Zakota (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Recept je z babičkinej krabičky a je veľmi starý..babička ho zdedila od svojej mamky , ktorá
slúžila v jednej bohatej rodine v kaštieli..suroviny sú merané na hrnčeky, pokiaľ chcete
urobiť tento skvelý zákusok pre väčšiu rodinu, musíte zvýšiť dávky, lebo tento som piekla
na malom plechu 22x33cm..zákusok vydrží aj týždeň a môže sa aju zmraziť...
15 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- pripravila suroviny na koláč..
- do bielkov som pridala štipku soli a práškový cukor a vymiešala do tuhej peny..
- pridala hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva..
- pridala drvené oriešky..
- pridala pokrájanú čokoládu na kocočky..
- pridala pokrájané sušené ovocie a pokrájané kompótované ovocie....medzi sušenými sú sešené čerešne, slivky, marhule...medzi komp´tované som pokrájala, jablká, hrušky a broskyne...
- potom už iba 1 hrnček hrozienka..
- všetky suroviny som opatrne vmiešavala do snehu, aby sa nedolámal...plech som vystlala pečiacim papierom a cesto som rozložila rovnomerne na plech...
- trúbu som nechala vyhriať na 180st. a piekol sa 30min...treba sledovať, či je už upečený...vyložila som ho na mriežku a nechala vychladiť...
- pripravila som si krém...6žĺtok a 200g. som nad parou miešala do zhustnutia a roztopenia cukru..
- do krému som pridala 1 lyžicu kakao a na záver vmiešala 12,5 dkg masla...nechala krém vychladiť..
- na tortovú oblátku som natrela polovicu krému..
- na krém som uložila vychladnutú piškótu...položila druhú oblátku a potrela som ju druhou polovicou krému...uložila do chladničky stuhnúť...
- na vrch som pripravila orieškový krém na vrch..maslo a cukor som roztopila nad parou, pridala som podrvené oriešky...a napokon zjemnila smotanou..natrela na vrch koláča...
- tento zákusok je veľmi chutný a vyzerá elegantne...ovocie sa môže voliť podľa chuti...a prajem dobrú chuť..krájať treba nožom namočeným v horúcej vode...