Výborné jabĺčkové rezy fotorecept

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 2. októbra 2011

Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkin koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával Zobraziť celý popisTento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkin koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí.

30
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
1/2 balíčka
2-3 PL
4 ks
125 g
200 g
2 PL
 (nemusí byť)
Vrstva prvá:
250 g
Vrstva druhá:
1 kg
2 balíčky
1 balíček /nemusia byť/
Vrstva tretia:
4 ks




Postup

  1. 1

    Múku dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokračujeme pridaním pár lyžíc mlieka, masla (hera, klasické maslo alebo palmarín), práškového cukru, 2-3 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónovej nastrúhanej kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-).

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto poriadne vypracované ...

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha - keď je zmrznutejšie. Zvyšné 2/3iny cestíčka vyvaľkáme a preložíme na plech. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Potom tie časti pekne scapkajte rukou na plechu - ako ja.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Môžete dať viac jabĺk, ak ich máte radi, ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka či nasekané orechy...

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g). Vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180°C. Už teraz je pekný, že? :-))))

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuť Vám prajem gazdinky.

    Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

bibia1
mrveničkové koláčiky milujem, a tento obzvlášť
dorisa
Nejaký grofkin koláč som aj ja pridala, strašne nám chutil.
elisticka
dnes som robila tvoj klacik vynikajuci... podaril sa mi super receptik:-))))
emmatessdad
@elisticka no to ma velmi tesi, jej ani nevies ako som rada. Urcite bol vonavy a chutny, mohla si pridat fotecku :-) Ale som rada, ze som inspirovala.
kbohumel
Vyzerá dobre. Hádam ho skúsim. Ale aký precízny postup! To sa nemôže nepodariť. Milujem mrveničkové koláčiky, ani jeden ma nesklamal.
ancicka
Verím,že tento zákusok je výborny,ale prečo robíš na kuchynskej doske?
Dosť si ju skoro zničíš,ked takto budeš robiť a zasa je lepšie si dať suroviny do nejakej väčšej misky,zhniesť to a tak si cesto vyvaľkať na doske,alebo priamo na plechu.
vimar
dal by sa ten práškový cukor nahradiť kryštálovým hnedým? resp. čím, ak nechcem dať práškový?
korbacik
@vimar , podľa mňa by do takéhoto cesta nemal isť kryštálový, bolo by ho cítiť. Keby sa cesto šľahalo, to je iné.
Apropo, vďaka za recept, jabĺčkové robím často a teraz rozmýšľam, čo upečiem cez víkend. Bude to Tvoj koláčik, Emmatessdad. Len sa trochu obávam toho snehu s cukrom - vlastne vždy mám z toho zvláštny pocit, ale nakoniec sa vydarí. Pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia