Základné krehké cesto

jamami78 - fotkajamami78, 22. novembra 2010

Toto cesto je veľmi jednoduché, množstvo si regulujete podľa potreby. Je to základný druh, ktorý používam na jablkový koláč, pité, vykrajované formy zliepané s džemom. Nepotrebujete vymastiť plech, pretože sa nelepí, navyše zostane dlho čerstvé. Pečiem z neho koláčiky na Vianoce. V základnom postupe uvádzam polohrubú múku, ale zistila som, že ešte lepšie sú z celozrnnej ražnej múky.

10 minút
príprava

Suroviny

3 diely, (alebo ražnej)
1 diel
2 diely
2 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko preosejeme na dosku, pridáme žĺtky a vypracujeme cesto. Necháme aspoň pol hodinku stuhnúť v chlade, potom spracujeme podľa potreby. Ak chcete, aby viac nakyslo, pridajte pol balíčka prášku do pečiva( napr. na jablčník).

  2. 2

    Priklad pomeru, ktorý používam na koláčiky lepené džemom: 125 g cukru : 250 g Hery : 375 g múky

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

jatanika
takýto odskúšaný základ, rýchly na zapamätanie, sa zíde...rada mením plnky či tvar koláčikov... ja pod žiadne cesto s takýmto vysokým podielom masla plech nemastím
pivonka
Áno, toto bol základný recept mojej mamy, 1-2-3. Odjakživa tak piekla a ja v tom pokračujem. Nie je tam príliš veľa tuku, takže - veľmi dobrý recept.
sovka62
Áno, aj ja používam pomer 1:2:3. Ale odkedy som vyskúšala Egreškino lístkové cesto-najrýchlejšie na svete, tak všetky krehké cestá pripravujem v mixéri podľa jej návodu. Naozaj to šetrí čas. Jej recept som už poslala aj do USA.
pupavciatko
V sobotu idem na svadbu a prisľúbila som napiecť linecké koláčiky zlepované ríbezľovým džemíkom. Vyskúšam tento recept, ďakujem
lymar
tento recept poznám tiež od svojej starej mamy. ked robíme linecké a jablčník vždy ešte doň pridáme postrúhanú citrónovú kôru :)
veverickq
Poprosim ak je to možne o recept na Egreškineho listkoveho cesta. Dakujem. Rada vyskušam
pupavciatko
koláčky sa podľa tohto receptu naozaj vydarili, sú krásne, vôbec pri pečení nestratili tvara chutné. ešte raz ďakujme za skvelý recept a odteraz linecké budem piecť len podľa neho
jamami78
som rada, ze sa ti vydarili, ja ich peciem najme na slavnostne prilezitosti, lebo zarucene nic nezbabrem
pupavciatko
koláčiky sú už u svadobnej rodiny. dnes večer boli "zanášky" tak som ich odniesla naaranžované v prútenom košíku. sú nielen chutné, ale v tom košíku vyzerali tak roztomilo a samozrejme každému chutili
babika
Tieto koláčiky pečiem najčastejšie na Vianoce,či pohreby je ich veľa a dlho vydržia,a ešte najradšej ich majú moje 17 ročné vnúčatá a pomáhajú mi ich vykrajovať,všetci ich máme radi,len je veľa okolo nich roboty,s tým vykrajovaním,ked tu decká nie sú.
jamami78
ak mas 250 g heru a predstavuje 2 diely, tak cukor ja 125g a muka 375g, ale ak mas velky plech eventualne je vas na to viac, tak kludne pouzi vacsie mnozstvo, ja vzdy vychadzam z davky v g pre maslo-heru a k tomu prisposobujem ostatne a dobra rada pre - daju sa spravit aj DIA- skusala som pre mamu s dia sladidlom na pecenie, ktore predavaju v kauflande, ale nepamatam si nazov, je to v krabicke