Oškvarková nátierka
Oškvarková nátierka

Z tejto oškvarkovej nátierky budete nadšení! Prezradíme vám, v čom je jej tajomstvo videorecept

folklorika - fotkaTV Folklorika, 28. júla 2022

Oškvarková nátierka, to je nehynúca klasika slovenských domácností. Ale táto je priam exkluzívna! Rodina i návšteva vás za ňu budú velebiť, ručíme vám za Zobraziť celý popisOškvarková nátierka, to je nehynúca klasika slovenských domácností. Ale táto je priam exkluzívna! Rodina i návšteva vás za ňu budú velebiť, ručíme vám za to, že sa na stole dlho nezohreje. Pozrite si video, ako ju pripraviť a buďte za hviezdu!

Suroviny

500 g
80 g
200 ml
4-5 PL
3-4 PL
1 ks stredne veľká
1 strúčk
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Šunku nakrájame na väčšie kúsky a spolu s oškvarkami pomelieme. Zmes preložíme do misy a pridáme aj pomletú cibuľu, cesnak a lečo. Premiešame.

  2. 2

    Pridáme pretlak, horčicu a čili, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame.

  3. 3

    Nátierku dáme dáme do čistých suchých pohárov a dobre uzavrieme. Ak chceme nátierku uchovávať dlhšie, sterilizujeme ju 45-60 minút pri 95 stupňoch.

  4. 4

    Autor videa: TV Folklorika, strih: TV Pravda

Diskusia k receptu

zizazi
Varecha je seriózny portál o varení. Je to moja srdcovka. Prosím nechcite ju dehonestovať podobnými bulvárnymi upútavkami či sprievodným slovom. Rada si prečítam ako recept vznikol, alebo, že rodina zverejnené jedlo miluje ale: "buďte za hviezdu" a podobne je bulvárna rétorika. Zbytočne ste pokazili dojem z dobrého receptu.
gabi58
Je to naozaj paradajkový pretlak? lebo sa mi to zdá skôr ako drvené paradajky, na pretlak je to nejaké riedke. Pretlak ma výraznú chuť a 4 lyžice sa mi zdá priveľa.
marienka44
Kto je autor receptu? Lebo keď otvorím dnešnú Varechu, je tam uvedené: Sons a keď sa recept otvorí, fiuruje pod názvom receptu: TV Varecha.
Ja mám osvedčený recept od šéfkuchára p. Lukačoviča z Rajeckých teplíc. Bol tu uverejnený v rámci receptu na pivný chlebik, pod tým je oškvarková nátierka. Žiadne lečo sa tam nepridáva. V tomto Vašom vychválenom recepte nie je žiaden tuk, napr. maslo, masť ap. Ciže nie je to nátierka, ale paškvil. Tu je môj obšúbený recept na oškvarkovú pomazánku, nátierku. Nemusí sa strktne dodržať gramáž, len približne. Žiadna cibuľa, len cesnak, vajíčka na tvrdo, horčica, kyslé uhorky a samozrejme maslo a mleté škvarky. Hotovo.
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-pivovy-chlebik-s-oskvark...
používateľ nemá avatar
bmb
bmb
@marienka44 (29.7.2022 13:14)

Nedá sa nereagovať na tento komentár, preto som sa prihlásila na varechu.
Mám 70 a oškvarkovú nátierku "odjakživa" robím s lečom, nikdy, slovom: nikdy som nepridávala cesnak a už vôbec nie maslo, po domácej zabíjačke sme oškvarkovú sterilizovali do zásoby a to podľa našej chuti a našich zvyklostí. Napriek tomu si nedovolím tvrdiť, že nátierka bez leča, s cesnakom a maslom je paškvil. Trochu tolerancie a pokory ešte nikomu neuškodilo. Pán vo videu dal na verejnosť svoj obľúbený recept - s veľkou znalosťou kvalitných surovín na ktoré väčšina ľudí ani nemá dosah - nechoval sa snobsky a hlavne nikomu nič nevnucoval. Neverím, že tie bulvárne frázy sú jeho dielom. Možno sem už nikdy nič nenapíšem, ale nedalo mi nezastať sa slušného človeka. Niekto mi tu pripomína babku z našej ulice:"Ja tie kiwi nemám rada! Nikdy som to nejedla, ale nelúbim to!"
bugout
Recept vyzerá veru dobre a tiež nemusím tieto "bombastické" nadpisy, hold taký je život na internete. Aj keď si myslím, že na portáli o varení je to zbytočné. Nemyslím si, že to priláka niekoho kto by si to neprečítal aj s jednoduchým názvom. A teda naozaj by ma nenapadlo miešať v podstate bravčovú masť s maslom. Aj keby boli oškvarky moc suché pridal by som masť a nie maslo.
laylastastykitchen
Komentovať názov či nadpis receptu by malo byť to posledné čo by vás malo napadnúť. Každý si nazve recept tak ako sa mu páči. Nechápem prečo to treba kritizovať.
Ja osobne takéto recepty nemusím. No teraz to napíšem...Nikdy som takúto nátierku nerobila a ani nebudem. Je to mastné a nezdravé. Radšej si dám suchý chlieb ako natrieť si niečo také na chlieb no napriek tomu ze take nemam rada, nekritizujem ako ostatní... okrem toho bravčové je to najnezdravšie mäso čo existuje... proti receptu nič nemám. Pokial to nemusim jest tak mi to neprekáža... no ludia by sa radsej mali zamyslieť nadtym čo daju do úst ake nezdravé jedlá namiesto toho aby sa tu riesili nazvy receptov alebo ci tam ide masť, či maslo alebo este nieco mastnejšie...namočte si chleba do oleja na raňajky či už na večeru. Je to lacnejšie :-D
bugout
Amen. A najlepšie bude nezdravé recepty z fuj fuj bravčového zakázať 😂 Mne osobne nechutí ani focaccia namočená v super zdravom olivovom oleji takže uprednostním túto nátierku. V každom prípade predstava chlebu namočeného v nejakom repkovom oleji ma dosť pobavila 😂
2x haji a janger
janger
@laylastastykitchen (25.8.2022 18:17), no, myslim, ze tenka vrstva takejto pomazanky na chlebiku az tak velmi neublizi.

Dalo by sa diskutovat, co je nezdravsie, tuk alebo cukor....
Nehnevaj sa, ale ked teda odsudzujes "nezdrave" tuky....ty vypekas kazdu chvilu torty, zakusky, nepecene sladkosti, atd. s mnozstvom cukru, karamel, biscoff pomazanku pouzivas casto (ved aj to je len cukor, tuk, sol)... Myslis, ze to je zdravsie?
Okrem toho pouzivas mnozstva mascarpone, slahacky - ved to mas tiez vela tuku.

To je inak uplne tvoja vec. Aj ja si rada zamaskrtim:-). A tvoje maskrty su bezpochyby dobre (a aj velmi pekne). Ale tiez nie najzdravsie ;-).

Rada si niekedy dam na tanier aj "malu barinku" kvalitneho olivoveho oleja. Namacam si potom chlebik, k tomu rajcinku.
A tak isto by som si rada dala napr. aj chlebik s oskvarkami....(len nemam)
Som presvedcena, kus torty nie je zdravsi ;-).

Inak, vsetko s mierou, myslim, ze to je najlepsia cesta.

A neber to ako hadku. Lebo pisane slovo niekedy vyznie inak, ako je to myslene :-).
laylastastykitchen
@janger (25.8.2022 19:02)

No veru ano odsudzujem taketo tuky a nejde len o tie tuky ale celkovo aj to bravčove maso a vsetko s tym spolocne...
Vypekam veru a veru mam aj zdrave maškrty bez cukru. A na moje dezerty sa treba pozriet aj inym okom. Velkost( mnozstvo) tych dezertov. Ze robim casto to je pravda. Raz za tyzden. A to ze kolko? Málo! Az tolko ze vacsinou sa mi ujde len ten kusok co vidno na videu. Robim male porcie na ukážku lebo mnozstvo sa vzdy da zdojnasobit alebo aj strojnasobit aj by niekto toho zakusku chcel viac... ze v jednej takej mojej torte su 3 vajcia. Sak niekto to zje na ranajky :-D okrem toho aj vseobecne niekto zdravo zije a hýbe sa tak ten 1 zakusok za tyzden vobec neuškodi. To si doprajú aj tie štíhle fitnesky ci modelky :-D
Dalsia vec ze zakusky neservírujem na ranajky. No takuto natierku pravdepodobne si ludia natru na chlieb na dobre rano alebo si dobre zaťažit žaludok na noc...
Vidiet v mojom profile tolko dezertov, vobec nie som prekvapena ze si vela ludi mysli ze mam plnu chladnicku len zakuskov a ze pravdepodobne kazdy z nas ma aspon 200 kg :-D a ranajkujeme zakusky, obedujeme torty a veceriame mikshaky :-D uplne to chapem. No len som to chcela trochu objasnit. Bravcove nejeme vobec nikto z nas, alkohol nepijeme, jedinu drogu co beriem je káva bez kofeinu a vacsinou aj bez cukru :-DD Rezne, fasirky ani nic podobne v oleji nekúpem ale vsetko co sa dá pečiem. Olej na vyprázanie pouzivam velmi malokedy. Mozno raz za rok. Okrem toho ze su to zbytocne vyhodene peniaze zato aby som mäso okupala v oleji, je to nezdrave... neberiem to vobec ako hadku. Som rada ze som mala moznost objasnit moje varenie, pecenie...
jany1976
Všetci vieme, že treba jesť s mierou, len niekedy je to veľmi ťažké. Ja sa snažím jesť menej mastné jedlá, skôr dusené, tak mi to chutí a asi raz za nesiac niečo vysmážané... No najradšej sa dorazím sladkosťami, tam mieru nepoznám, takže ľahko sa kritizuje.... A veru pomazánku si asi tiež spravím. 😋
1x haji
haji
@laylastastykitchen (25.8.2022 19:55)
Nemám digi, mám obyč. A jednu část života to byl největší terorista mého života. Vše jsem tomuto fenoménu podřídila. S léty přibyl rozum. Teroristu vyjmu na světlo boží, jen kdy já chci.
haji
@kimlo (25.8.2022 20:06)
To podepíšu, klidně i vlastní krví.
haji
@bugout (25.8.2022 18:34)
@bugout máš pravdu - zakázat. A pokud možno všechno. I dýchat - trénink tu byl nedávno, jedině přes dusítko... Hezky se nám spektrum nabídky Matky Země smrskává.
haji
@laylastastykitchen (25.8.2022 19:29)
Každý jsme nějak nastavený. A každý dělá jak nejlíp umí. Můj děda jedl celý život tak, že dnes by ho obvodní lékař ukamenoval, kdyby k němu trefil do ordinace. Měli hospodářství, prasata, krávy, kačeny, slepice, kuřata, králíky bůhvíco ještě. Děda zeleninu jedl jedině přepasírovanou přes prase. Solil tak, že solivary mu mohli posílat metál každý rok. Pepřil tak, že leckteré jídlo bylo černé jako viks. Dožil se bezmála 90 - ti let. Až na sklonku života trochu chořel, ale i z toho se vyhrabal, přestože tomu lékaři nevěřili. Kapra jedl jedině na Vánoce. Když byla ryba jindy, vždy úkoloval babičku: Ludmilo, kup mmě klobásek. A babička šla pro klobásek. Hladný chlap je nebezpečný zepředu i zezadu.
haji
Recept je pěkný. Mangalicu znám jen z médií. Škoda, přeškoda. S radostí bych tuto pomazánku vyzkoušela z uvedených surovin. Jistě by mě potěšila svojí nezaměnitelnou chutí.
1x motyka
janger
@laylastastykitchen (25.8.2022 19:29), vies, myslim, ze ani tej oskvarkovej pomazanky nikto nezje na kila.
A tie rezne,....tak ja sem tam, parkrat za rok si dam...neprejedam sa nimi. Dam si jeden. Ale ked uz robim rezen, tak taky normalny! Rezen ako sa patri :-). Takze ho "okupem v oleji", ako to ty hovoris.

A masko raz take, raz take, raz nijake...

Co jedia tie stihle fitnesky a modelky, to ma moc nezaujima :-). Tie absolutne nesledujem.









janger
@laylastastykitchen (25.8.2022 19:55), preco si myslis, ze kazdy, kto si da mastny chlieb, sedi len na zadku?
A mimochodom, mas tam 0,00 na displeji, takze ty tomu asi tiez moc nedas zabrat ;-)))) (to je myslene ako zart).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia