Na zabíjačke u nás to býval prvý teplý pokrm, ktorý sa podával. Bývalo to okolo deviatej ráno, ked už prvé práce boli za nami. Zobraziť celý popisNa zabíjačke u nás to býval prvý teplý pokrm, ktorý sa podával. Bývalo to okolo deviatej ráno, ked už prvé práce boli za nami. Tú prekrásnu a neopakovateľnú vôňu cítim aj dnes po mnohých rokoch. Vkladán recept na túto špecialitu, ktorú si môžeme kedykoľvek pripravť aj dnes, i ked bez tej atmosféry a práve zabitého prasiatka, ale za tú chuť to naozaj stojí.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
300 g |
|
2 ks, veľká |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 čajová lyžička |
|
2-3 čajové lyžičky,drvená sušená |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Pečienku zbavíme ciev, umyjeme a pokrájame na prúžky. Obličky rozrežeme pozdlž na polovice, vykrojíme močové kanáliky, prelejeme opakovane vriacou vodou, dobre umyjeme, aby sme ich zbavili močového zápachu, necháme odkvapkať a pokrájame na prúžky. Mozog sparíme vriacou vodou, vložíme do studenej vody, odblaníme a zbavíme prípadnmých krvných zrazenín, umyjene a pokrájame na menšie kúsky.Očistenú cibuľu pokrájame na drobno.
- 2
V hrnci rozpustíme masť, orestujeme na nej cibuľu takmer do hneda, ako na guláš. Pridáme obličky, chvíľu restujeme, aby sa opiekli, pridáme pečeň a restujeme, až sa začne droliť, okoreníme mletým čiernym korením, zasypeme oboma parikami a za stáleho miešania restujeme chvíľu spolu, podlejeme vodu a prikryté dusíme, dávame pozor, aby sa paprika nepripálila, miešame a podľa potreby podlievame vodou. Ked je už je jedlo takmer hotové, pridáme mozog a krátko povaríme. okoreníme majoránkou a dovaríme.
- 3
Podávame horúce s pretláčanými zemiakmi alebo krajcom čerstvého domáceho chleba.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu