Výborné cesto na parené buchty a parené knedle
Autor receptu: diabambulka
Moje overené, odskúšané a stále používané...
9 alebo 20 minút minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto :
Do misky s múkou dáme kvások( do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme kvasnice ), vajíčko, žĺtok, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Parená knedľa :
Ak ideme pripraviť parené knedle, vykysnuté cesto si rozdelíme na dve častii, vytvarujeme do tvaru knedlí a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Medzitým dáme do hrnca trocha vody, necháme ju zovrieť. Na vrchný okraj hrnca priložíme čistú utierku a upevníme ju gumičkou. Keď voda v hrnci vrie na uterku si položíme knedľu, zakryjeme miskou s rovnakým priemerom ako máme hrniec a paríme 20 minút.
- Parené buchty :
Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a naplníme podľa chuti buď slivkovým lekvárom, alebo nejakým ovocím. Cesto uzavrieme, tak aby nám vznikli buchtičky a necháme chvíľku podkysnúť.
Do hrnca dáme vodu a parák natretý olejom. Keď voda vrie na parák poukladáme naplnené buchty, zakryjeme a paríme 9 minút.
- Tip :
Výborné parené buchty sú naplnené zaváranými marhuľami a poliate čokoládovým pudingom :-)
- Pozor :
Počas parenia nikdy neodokrývať, lebo by nám všetko spľaslo !!!