Výborné cesto na parené buchty a parené knedle

Autor receptu: diabambulka

Moje overené, odskúšané a stále používané...

9 alebo 20 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto : Do misky s múkou dáme kvások( do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme kvasnice ), vajíčko, žĺtok, olej a štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť na teplom mieste.
  2. Parená knedľa : Ak ideme pripraviť parené knedle, vykysnuté cesto si rozdelíme na dve častii, vytvarujeme do tvaru knedlí a necháme ešte chvíľku podkysnúť. Medzitým dáme do hrnca trocha vody, necháme ju zovrieť. Na vrchný okraj hrnca priložíme čistú utierku a upevníme ju gumičkou. Keď voda v hrnci vrie na uterku si položíme knedľu, zakryjeme miskou s rovnakým priemerom ako máme hrniec a paríme 20 minút.
  3. Parené buchty : Vykysnuté cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a naplníme podľa chuti buď slivkovým lekvárom, alebo nejakým ovocím. Cesto uzavrieme, tak aby nám vznikli buchtičky a necháme chvíľku podkysnúť. Do hrnca dáme vodu a parák natretý olejom. Keď voda vrie na parák poukladáme naplnené buchty, zakryjeme a paríme 9 minút.
  4. Tip : Výborné parené buchty sú naplnené zaváranými marhuľami a poliate čokoládovým pudingom :-)
  5. Pozor : Počas parenia nikdy neodokrývať, lebo by nám všetko spľaslo !!!