Využitie zeleniny z polievky

Autor receptu: jojusko

Vždy keď sa doma varila slepačia alebo kuracia polievka tak hneď po jej scedení sme už aj ako deti jedli varenú zeleninu. Hovorím zle že zeleninu všeobecne. Vybrali sme si mrkvičku, kaleráb a niekedy trochu celeru. Zbytok, najmä zelená časť vnatí, nám nikdy nechutil a tak slušná časť sa dostala ako nepoužitelná do odpadu. Keď sa niečo podobné zopakovalo neskôr vyskúšali sme tento recept a ujal sa. Výsledok sa podobá tzv.cvičnému rezňu z vojny - ale tento je určite chutnejší.

4
porcie
15-20 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetku uvarenú zeleninu z polievky vrátanr zelených častí vidličkou rozmačkať na hladkú masu
  2. Cibulu posekať na drobno, cesnak pretlačiť lisom, priložiť k zelenine. Súčasne na drobno posekaný tvrdý syr a vytlačený tavený syr, pridať koreniny spolu s majoránkou, dobre miešaním zhomogenizovať.
  3. Pridať strúhankua znovu dobre miešať. Jej množstvo sa riadi výslednou hutnosťou masy- nemá byť úplne tuhá ale ani riedka alebo lepkavá. Musí byť tvarovatelná. Polievkovou lyžicou z nej oddelujeme kusy velké ako je nie celkom zatvorená dlaň a rukami tieto kusy vytvarovať do guľky- je to lepšie ako priame tbarovanie rezňa. Gulky obalovať v múke pogúlaním a následne roztlačiť na na placky hrubé cca 1-11/2 cm hrubé a smažiť na oleji pri slabšom ohreve. Ako príloha sa hodí zemiakové pyré. Na porciu rátame 3 ks.