Foto: emmatessdad
Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkin koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával Zobraziť celý popisTento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkin koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
1/2 balíčka |
|
2-3 PL |
|
4 ks |
|
125 g |
|
200 g |
|
2 PL |
|
(nemusí byť) |
|
Vrstva prvá: | |
250 g |
|
Vrstva druhá: | |
1 kg |
|
2 balíčky |
|
1 balíček /nemusia byť/ |
|
Vrstva tretia: | |
4 ks |
|
Postup
-
1
Múku dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr.
-
2
Pokračujeme pridaním pár lyžíc mlieka, masla (hera, klasické maslo alebo palmarín), práškového cukru, 2-3 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónovej nastrúhanej kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-).
-
3
A pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto poriadne vypracované ...
-
4
Z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha - keď je zmrznutejšie. Zvyšné 2/3iny cestíčka vyvaľkáme a preložíme na plech. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Potom tie časti pekne scapkajte rukou na plechu - ako ja.
-
5
Na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké.
-
6
Druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Môžete dať viac jabĺk, ak ich máte radi, ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka či nasekané orechy...
-
7
4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g). Vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká.
-
8
A takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu.
-
9
Dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180°C. Už teraz je pekný, že? :-))))
-
10
No a takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuť Vám prajem gazdinky.
Dosť si ju skoro zničíš,ked takto budeš robiť a zasa je lepšie si dať suroviny do nejakej väčšej misky,zhniesť to a tak si cesto vyvaľkať na doske,alebo priamo na plechu.
Apropo, vďaka za recept, jabĺčkové robím často a teraz rozmýšľam, čo upečiem cez víkend. Bude to Tvoj koláčik, Emmatessdad. Len sa trochu obávam toho snehu s cukrom - vlastne vždy mám z toho zvláštny pocit, ale nakoniec sa vydarí. Pekný deň.