Zabíjačková špecialita zo žitného ostrova

pusta - fotkapusta, 27. februára 2011

Na zabíjačke u nás to býval prvý teplý pokrm, ktorý sa podával. Bývalo to okolo deviatej ráno, ked už prvé práce boli za nami. Zobraziť celý popisNa zabíjačke u nás to býval prvý teplý pokrm, ktorý sa podával. Bývalo to okolo deviatej ráno, ked už prvé práce boli za nami. Tú prekrásnu a neopakovateľnú vôňu cítim aj dnes po mnohých rokoch. Vkladán recept na túto špecialitu, ktorú si môžeme kedykoľvek pripravť aj dnes, i ked bez tej atmosféry a práve zabitého prasiatka, ale za tú chuť to naozaj stojí.

6-8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
300 g
2 ks, veľká
3 PL
2 PL
1 PL
1 čajová lyžička
2-3 čajové lyžičky,drvená sušená
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pečienku zbavíme ciev, umyjeme a pokrájame na prúžky. Obličky rozrežeme pozdlž na polovice, vykrojíme močové kanáliky, prelejeme opakovane vriacou vodou, dobre umyjeme, aby sme ich zbavili močového zápachu, necháme odkvapkať a pokrájame na prúžky. Mozog sparíme vriacou vodou, vložíme do studenej vody, odblaníme a zbavíme prípadnmých krvných zrazenín, umyjene a pokrájame na menšie kúsky.Očistenú cibuľu pokrájame na drobno.

  2. 2

    V hrnci rozpustíme masť, orestujeme na nej cibuľu takmer do hneda, ako na guláš. Pridáme obličky, chvíľu restujeme, aby sa opiekli, pridáme pečeň a restujeme, až sa začne droliť, okoreníme mletým čiernym korením, zasypeme oboma parikami a za stáleho miešania restujeme chvíľu spolu, podlejeme vodu a prikryté dusíme, dávame pozor, aby sa paprika nepripálila, miešame a podľa potreby podlievame vodou. Ked je už je jedlo takmer hotové, pridáme mozog a krátko povaríme. okoreníme majoránkou a dovaríme.

  3. 3

    Podávame horúce s pretláčanými zemiakmi alebo krajcom čerstvého domáceho chleba.

Diskusia k receptu

bzuky
Toto božské jedlo poznám ale tomu čerstvému zabijačkovemu sa to nevyrovná.
pusta
už som mala obavy, že zostane božským len pre mňa. tak-tak, máš pravdu, tomu čerstvému zabíjačkovému sa to inokedy robené nevyrovná. ja som ho mala zo zabíjačkových najradšej
pusta
jarunka, poznáme skoro identickú identickú kuchyňu
hubata
Len potom treba zabiť aj zo dve prasiatka, aby pečienka zostala aj do tlačenky.......Na Žitnom ostrove sa varí vynikajúco, mala som susedu z Jelky a to boli dobroty ! Ako prekvapenie mi raz doniesla údenú tlačenku, čo sa u nás na Záhorí nerobilo. Bolo to vynikajúce !
alena45
u nás bolo prvé teplé jedlo skoro podobné, tiež s potlačenými zemiakmi a opraženou cibuľou, ale robila sa zrazená krv pokrájaná na kocky a spracovaná akoby restovaná pečeň. Orestovala sa aj pečeň a čo zostalo, pomlelo sa do húrky. Pečienku do tlačenky sme nedávali, a tlačenka sa údila len tá, čo vošla do bachora, tá čo bola v umelých črevách na tlačenku, tak tá sa len varila a zaťažila do vychladnutia. Máš pravdu @hubat á, zabíjali sa zväčša naraz "dva brave", každý najmenej 250 kg. Zabíjačky som milovala od detstva a veľmi mi chýbajú. Bohužiaľ, všetci nám už odišli a s nimi aj takéto tradície.