Zakota fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. februára 2013

Recept je z babičkinej krabičky a je veľmi starý..babička ho zdedila od svojej mamky , ktorá slúžila v jednej bohatej rodine v kaštieli..suroviny sú merané na hrnčeky, pokiaľ chcete urobiť tento skvelý zákusok pre väčšiu rodinu, musíte zvýšiť dávky, lebo tento som piekla na malom plechu 22x33cm..zákusok vydrží aj týždeň a môže sa aju zmraziť...

15
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 ks
2 hrnčeky (zo 6 vajec)
1 hrnček
1 hrnček
1 ČL
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
Krém:
6
200 g
1 lyžica
12,5 dkg
Oriešková pena na vrch:
100 g
70 g
70 g
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pripravila suroviny na koláč..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do bielkov som pridala štipku soli a práškový cukor a vymiešala do tuhej peny..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala drvené oriešky..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala pokrájanú čokoládu na kocočky..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala pokrájané sušené ovocie a pokrájané kompótované ovocie....medzi sušenými sú sešené čerešne, slivky, marhule...medzi komp´tované som pokrájala, jablká, hrušky a broskyne...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom už iba 1 hrnček hrozienka..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    všetky suroviny som opatrne vmiešavala do snehu, aby sa nedolámal...plech som vystlala pečiacim papierom a cesto som rozložila rovnomerne na plech...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekol sa 30min...treba sledovať, či je už upečený...vyložila som ho na mriežku a nechala vychladiť...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pripravila som si krém...6žĺtok a 200g. som nad parou miešala do zhustnutia a roztopenia cukru..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do krému som pridala 1 lyžicu kakao a na záver vmiešala 12,5 dkg masla...nechala krém vychladiť..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na tortovú oblátku som natrela polovicu krému..

    Zakota (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na krém som uložila vychladnutú piškótu...položila druhú oblátku a potrela som ju druhou polovicou krému...uložila do chladničky stuhnúť...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na vrch som pripravila orieškový krém na vrch..maslo a cukor som roztopila nad parou, pridala som podrvené oriešky...a napokon zjemnila smotanou..natrela na vrch koláča...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    tento zákusok je veľmi chutný a vyzerá elegantne...ovocie sa môže voliť podľa chuti...a prajem dobrú chuť..krájať treba nožom namočeným v horúcej vode...

    Zakota (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

61 komentárov k receptu
no teraz keď som recept preštudovala a vytlačila, tiež by ma zaujímal ten orieškový krém - keby si upresnila, píšeš tam aj 4 lyžice mlieka do toho krému, to kde a kedy má ísť?, keď si napísala, že zjemníš smotanou nakoniec - mlieko si už potom nespomínala...či by to mohlo byť zjemnené aj tým mliekom, či tam má ísť oboje?..... a prepáč ak som niečo prehliadla......Vďaka! :-)
@nefertiti16...u ž som to opravila, sa mi to už pletie všetko...včara som piekla aj pre susedku dvojaké, sebe tento ,troška som sa zmýlila..maslo a cukor roztopila, pridala drvené oriešky a napokon smotanu,keď vychladne krém...môžeš namiesto smotany a kávu silnú pridať..už som ho robila aj s kávou, aj s karamelom drveným...
Izka , ty si čarodejnica , alebo máš Arabelin prsteň ? Kedy to stíhaš ? Popri príprave zabíjačky , pečenie pre seba a pre susedku ? Aby som nezabudla , koláč vyzerá výborne , určite aj tak chutí.
Izka super zákusok samé fajnové ingrediencie si do neho zamiešala a vysledok je famózny dala by som si .... teraz ku kávičke nechaš ma takto slintať pri obrazovke naprázdno???....
@izabella ďakujem za pripomenutie a "doručenie " receptu, bol to u nás obľúbený zákusok, no pri sťahovaní sa zapatrošil recept a ja som si nedokázala spomenúť na názov a márne som pátrala.
Tento Tvoj je naozaj ukážkový :-)
Teším sa veľmi, že vás zákusok zaujal a verím, že ako ho upečiete, napíšete mi o tej chuti.. Veľmi pekne ďakujem všetkým vám za vaše milé komentáre.-)))
Dievča moje - čo mi to robíš - a spíš Ty vôbec!? Nebudem sa už viac opakovať, iba podšrtnem x na 12. razy, nádhera, krásna práca a more nostalgických spomienok! Ďakujem Ti @izabella929 - hugácskam!
@izabella929 , "sledujem" Tvoje recepty z krabičky ako orol. Opäť jeden nádherný recept! Tiež so sledovala termín siatia papriky, včera som to stihla, ale napiecť som už nestihla ani náhodou. Robievam podobné rezy, len namiesto oblátok je čokoládové piškótové cesto, plnka je taká istá a navrchu je čokoládová poleva. Tvoj koláčik vyzerá fantasticky, reprezentačne (ako vlastne všetko o Teba) a tá oriešková pena navrchu - toto sa nedá nespraviť!
Veľmi som sa potešila , milujem hrnčekové koláčiky, zákusky. Idem tento vyskúšať lebo v nedeľu máme návštevu,tak si pred tým musím vyskúšať recept, aby som niečo nepokazila.To čo chcem ponúknuť návšteve tak to vždy skôr vyskúšam.To už mám tak zaužívané, lebo ako začínajúca kuchárka pred 50 rokmi (dnes ako 70 ročná už to môžem priznať) som chcela pre priateľa pripraviť jeho obľúbené palacinky a namiesto hladkej múky som do toho dala omylom kukuričný škrob.( Boli ako žuvačky). Od vtedy každý recept si najprv overím, až potom ponúknem návšteve.
@isabel2.. ďakujem pekne za oslovenie a pozdravujem vnučku Izku.-) chcem ti iba napísať, že minulý rok som siala takto vo februári paradajky a už mi kvitli v máji za oknom, bála som sa, že ich vysilí...tento rok som siala iba papriku v tomto termíne trojdňovom v znamení Leva...)dnes končí toto znamenie) od zajtra sa už nedá siať...paradajky budem siať koncom marca...mám teraz také semienko , že ich je iba 6 kusov v jednom balení , ale 100% klíčivosť a čo ma teší, že za 3 dni sú zo zeme vonku...ďakujem pekne za milý komentár, potešila si ma.-)))
@babkamt...bohu žiaľ, ja som zdedila to boľavé srdiečko a dosť často ma vytrucuje,,,snažím sa nemyslieť na to...najhoršie sú tie noci...vtedy mám tiesnivé pocity...ale inak fajn...kým žijem robím to, čo ma baví a k čomu mám vzťah....ďakujem ti veľmi pekne.-)))
@izabella929 nemám rada zákusky s kopcom krému a šľahačky, ale u tohoto rcp zrobím výnimku, pretože na pohľad mi príde výnimočný...naviac moja sestra-lekárka má pacientku, ktorej rodinná príbuzná slúžila za čias Rakuska-Uhorska vo Viedni na císarskom dvore v kuchyni, v časti kde sa piekli cukrárenské výrobky...a pár rcp už prezradila i keď "výmenou" za predpis na veľmi drahé lieky ;). Business je business a o tom je život :).
zdravím,dlho som sa odhodlávala že ho vyskúšam aj ja zdal sa mi drahý,ale je výborný, len sa mi nedržala ta vrchná oblátka neviem či som ja urobila chybu,alebo sa to stáva,ďakujem
zdravím,dlho som sa odhodlávala že ho vyskúšam aj ja zdal sa mi drahý,ale je výborný, len sa mi nedržala ta vrchná oblátka neviem či som ja urobila chybu,alebo sa to stáva,ďakujem
@anka07. ,,je to veľmi chutný zákusok...ja som trošku pritlačila dlaňami vrchnú oblátku a potom som ju zaťažila tý, vrchným orieškovým krémom a potom sa to už neodškieralo...niečo chuťovo podobné som robila na sviatky..len v tomto zákusku nie je ovocie, iba orechy/ Kamenná stena/ale keď do neho zahryznem pripomína mi chuť Zakoty...mám rada zákusky v ktorých je sušené ovocie a mnoho orechov v kombinácii s čoko...vďaka za vyskúšanie môjho receptu..)

Pridaj komentár k receptu: