Výborné cesto na parené buchty a parené knedle

diabambulka - fotkadiabambulka, 11. januára 2012

Moje overené, odskúšané a stále používané...

9 alebo 20 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto :
400 g
1 ks
1 ks
 štipka
150 ml
kvások :
30 g
150 ml vlažné
2 čajové lyžičky
Plnka na parené buchty :
  alebo ovocie
Posýpka na parené buchty :
  s cukrom, alebo škoricový cukor, mleté orechy, kakao s cukrom, čokoládový puding alebo opražená strúhanka
Ďalej potrebujeme:
 na omastenie




Postup

  1. 1

    Cesto : Do misky s múkou dáme kvások( do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme kvasnice ), vajíčko, žĺtok, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Parená knedľa : Ak ideme pripraviť parené knedle, vykysnuté cesto si rozdelíme na dve častii, vytvarujeme do tvaru knedlí a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Medzitým dáme do hrnca trocha vody, necháme ju zovrieť. Na vrchný okraj hrnca priložíme čistú utierku a upevníme ju gumičkou. Keď voda v hrnci vrie na uterku si položíme knedľu, zakryjeme miskou s rovnakým priemerom ako máme hrniec a paríme 20 minút.

    Výborné cesto na parené buchty a parené knedle - obrázok 2
  3. 3

    Parené buchty : Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a naplníme podľa chuti buď slivkovým lekvárom, alebo nejakým ovocím. Cesto uzavrieme, tak aby nám vznikli buchtičky a necháme chvíľku podkysnúť. Do hrnca dáme vodu a parák natretý olejom. Keď voda vrie na parák poukladáme naplnené buchty, zakryjeme a paríme 9 minút.

  4. 4

    Tip : Výborné parené buchty sú naplnené zaváranými marhuľami a poliate čokoládovým pudingom :-)

  5. 5

    Pozor : Počas parenia nikdy neodokrývať, lebo by nám všetko spľaslo !!!

Diskusia k receptu

anaska
@Diabambulka , gratulujem, obidve sa Ti krásne podarili. Parené buchty som už nerobila 100 rokov, ale teraz vyskúšam podľa Tvojho rcp.
damisa
mne sa nedarí robiť dobrá parená knedľa , vyskúšam podľa Teba uvidím
zuzliak
mas to krasne a na tej prvej fotke vyzera ta knedla uzasne zltucko :) Ja premyslam o mraziacom boxe- moj Flam si uz tak zvykol na knedle, buchty a ostatne nase "dezerty" - ako tu sladke jedla volaju, ze ich musim mat stale v mraze ako "home made fast food" :D Buchty niekedy robim len cokoladove - pre syna, ten je do cokoladoveho kadeco zblazneny.
1x babka2
bejgi
určite vyskúšam, kladám do KK, knedlíček je veľmi pekný :)
aroooo
@diabambulka , skús parené buchty posypané sypkou posýpkou/orechy, mak.../ trochu poliať sirupom-zvariť cca 1dcl vody a cukor/,netreba pomastiť a tá posýpka keď sa tým sirupom nasiakne,mňam.....
marijanka712
máš ich velmi krásne niekedy skúsené kuchárky ma učili, že do parených kysnutých knedlí sa nikdy nedáva olej lebo ti spalsnú ako vidím pravda to nie je , lebo ty ich máš kŕásné výstavne asi to aj ja vyskúšam
marienka44
@Diabambulka ,ja som minule knedlu dala parit na paracik pokryty peciacim papierom a neprilepila sa, aj ked nebola odspodu natreta olejom. Skus, je to sikovnejsie s paracikom ako s dvomi hrncami na sebe.
orchidea
Krásne buchty aj knedľa, už musím aj ja konečne vyskúšať, ukladám si recept.

sovka62
Ten olej ma prekvapuje, bol aj v predchádzajúcom recepte. Ja do cesta na parené knedle či buchty nikdy nedávam a mávam ich naozaj dobré.
zdenkas
Pekný je ten knedlík,aj buchtičky,dala by som si ,len teraz po sviatkoch troštičku obmedzujem,len dokedy mi to vydrží...keď sa sem pridávajú samé dobrôtky.
sneica
krasne buchty aj knedle...receptik ukladam ...:)
mracik9
ja to už robím len tak od oka,ale tvoje sú pekné
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
dala by som si parene buchty so slivkovym lekvarom!!!!!! krasne su!!!
medovnicek
nádherné buchty, super knedle, veru ani ja som už veľmi dlho parené buchty nerobila
meddy
ďakujem ta recept, dnes som robila knedľu a konečne recept, podľa ktorého sa mi podarila :-) a navyše je chuťovo vynikajúca :-)
marianne69
@diabambulka chcela som spravit parene buchty podla teba,aj som spravila,ale naozaj tam ide 150ml oleja,lebo cesto vykyslo krasne,len neviem ci je to tym teplom,je strasne mastne a to som dala oleja 125ml.ma to tak byt?uvidim,ked uparim:-)
marianne69
no nepodarili sa mi, tecie mi z cesta olej a uparene su tuhe a nenaparili sa,cosi som bud zmrvila,alebo tym teplom,neviem,dost prerazaju kvasnice,co sa zje sa zje ,co nie,pojde kurkam:-))
diabambulka
ahoj marianne69, mrzí ma že dopadli tak neslávne, ja do cesta pridávam ak je trba ešte aj trocha mlieka aby nebolo cesto tuhé. Mne sa niečo podobné tiež voľakedy stalo a to mi cesto prekyslo a po naparení sa mi scvrkli a stratili ten nádherný tvar.
Ak ti môžem odporučiť čo robievam ja najčastejšie a vždy sa podarí, je nenáročné na prípravu aj suroviny tak to je toto :  varecha.pravda.sk/recepty/domaca-varena-knedla-bez-mlieka...
to je môj TOP recept na ktorý nedám dopustiť a je famózny. Vyskúšaj... pekný deň :-)))
marianne69
Nic sa nedeje,....vcera prisiel muz z prace a uz mu zvestujem,ze jeho oblubene jedlo nedopadlo moc slavne,ze asi idem leco varit alebo snicel vyprazit...a on na to,ze daj na tanier uvidime.....dala som na tanier,riadne posypala makom,cukrom,a poliala maslom a on ani okom nemihol,zjedol vsetko a dnes rano hovori,ze ci este mame,ze sa tesi na ne....tak asi take hrozne neboli:-)))))))) ja som nekostovala,lebo parene knedle som jedla len raz ,aj to este pred 20 rokmi tehotna,a kadial prisli,tadial posli,nelubim ich,no nekamaratim sa s nimi.......
ribana
Kedze boli velmi pochvalene a velmi chutili budem ich robit este opat .....mnamky :)
ribana
Kedze boli velmi pochvalene a velmi chutili budem ich robit este opat .....mnamky :)
meddy
skvelý recept, robila som podľa neho aj buchty, aj knedľu a vždy sa podarilo :-) A tá chuť :-) Ďakujem za recept!
twinky
Určite až 150 ml oleja do cesta? Ďakujem za odpoveď 😘




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia