Využitie zeleniny z polievky

jojusko - bez fotkyjojusko, 16. októbra 2010

Vždy keď sa doma varila slepačia alebo kuracia polievka tak hneď po jej scedení sme už aj ako deti jedli varenú zeleninu. Hovorím zle Zobraziť celý popisVždy keď sa doma varila slepačia alebo kuracia polievka tak hneď po jej scedení sme už aj ako deti jedli varenú zeleninu. Hovorím zle že zeleninu všeobecne. Vybrali sme si mrkvičku, kaleráb a niekedy trochu celeru. Zbytok, najmä zelená časť vnatí, nám nikdy nechutil a tak slušná časť sa dostala ako nepoužitelná do odpadu. Keď sa niečo podobné zopakovalo neskôr vyskúšali sme tento recept a ujal sa. Výsledok sa podobá tzv.cvičnému rezňu z vojny - ale tento je určite chutnejší.

4
porcie
15-20 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 500 g Všetka uvarená , , zo slepačej alebo kuracej polievky okrem zelenej časti póru
cca 100 g , tukové časti, mäso z rebier a menších kostí, vždy podla situácie
50 g Eidam
1 ks bambino alebo Lučina
3 ks z rožkov-rožky
1/2 ks
3 ks surový - stručik
2 ks
1 KL
2 KL tmavá




Postup

  1. 1

    Všetku uvarenú zeleninu z polievky vrátanr zelených častí vidličkou rozmačkať na hladkú masu

  2. 2

    Cibulu posekať na drobno, cesnak pretlačiť lisom, priložiť k zelenine. Súčasne na drobno posekaný tvrdý syr a vytlačený tavený syr, pridať koreniny spolu s majoránkou, dobre miešaním zhomogenizovať.

  3. 3

    Pridať strúhankua znovu dobre miešať. Jej množstvo sa riadi výslednou hutnosťou masy- nemá byť úplne tuhá ale ani riedka alebo lepkavá. Musí byť tvarovatelná. Polievkovou lyžicou z nej oddelujeme kusy velké ako je nie celkom zatvorená dlaň a rukami tieto kusy vytvarovať do guľky- je to lepšie ako priame tbarovanie rezňa. Gulky obalovať v múke pogúlaním a následne roztlačiť na na placky hrubé cca 1-11/2 cm hrubé a smažiť na oleji pri slabšom ohreve. Ako príloha sa hodí zemiakové pyré. Na porciu rátame 3 ks.

Diskusia k receptu

jojusko
Klasický mäsový rezeň je rovnaký tak v Medzilaborciach ako v Malackách. Rezeň zo zeleniny v polievke bude mať tisícero odtieňov chute. Zaujímavé je, že aká bude výsledná chuť, záleží na nás, akú zeleninu máme a akú dáme do slepačej polievky. Výsledkom však vždy bude dobrá chuť a jemná a lahodná štruktúra pod povrchom. Pri takom výsledku je hospodárne využitie potraviny vítanou úsporou najmä teraz v čase krízy. Chutné jedlo ale žiadne nové tukové vankúšiky kforé nie sú zdravé ale naviac aj kazia postavu.
jojusko
Vyskúšali sme rôzne variacie použitých druhov zeleniny a keď sa aj sortiment menil málo dá sa chuť rezňa ovlivniť pomerom množstva jednotlivých druhov zeleniny. Výsledný efekt je dobrý aj bez použitia syrov a to vtedy keď je k dizpozícii viac toho menej hodnotného mäsa oškrabaného z kostičiek a kožky olúpanej z povrchu. Výsledok je vyprážaný plochý útvar ktorý nemá nahradiť mäso ale rozšíriť sortiment jedál rýchlym, úsporným a na čas a pracnosť nenáročným hlavným jedlom.
frezia68
Tiež zeleninku podobne využijem,len smažím na teflonke s minimom oleja.....
evanaaa
Jojusko, skláňam sa pred tvojim vekom a zároveň oceňujem tvoj záujem o gastronómiu, varenie a tento tvoj recept. Kde si doteraz bol, veď si už dlhšie zaragistrovaný varecháč?
helca103
ja tiež využivam zeleninu podobne je mi luto len tak vyhodit taku dobrotu aj ked sa stáva iba zriedka že niečo osatne..... teším sa na dalšie Tvoje recepty Jojusko
cuckasiska
robim podobne len bez syra a nahadzem vsetko do tycoveho mixera, zahustim struhankou, vajkom a robim gullicky, dame do polievky resp. k hocijakej kôprovej, paradajkovej, zemiakovej a inej omacke, je to mnaam a deticky mi to zjedia skôr takto kompaktibilne ako zvlast...diky za novu inspiraciu
jojusko
Príspevok pi /sl/ cuckasisky a helcy lO3 doplňuje moje konštatovanie o značnej variabilite nielen zloženia následného zeleninového jedla , ale aj spôsobu využitia. Nemusíme sa teda upnúť na ktorýkoľvek recept. Rozviňme volne svoju fantáziu a ja som presvedčený že mnohí prídu na ďalšie chutné jedlá z varenej zeleniny a mäsa. Ten recept, ktorý som tu napísal , by mohol byť inšpiráciou. Pani Evanaa, prosím ste velmi milá ale kompliment určite patrí Vám. Dovolte použiť niečo čo mám od mamičky z mladosti. Keď sme pomáhali alebo plnili študentské povinnosti tak sme končili poďakovaním, tak neosobne adresovaným. Mamička vtedy poznamenala. Postav sa pred zrkadlo a poďakuj tomu koho tam uvidíš. Žartovné ale aj svojim spôsobom správne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia