčšia)
500 g (bravčové i hovädzie)
1/4 ČL
1 ČL
6 PL
1 ks
3 ks
3 strúčiky
250 g
250 g (alebo rastlinná smotana)




Postup

  1. 1

    Najprv dáme variť ryžu do vody. Vodu osolíme. Ryža by mala ostať al dente. Nesmie sa nám rozvariť, nesmie však byť ani tvrdá.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám ryža varí, umyjeme kel, odstránime hlúbik a tvrdú hlúbovitu časť z horných listov a nakrájame ho na hrubšie pásiky. Do väčšieho hrnca dáme 3 PL oleja a 1 najemno nakrájanu cibuľu. Krátko opražíme a pridáme nakrájaný kel. Osolíme ho, pár minút podusíme, prilejeme asi 1 dcl vody a dusíme asi 10 minút. Má ostať ešte chrumkavý, nie úplne mäkký. Vypneme a dáme nabok.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Samozrejme 2 špinavé hrnce nám nestačia, potrebujeme ešte jeden. Veď neporiadku nie je nikdy dosť. Zoberieme väčšiu panvicu, dáme do nej 3 PL oleja a druhú najemno nakrájanu cibuľu. Chvíľu opražíme, pridáme mleté mäso, červenú mletú papriku, zázvor, soľ a mleté čierné korenie a miešame, kým mäso nestratí surovú červenú farbu. Potom prilejeme asi 1 dcl vriacej vody, premiešame a dusíme asi 15 minút. Občas premiešame aby neprihorelo. Ak treba, prilejeme ešte vodu. Malo by jej byť len toľko, aby mäso nepriháralo. Potom k mäsu pridáme na kocky nakrájanu čerstvú červenú papriku, nadrobno nakrájané 2 stručiky cesnaku a na kocky nakrájané paradajky. Necháme dusiť ešte asi 5 minút.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz prichádza na rad ryža. Už je určite uverená, aj trochu vychladnutá (vychladnutá byť nemusí). Takže k mäsu teraz pridáme uvarenú ryžu a poriadne premiešame. Možeme vypnúť.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prípravné práce sme skončili. Neporiadku je už asi dosť. Teraz pohľadáme nejaký veľký pekáč. Mal by byť čím väčší, lebo toho máme naozaj dosť. Na spodok pekáča nasypeme polovicu kelu. Na kel nasypeme ryžovo-mäsovú zmes, pekne uhladíme. Na to dáme druhú polovicu kelu. Pekne porovnáme.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si smotanovú zálievku. Do kyslej smotany dáme trochu vody, 1 nastrúhaný stručik cesnaku, trochu mletej červenej papriky a soľ podľa chuti. Poriadne premiešame. Kto nemôže, alebo nechce použiť mliečný výrobok, použije namiesto kyslej smotany rastlinnú smotanu, ale ju už neriedi vodou. Rovnako ochutí. Skúšala som to už aj s rastlinnou smotanou, aj s kyslou smotanou a chutí to rovnako super. Hotovú zálievku vylejeme na vrch, pekne rozotrieme a šup s pekáčom do rúry. Pečieme asi 30 minút na 180 stupňov Celzia. V prípade rastlinej smotany, však musíme dať pozor aby vrch neprihorel. Môžme v polovici prikryť alobalom. Mne sa to stalo.

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame so šalátom. Nie je to veľmi estetické jedlo, ale chutí svetovo. Všetký prsty oblízané. :-)

    Zapekaný kel s mletým mäsom a ryžou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

lubi
@Ziegelfeld1968 (28.11.2016 15:57)

Drahý Ziegelfeld1968 ďakujem za "kritiku, čo sa týka receptu", ale sú tu aj ľudia, ktorí už takmer pol svojho života žijú v cudzine a vo svojom súkromi rozprávajú dvomi cudzimi jazykmi. Toto je stránka o varení a milej redakcií určite nepadlo za ťažké moju gramatiku trochu zdokonaliť. Tak nechaj chudáka Štúra odpočívať v pokoji a radšej niečo dobre uvar.
boxik
@Ziegelfeld1968 (28.11.2016 15:57)

Čo keby si namiesto kritizovania gramatiky pridal aj nejaký ten recept, žiadny od teba som totiž nenašiel.
boxik
Recept sa mi páči a zrejme ho čoskoro pripravíme ,urodilo sa nám totiž veľa krásneho kelu. Hlúboviny aspoň u nás mali svoj rok toľko a také nádherné už dávno neboli.
dosa
rcp sa mi paci, isto vyskusam, lebo kel mozeme na vsetky sposoby... :-)
akive
Ďakujem za recept, jedlo je veeľmi dobré, chutilo nám a určite ho budem robievať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia