Zamagurský maskaľ

František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 9. februára 2014
Zamagurský maskaľ
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 ml
20 g
20 g
150 g




Postup

  1. 1

    Droždie s cukrom rozmiešame vo vlažnom mlieku. Po chvíli ho vlejeme do misy s múkou, pridáme rozpustenú masť a soľ. Vymiesime pevnejšie cesto, prikryjeme ho obrúskom a necháme kysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenom lopári asi na prst hrubo, pohárom vykrajujeme kolieska a keď nakysnú, po oboch stranách ich pečieme na teplej kuchynskej platni (na panvici) alebo upečieme v rúre na múkou poprášenom plechu.

  3. 3

    Upečené maskale potrieme roztopenou masťou. Maskale sa zajedajú k polievkam.

Diskusia k receptu

viera1
Zamagurský ? Kdeže... ten je z múky a vody a pečie sa na platni.A nazýva sa "moskoľ".Nasladko -horúci potretý maslom a posypaný cukrom,naslano s masťou a cesnakom.Toto je nejaký hybrid.
jozka2
nerozumiem preco mi namiesto -n-naskakuje-e- ani nie su tieto pismenka na klavesnici vedla seba,hm.
yogicek
@viera1
@milad
Dievčatá určite verím Vám, len teraz neviem ako to urobiť. Keď pekne poprosím, prihodíte rcp. tak ako to má byť? Chcel by som to vyskúšať.
viera1
@yogicek vypracuje sa cesto z múky,vody a trošku soli musí mať konzistenciu ako cesto na rezance.To sa vyvaľká (hrubšie ako na rezance) a pečie sa na platni.Moskoľ mal tiež svoj vývoj,časom gazdinky pridali sódu bicarbonu (keď bola).V kraji, odkiaľ pochádza moja mama, nepestovali pšenicu,lebo nestíhala dozrieť,mali len ovos a jačmeň.Ovos pestovali na kŕmenie a šrotovali,koňom sa dával celý.Ale oblasť Zamaguria pšenicu mala,boli ďalej od Belianskych Tatier a s jej dozretím nebol problém.Tento moskoľ sa pekával s rôznymi obmenami po celej severnej hranici Slovenska;niekde sa pridávali aj zemiaky,prípadne sa cesto robilo s kyslým mliekom.Tak vyskúšaj.
yogicek
@viera1
Ďakujem. Aj moji predkovia pochádzajú z tohto kraja, konkrétne z Podolínca.
viera1
Svet je malý (však aj Slovensko)...Zadaj si do tohto Malá Franková:
 maps.google.sk
po 542 v Sp. Belej a Sp.Starej Vsi odbočíš doľava.Prekrásny kraj,čistý vzduch a úžasní ľudia.Tam len bol ťažký život...Podolínec poznám,je to starobylé mesto,tiež som tam už dávno nebola,musím v lete sadnúť do auta...
vcelka
Ako dobre, že sa tu občas objaví niekto, kto všetko vie...
slavka11
no ja som si vcera vecer zamiesila cesto podla rcp hore. Ked pridem domov uvidim co s tym. Inak tej masti sa mi zdalo prilis vela uvidim ci este budem potierat po upeceni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia