Obrátený jablkový koláč
Obrátený jablkový koláč

XXL osie hniezdo s jablkami fotorecept

petullka - fotkapetullka, 23. októbra 2020
XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept)
Foto: petullka

Osie hniezdo v nadrozmernej veľkosti s jabĺčkami a sladučkým karamelom. Je v ňom dosť masla i cukru, ale... je božské :-) Recept je Zobraziť celý popisOsie hniezdo v nadrozmernej veľkosti s jabĺčkami a sladučkým karamelom. Je v ňom dosť masla i cukru, ale... je božské :-) Recept je anglický, pridávam aj link, lepšie raz vidieť ako čítať môj popis.
Zdroj: Facebook

10
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
7 g
240 ml
1 ČL
1 PL
2 ks
85 g
Jablká s karamelom:
100 g
170 g
6 ks
Plnka:
100 g
150 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, dáme lyžičku soli a zamiešame. Spravíme jamku, do ktorej nasypeme lyžicu cukru a droždie, a to zalejeme teplým mliekom. Necháme vzísť kvások cca 10 minút, potom prilejeme roztopené maslo, vajíčka a vymiesime hladké cesto. Ja som robila s mixérom. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu vykysnúť.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablká s karamelom: V hlbokej panvici na miernom ohni roztopíme cukor. Keď začne karamelizovať (hnednúť), pridáme maslo a miešame, kým sa ingrediencie pekne spoja a až potom dáme variť do karamelu na 5 minút jablká (ošúpané, bez jadierok, prerezané na štvrtiny). Ja som mala jablká z našej záhrady, také menšie a bolo ich 8.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené jablká naukladáme na dno tortovej formy s priemerom 26cm a polejeme zvyšným karamelom.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm (cesto by malo byť dlhšie a užšie, aby bol slimák nižší a širší), potrieme zmäknutým/roztopeným maslom a posypeme polovičkou cukru, ktorý sme zmiešali so škoricou. Rozrežeme ho pozdĺž (dlhšiu stranu) na polovicu a polovice ešte na polovicu (teda na 4 pásy).

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Začneme rolovať cesto, prvý pás rolujeme a pokračujeme druhým pásom s tým, že koniec 1. pásu a začiatok druhého sa prekrýva. Keď dokončíme rolovanie, “slimáka” dáme bokom a vyvaľkáme druhú polovicu cesta a celý postup zopakujeme s tým, že pokračujeme v rolovaní odloženého slimáka.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotového slimáka uložíme na jablká a necháme odpočívať 30 minút a potom dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 45 minút.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené hniezdo necháme trochu vychladnúť. Potom na formu položíme tanier a otočíme (ako pri bábovke), otvoríme formu a vyklopíme.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu je už vyklopené.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hniezdo je dosť sladké, ale my veľmi ľúbime sladké, tak som spravila ešte aj cukrovú polevu (100 g práškového cukru + 1 PL amaretto + 1 PL mlieko). V originál recepte ho podávajú s vanilkovou zmrzlinou ako tradičný Apple pie.

    XXL osie hniezdo s jablkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu