Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke

daewootn - fotkadaewootn, 22. júna 2011
Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke
Foto: daewootn

Podľa opisov grékov a rimanov tekvicu poznali a obľubovali ju aj v staroveku. Pre indiánov slúžila ako vzácna výživa. V domácom liečitelstve poznáme jej Zobraziť celý popisPodľa opisov grékov a rimanov tekvicu poznali a obľubovali ju aj v staroveku. Pre indiánov slúžila ako vzácna výživa. V domácom liečitelstve poznáme jej účinky hlavne z jadra semienok pre ich veľký obsah bielkovin a olej. Tekvica je výborné diétne a liečive jedlo pre žaludočné choroby. U obezitých, na nedostatky obličiek a mechúra trpiacich, reumových , diabetikov, srdcovochorých ľudí.

20-30
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 100 - 130°C. °C

Suroviny

4 až 6 ks podľa potreby
30 dkg podľa potreby
1/4 liter vlažné podľa potreby
2 KLpodľa chute
1/2 liter na vysmážanie
1 ks podľa veľkosti
1 Čj. do cestička
4 okrúžky do oleja
10 dkg na obalenie
15 dkg na obalovanie




Postup

  1. 1

    k obrázku č.1. Na obrázku máme strednú tekvicu, ani malú, ani veľkú. Nie starú nie mladu. Veľkosť vyhovuje asi pre 3 - 4 člennú rodinu.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 1
  2. 2

    k obrázku č.2. Na obrázku máme ošúpanú tekvicu pripravenú na spracovanie.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 2
  3. 3

    k obrázku č. 3. Na obrázku je vidieť postup rezania. Pri prvych narezaných krúžkoch zistíme ako je tekvica stará. Na obrázku vidieť mladé jadierka, teda tekvica vyhovuje tomu na čo sme sa podujali vykonať. Tu sa musíme rozhodnúť či ju budeme obalovať v cestičku alebo v strúhanke. Ak budeme vysmážať v cestičku, režeme okrúžky asi 3mm. ak budeme vysmážať v strúhanke, režeme okružky asi 4 mm. Ak by sme chceli okružky hrubšie, musíme si tieto okružky prdvariť vo vriacej vode. Na panvici alebo el. grile / na plocho / si môžte vysmažiť krúžky len málo posolené, neobalené, teda čisté, sú chutné - delikatesa - podľa chute.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 3
  4. 4

    k obrázku č.4. Na obrázku som rezal okružky 4 mm. s tým, že ich budem obalovať v strúhanke. Na obrázku č. 3. som rezal krúžky 3 mm. a obalovali sa cestičkom. Vrátim sa ešte k čisteniu. Ak je tekvica mladá, zistíme to hmatom, povrch len očistíme vo vode a režeme. zase ak je moc stará povrch ošúpeme a semienka vyberieme a tieto si môžeme usušiť. Podarilo sa mi spracovať tekvicu vo vianočnom období, dalo sa to zjesť. Obrázok ďalej predstavuje stav počiatku obalovania, hore vpravo je miska s cestičkom, niže je strúhanka a pripravené hrubšie okružky tekvice.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 4
  5. 5

    k obrázku č.5. Na obrázku je znázornený postup spracovania. Vľavo dolu je silonový sáčok v ktorom je hladká múka do ktorej som vložil okružky ktoré som takto obaloval v múke / neznečistil som si okolitý priestor a niet čo upratovať /. Ďalej je tam miska s cestičkom, kde mám uložené okružky a za je doska na korej mám pripravené okružky na ponorenie do cestička. Keby som to mal opačne obhorí mi bok misky. Ukončené je to panvicou kde som okružky vysmážal.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 5
  6. 6

    k obrázku č.6. Na obrázku je znázornené vloženie okružku z misky do panvice. Samozrejme okružok je obalený čestičkom, na spodku okružku je vidieť klapku ktorá nám odpadne do panvice, alebo vydrží až do momentu vloženia do vriaceho oleja. Dá sa teda povedať, že cesto je správne zahustené - netečie. Tu je treba sledováť dianie v panvici, tekvicu musíme strážiť aby sme ju nespálili. Nesledujeme len jednu, máme tam viac okružkov - podľa priemeru dna panvice, tieto musime ďalej aj rýchlo obracať a zároveň včas vyberať a ukladať na pijavý papier. Tu ešte pridám radu, že na vyhotovenie cestička musíme použiť h l a d k ú m ú k u, okružky nebudú nasiaknuté olejom.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 6
  7. 7

    k obrázku č. 7. Na obrázku je znázornené rozmiestnenie okružkov v panvici a približne asi aj potrebné množstvo oleja / okružky plávajú /.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 7
  8. 8

    k obrázku č.8. Na obrázku máme hotové produkty.Vľavo sú uložené 4 ks. okružky obalené v cestičku, vpravo sú okružky obalené v strúhanke. Príloha k tekvici je ľubovolná, já preferujem zemiaky / kaša, len uvarené, zemiaky uvarené v šupke a po ošúpani nastrúhane na panvici a usmažené, aj hranolky/., podľa chute. Papina je aj keď sa tekvica vloží medzi dva chleby potreté horčicou, vyložené okružkami červenej cibule, to platí pre turistiku a vychádzky. Na hlavnom obrázku / menu /, som to rozložil ako " zeleninovú misu " a prílohu " pyré , čo ale blesk presvietil. Na obrázku som chcel zviditeľníť hlavne množstvo kombinácii ktoré sa dajú z tekvice vytvoriť. Dobrú chuť prajem.

    Vyprážaná tekvica v cestíčku a strúhanke - obrázok 8

Diskusia k receptu

strecko
ty brdo to je teda fotopostup!!! parada!!! :D mnam mnam mnam !
frezia68
Recept skúseného a pedantného kuchára,všetko má svoje miesto a postup a výsledok-chutné jedlo :-)))
cizmarka
no už sa teším ako si toto pripravím niekedy k obedu. Už mi na záhradke rastie,len nech rýchlo narastie....Veľmi pekne a dôkladne ste to popísala pofotil....no a hlavne je to zdravé...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia