Domáce lístkové cesto (najrýchlejšie na svete :-))

egreska - fotkaegreska, 16. februára 2010
Domáce lístkové cesto (najrýchlejšie na svete :-))
Foto: egreska

Suroviny

2 šalky (asi 25 dkg)
1/2 PL
200 g
1/2 čl
6 PL




Postup

  1. 1

    Cesto začíname robit v mixeri s velkymi nožmi.Nasypeme muku,kakao,vhodime par kocočiek masla(asi 5-6) Maslo musí byt studene a nakrajane na male kocky.Rychlo a kratko 10 krat premiešame,kym sa maslo stratí.Treba pracovat rychlo aby bola hmota čim chladnejšia.Pridame zvyšne maslo a dva krat premiešame (kratko),vo vode rozpustime sol a pridame k cestu.Mixujeme 3-4 x ak sa vam zda cesto suche ,mozete pridat ešte par kvapiek studenej vody.Uz by sa to malo davat pekne dokopy.Vyklopime na pomučenu podložku a vyvalkame na obdlznik.

    Domáce lístkové cesto (najrýchlejšie na svete :-)) - obrázok 1
  2. 2

    Pravu aj lavu stranu (po dlzke) zahneme do vnutra a cesto zrolujeme do rolady.Vytvarujeme obdlznik.Tym zrolovaním sa vytvoria pekne vrstvy.Dame do sačka a odložime na 1 hod do chladničky. Použivame ako obvykle alebo odložime do mrazničky (ževraj vydrží 3 mesiace).Da sa použit aj na slano.

    Domáce lístkové cesto (najrýchlejšie na svete :-)) - obrázok 2

Diskusia k receptu

nyja
Egreska moja, hovorila som ti, že som ich robila? Akurát sme mali návštevu... zblajzlo sa úúúplne všetko. Boli super vydarené. To je nenormálne dobrý recept. To sa normálka vyrovná tej zápražkovej štrudličke ty šamnka:-D :-D :-D
egreska
nyja,ty ma vieš vzdy tak potešit :-))

michsamant: do listkoveho cesta sa bežne pridava ocot( o citrone som nevedela), treba vyskušat,mozno bude ešte lepšie
hannah22
my sme doma ozaj dávali lyžicu octa , zvláštna farba, zaujímavé, volá to vyskúšaj ma ... :))
egreska
to kakao,to bol moj vymysel,vzdy som chcela skusit kakaove listkove cesto ale kto sa bojí experimentovat tak ho moze vynechat..
sovka62
Egreška, vyskúšala som. Dnes sme mali návštevu a pre sestru, ktorá má rada všetko orechové, som napiekla rožteky. Poviem ti, že som pri príprave cesta bola v šoku. Napísala si, že najrýchlejšie na svete, ale to cesto bolo hotové bleskove. Najviac (pár minút) mi trvalo nakrájať to maslo a potom to už boli naozaj sekundy. Skoro mi oči vypadli z hlavy.
A sestra sa čudovala, že som robila domáce lístkové cesto (že taká babračka), ale vyviedla som ju z omylu. A na záver, je chutnejšie ako klasické lístkové cesto, takže odo mňa máš za recept tri jednotky s hviezdičkou. Ďakujem.
egreska
@sovka ako si ma potešila..som rada že ste si so sestrou zamaškrtili a že si jej prezradila fígel :-)) ozaj a dakujem za jednotky, to sa cení :-)
gabc
no vyzerá to super tak to nabudúce vyskúšam
egreska
to neviem ,ja som ho ručne nerobila ,ale malo by sa to robit rýchlo aby maslo bolo studene ,čo sa rukami nedocieli..neviem či by sa nezohrialo a moc by sa lepilo..fakt neviem povedat ,kedže to nemam odskušané..ak máš odvahu a chut tak vyskušaj a daj vediet :-)
lilimi
cesto som mala naozaj rychlo hotove,aj sa dalo krasne vyvalkat,aj som ho dala do chladnicky a urobila som strudlu,ale od listkoveho cesta malo velmi daleko...
marika21
Mamka moja si odjakživa doma robila lístkové cesto. Videla som to ešte ako dieťa. Vtedy som tomu nerozumela. Ja zvyknem kupovať. Je pravda , že nieje nad doma pripraveným cestom. *****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia