Výborné jabĺčkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkin koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí.

30
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr.
  2. Pokračujeme pridaním pár lyžíc mlieka, masla (hera, klasické maslo alebo palmarín), práškového cukru, 2-3 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónovej nastrúhanej kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-).
  3. A pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto poriadne vypracované ...
  4. Z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha - keď je zmrznutejšie. Zvyšné 2/3iny cestíčka vyvaľkáme a preložíme na plech. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Potom tie časti pekne scapkajte rukou na plechu - ako ja.
  5. Na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké.
  6. Druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Môžete dať viac jabĺk, ak ich máte radi, ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka či nasekané orechy...
  7. 4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g). Vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká.
  8. A takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu.
  9. Dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180°C. Už teraz je pekný, že? :-))))
  10. No a takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuť Vám prajem gazdinky.