Zabíjačková špecialita zo žitného ostrova

Autor receptu: pusta

Na zabíjačke u nás to býval prvý teplý pokrm, ktorý sa podával. Bývalo to okolo deviatej ráno, ked už prvé práce boli za nami. Tú prekrásnu a neopakovateľnú vôňu cítim aj dnes po mnohých rokoch. Vkladán recept na túto špecialitu, ktorú si môžeme kedykoľvek pripravť aj dnes, i ked bez tej atmosféry a práve zabitého prasiatka, ale za tú chuť to naozaj stojí.

6-8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pečienku zbavíme ciev, umyjeme a pokrájame na prúžky. Obličky rozrežeme pozdlž na polovice, vykrojíme močové kanáliky, prelejeme opakovane vriacou vodou, dobre umyjeme, aby sme ich zbavili močového zápachu, necháme odkvapkať a pokrájame na prúžky. Mozog sparíme vriacou vodou, vložíme do studenej vody, odblaníme a zbavíme prípadnmých krvných zrazenín, umyjene a pokrájame na menšie kúsky.Očistenú cibuľu pokrájame na drobno.
  2. V hrnci rozpustíme masť, orestujeme na nej cibuľu takmer do hneda, ako na guláš. Pridáme obličky, chvíľu restujeme, aby sa opiekli, pridáme pečeň a restujeme, až sa začne droliť, okoreníme mletým čiernym korením, zasypeme oboma parikami a za stáleho miešania restujeme chvíľu spolu, podlejeme vodu a prikryté dusíme, dávame pozor, aby sa paprika nepripálila, miešame a podľa potreby podlievame vodou. Ked je už je jedlo takmer hotové, pridáme mozog a krátko povaríme. okoreníme majoránkou a dovaríme.
  3. Podávame horúce s pretláčanými zemiakmi alebo krajcom čerstvého domáceho chleba.