Výborná čalamáda fotorecept

jerica - fotkajerica, 27. júla 2010
Výborná čalamáda (fotorecept)
Foto: jerica

Tento recept je dobre mať pripravený , je sezóna na závaranie , ponúkam recept na výbornú čalamádu. Boli sme na partičke u kamarátky záhoráčky Ľubky Zobraziť celý popisTento recept je dobre mať pripravený , je sezóna na závaranie , ponúkam recept na výbornú čalamádu. Boli sme na partičke u kamarátky záhoráčky Ľubky , k dobrému jedlu mala výbornú čalamádu,tá nám tak chutila , musela nám dať recept . Spravila som , každému čo ju ochutnal , pýtal recept , tak si myslím , že by bolo dobré ponúknuť recept na výbornú čalamádu aj našim VARECHÁČKAM (OM).Samozrejme , že som ju nerobila teraz , najlepší je september,keď je kapusta zimná a na čalamádu bezhlúbová.

Suroviny

7 kg
1 kg
1 kg
1 kg
1/2 kg
1 L
1 bal.




Postup

  1. 1

    Kapustu,cibulu,papriku červenú a zelenú ,postrúhame na slížiky s WS krájačom , uhorky na plátky , hrsťou soli posolíme , posypeme cukrom , nasypeme deko , jednu kávovú lyžičku pyrisičitanu draselného , ocot . To všetko dobre premiešame , necháme odstáť , odstáte zľahka nakladáme do fliaš , vlastnou štavou zalejeme. Výhodnejšie je nakladať do menších fliaš , mám istotu , že sa spotrebuje hneď , keď nás je viac a viem , že sa hneď zje , nie je problém mať naložené vo väčších pohároch.

    Výborná čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené , premiešané pred odložením cc. na pol dňa ,

    Výborná čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v pohároch

    Výborná čalamáda (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

evusik
takýto recept s pyrosiričitanom, ktorý sa nesterilizuje mám aj ja a je vééééľmi dobrý.... kapusta je krásna biela a čalamáda krásne chrumkavá a presne ako píšeš @jerica každý kto ochutná si pochvaľuje, vrele odporúčam :-)
jezibabka1
@jerica robila som už podobnú čalamádu, ale ja som sterilizovala a nám to nechutilo, takže teraz vyskúšam podľa Teba, len mi povedz, čo je to pyrosiričitan prosím:)
tothka
robievame takúto čalamádu neskôr na jeseň, keď je už zimná kapusta, takže je bez uhoriek a pridávam pre farebnosť trochu mrkvy. Šalát natlačím do kameninového súdka ako je na kapustu a vydrží celú zimu, len nezabudnúť na vodu v žliabku.
1x trogar
gittka
môžem deko nechat vylúhovať v octe a potom precediť na kapustu?nemám rada totiš tie drobné bobulky...
sovka62
Robievam podobnú, ale nepoužívam pyrosičitan, radšej sterilizujem. Kapusta síce nie je taká bielučká, ale vyskúšala som ten pyrosiričitan a v hotovej čalamáde som cítila tú síru. Mám na ňu asi fajnový jazyk, ja ho cítim aj vo víne, keď ho iní necítia.
tatranka
Chystám sa robiť na budúci týždeň čalamádu .Tvoj recept mi prišiel veľmi vhod.Moja čalamáda po čase stmavela.@evusik uvádza,že pyrisičitanom zostáva kapusta biela.láka ma postupovať podľa tvojho receptu.Budem informovať.Ukladám do KK.
kukanka
Veľmi dobrý recept... mám ho tiež už niekoľko rokov, viackrát som ho robila...... aj na druhý rok je kapusta chrumkavá... Odporúčam všetkým :-)
jerica
@tatranka tá čalamáda je biela , chrumkavá aj na druhý rok , chuť ako dobré víno. @gittka prevar v troche octu tie koreniny preceď , šup na čalamádu.
jolaj
Pyrisičitán sa predáva v záhradkárskych potrebách, semenarstvách, drogériach, ... pod názvom BORKÉN. Oskúšané, odporúčam...
drobec71
Pyrisičitan draselný-neviete či sa dá kúpiť aj niekde v obchode alebo ho teba objednať cez inter net.? Rada by som to vyskúšala pretože mne sa zatial sterilizovaná čalamáda vždy pokazila,očernela keď som ju sterilizovala takže ju radšej ani nerobím.ďakujem
jerica
Pirosiričitan draselný som kúpila v drogérii , nie je dobré použiť náhrady.
alexdidi
Páči sa mi tvoj recept bez sterilizácie a určite ho vyskúšam, ale až na jeseň...bála by som sa teraz z letnej kapusty, že veľmi zmäkne, alebo sa mýlim?
alexdidi
@jerica , prepáč, som to ale nepozorná...prehliadla som tvoj úvod, kde píšeš,kedy je najlepšie robiť čalamádu a tak som myslela, že si ju robila teraz...teda, ak sa dával pirosiričitan draselný, tak môže byť aj z letnej kapusty...ešte raz, prepáč a ďakujem za vysvetlenie...isto ju budem robiť, lebo manžel by čalamádu alebo kyslé uhorky jedol každý deň...
tinca
@jezibabka pyrosiričitan je konzervačný prostriedok, používa sa okrem iného aj na sírenie vína. Preto sa nemusí čalamáda sterilizovať,lebo je tam toto čudo.
zitar
žienky, ja robím čalamádu do kameninového súdka, teda nesterilizujem, nedávam žiadnu chémiu a neotmavie a nezmení ani chuť. Koľko potrebujem, toľko zo súdka vyberiem
1x aroooo
honestka
Jarka, zajtra idem na trh pre suroviny na calamadu. snazila som sa naajst vyznam slova "Pyrisičitan draselný" aj v prekladoch aj cez stranky webu, nenasla som to TU, co to vlastne obsahuje? preco sa neda nahradit nicim? ak nenajdem budem musiet sterilizovat ako po ine roky, skoda, dakujem za odpoved.
honestka
teraz som nieco nasla, cim by som to asi mohla u nas nahradit, ak som porozumela, ze to obsahuje TARTAR- tartaric acid- ktory sa normalne pouziva aj pri vine, alebo pri vyrobe tuheho snehu z bielok? prepac ze otravujem- dakujem.
honestka
Jarka, do tretice: cez madasku web site som nasla, ze by tartaric mohol byt a tak skusim urobit jeden pohar takto... uvidim. dakujem a netrap sa s hladanim, na buduci rok sa zabezpecim tak, ze si to dam poslat z domu.
jerica
Teraz som dostala Tvoj príspevok , tak sa Ti ohlasujem , pozri môj príspevok z 27 júla , tam je link kde si to pozrieš presne . Ručím za čalamádu , je vynikajúca , len treba dodržať recept , mala by si vyskúšať z polovičnej dávky , ale keď si istá , že to skonzumujete tak z celej dávky , ja som viac porozdávala , sme len dvaja a to všetko nedokážeme spotrebovať , dozavárala som slivkový lekvár , pár pohárov , zajtra ešte jablká , lebo máme na záhrade polojesenné , tie nevydržia ani mesiac , ale sú tak dobré , šťavnaté , lento tak chrúpe v ústach , šťavička steká po kútikoch. Škoda by bola nezužitkovať čo záhrada dá. Dnes som bola na trhu , točila sa mi hlava z tých cien , hneď som bola v obraze čo mám . @honestka Držím palce aby ti to vyšlo na 100%.
honestka
dakujem Jarka, skusim z mala s tym co mam ako som spomenula a dam ti vediet ako to dopadlo po odpozorovani par tyzdnov, ci to pracuje.
jerica
Nemalo by sa nič stať , tak ako píše @evusik v prvom príspevku (koment) tak fakt je tá čalamáda výborná , teším sa čo povedia Tvoje deti . Ešte niečo , počúvaš rádio?
havino
s borkenom čalamadu už robim 5 rok,necitiť siru,ak sa da na viac,ako 7 kg kapusty mala zarovnana kavova lyžička,nesmie byť viac, octu a cukru som tento rok dala tiež menej,davam ju do sudka,odoberiem si kolko potrebujem a kto okusi pýta recept
klaura
Túto čalamádu mám naloženú v súdku až asi mesiac a pol, je vynikajúca, biela, chrumkavá a berkén necítiť. Už som aj recept porozdávala, každému kto ochutnal veľmi chutila ... Len treba vždy člamádu naberať čistou rukou a potom popritláčať a uhladiť, aby bola celá namočená v náleve ...
jerica
@klaura @havino som rada , že sa vám páči recept na čalamádu, kto ochutnal čalamádu spravenú z tohto receptu si pýta recept.
martintt7
chystám sa vyskúšať tú čalamádu a už sa teším ako to dopadne... potrebujem poradiť ohľadom toho pyrosiričitanu, chcem zavárať aj karfiol, dať tam cesnak a cibulu. chcm tam dať aj pyrosiričitan, aby som udržal karfiol pekný biely. No a neviem či ho mám dať do nálevu, lebo inak mi to ani nevychádza, nebudem s ním predsa posýpať karfiol. má s tým niekto skúsenosť? nechce by som spraviť nejakú blbosť. ešte som nič nezaváral, toto bude môj prvý pokus, tak si radšej nechám poradiť.
jerica
@martintt7 určite s tým nič nepokazíš , dôležité množstvo surovín a podľa toho dak do nálevu , nevidím v tom problém , karfiol ostane krásy biely a chrumkavý. Dobrá rada aj pre mňa.
martintt7
Ďakujem, hneď si mi dodala odvahy:)
V sobotu to vyskúšam a dám vedieť ako sa to podarilo. Ak to vyjde podľa predstáv, tak počítam, že sa rozhýbem a začnem zavárať. Bude to moja premiéra, tak som sám na seba zvedavý...
jerica
@martintt7 som rada že si si našiel tento môj perfiš recept na čalamádu , nikdy nás nesklamal, len samozrejme treba dodržiavať presne pomer : potraviny s príasadami .
martintt7
čalamáda, spravená... pekná ako na tom obrázku. karfiol tiež hotový, zatial pekný biely uvidíme či vydrží... mám radosť, že sa to podarilo a ďakujem za rady... keď sa pomotám na tejto stránke určite si nájdem aj ďalšie recepty, ktoré vyskúšam:)
honestka
Jarka, tak calamadu som urobila len do 2 malych poharikov na skusku. Prvy som uz zjedla, lebo granatir papam iba sama a s tou uhorkou to nie je ono. Pouzila som ten tartarik acid a hoci sa farba calamady velmi nezmenila, tak ta chrumkavost nie je ako pises ze by mala byt. na buduci rok si urcite zozeniem vsetko potrebne- paci sa mi jednoduchost a zatial vsetko co uverejnujes je podla nasej chuti.
este gratulujem k uverejneniu clanku (kacica) v prilohe magazinu- zasluzene!
jerica
milá @honestka ďakujem že dávaš vedieť ako to dopadlo, len neviem s takým malým množstvom surovín ako to funguje, kamarátky čo sa stretávame robili presne toto množstvo s prísadami ako som uviedla v recepte , mali ešte aj na druhý rok čalamádu chrumkavú, síce nebola už taká žiarivo biela , ale zostala chuťou výborná. Vieš to záleží aj od kapusty , nie každá sa hodí na čalamádu alebo na kyslú kapustu. Granadír mám veľmi rada , cestoviny nekupujem , robím si sama , apropo ; ďakujem za gratuláciu .
honestka
ano mas pravdu, ked sme sem prisli, nevedela som, ze mi predali tu letnu kapustu a nedopadlo to dobre, teraz davam pozor, ale chybala mi podla mna prave ta chemicka ciastka, inac zlozenie je ozaj perfect na moju chut a urcite si ten pyrisičitan zozeniem. Ja si tu mozem kupit tiez aj cerstve cestoviny, ale na taketo speci veci najradsej urobim ako ty samozrejme- pokial vladzem, hheee...
jerica
@honestka pozdravujem,keby to nebol biely prášok tak by som ti poslala , len to by bolo pdozrivé , prosím ťa zaregistruj sa na facebook , nič na tom nie je také ako si niekto myslí, tvrdohlavo si hovoria "ja sa tam nezaregistrujem "je to celkom zaujímavé byť na FB , keď nechceš aby o tebe vedeli neznámi jednoducho si zamkneš tie údaje alebo fotky čo tam dáš. Na FB nájdeš naše stálice čo sme na vareche rok a viac. Ahoj a teším sa že ťa nájdem na FB.
marca
Ja v tej čalamáde podobne ako Sovka tiež cítim síru. Radšej sterilizujem.
letisia
Kupujem čalamádu (kapusta,cibuľa, kápia) od jednej rodiny, ktorá sa jej výrobou živí a tiež používa borkém. Oni ma vždy upozorňujú, že sa môže jesť až 2 týždne po zarobení, vtedy už vyprchá čo je škodlivé z borkému. Aspoň tak som to pochopila. Teraz si pôjdem znovu pre čalamádu, tak sa asi opýtam na presnejší dôvod konzumácie až po 2 týždňoch. Chcem si urobiť svoju podľa receptov tu na vareche.
adalim231
robila som túto čalamádu minulého roku, len sa po nej zaprášilo, idem ju robiť aj teraz, je vynikajúca, najlepšia akú som kedy robila
1x jerica
mariana33
takúto som robila vlani, dokonca tri dávky aj pre svokru...nevieme sa jej dojesť...tento rok som skúšala nakladanú zeleninu s nálevom, kde šiel borkén...zeleninka je super, tak ako táto kapustička...
jamalinka
určite vyskúšajte, ja ju robím roky a ide u nás veľmi dobre, tiež ak niekomu dám ochutnať pýta recept. Tej konzervačnej látky sa netreba obávať, ale je pravda, že sa nemá konzumovať ihne´d až po určitom čase, je určená ku konzervácii potravín a pridáva sa také malé množstvo, že môže len veľmi ťažko uškodiť a že by ju bolo cítiť? tak to som zatiaľ nezistila a to mám veľmi citlivý detektor na nežiadúce prímesy či čokoľvek čo je nevhodné, ihned sa mi ohlási žalúdok.
alena45
a ako to skladujete ? Keď bude v paneláku 30 stupňov, nezačne to predsa len pracovať, keď to nie je vysterilizované ?
jerica
@marcelmi áno ide tam 1L OCTU, je tam spolu 10 kg surovín , to je presne ako mám v recepte ,
@mariana33 ďakujem za povšimnutie môjho receptu ,
@domacapani , ďakujem , že chutilo ,
@jamalinka ,ˇakujem za rispenie skúseností s receptom ,
@alena45 Alenka sprav len polovičnú dávku , vyskúšaj ako sa ti to bude správať, zatiaľ kto dostal tento recept na čalamádu , ešte ju nereklamoval,ja ju mám v pivnici , tá tiež nie je studená. Budem ju robiť v sobotu z polovičnej dávky.
asana
pisem ohladom calamady nesterilizovanej.V recepte je napisane ,ze po nalozeni do poharov sa ma zaliat vlastnou stavou.Zdalo sa mi,ze jej je akosi malo,tak som postupne dolievala do kazdeho pohara rovnake mnozstvo stavy a nakoniec som zistila,ze stava nie je ani do polovice pohara v kazdom .neviem,ci som urobila nejaku chybu,ale robila som to presne podla navodu z polovicnej davky.Alebo ,ze by to malo byt tak? to sa mi nezda. Zacinam si mysliet,ze ci som omylom nekupila letnu kapustu ,ci to nie je dovod,ze pustila tak malo stavy.Vopred dakujem ak mi opdoviete a poradite.
jerica
@asana ,tento rok bolo veľké sucho,preto si myslím,že kapusta je viac hustá a preto nie je šťavnatá,ja som včera zavárala alma papriku s kapustou,kapustu som osolila,zdalo sa mi, že tej šťavy nepustila ako by som si myslela,ale šťavu som nepotrebovala,tak som to neriešila.
Kapustu som kupovala v Hypernove,vyberala som si viac plochého tvaru,keď má kapusta tvar hrušky, a má od hlúbu hrubé žily,veru tú si nekúpim,taká kapusta má hrubé listy a tie sú ako z plechu.
Bude dobre ak sa ešte dá,čalamádu v pohároch viac natlačiť a potom podolievať,neporadím čím sa to stalo,len toľko,že fakt kapusta bola suchá.Ináč nič sa nestane keď si spravíš trochu nálevu,necháš vychladnúť a podolievaš.Dúfam,že budeš spokojná :-)
asana
Takze mohla by som tie pohare este otorit natlacit na pevnejsie kapustu,doliat nalev a znovu zatvorit?
jerica
@asana skús z jedného dvoch vybrať zmes a doplň si do fliaš a zalej,ale keď chceš mať viac šťavy , sprav si trochu nálevu a podolievaj.
asana
Dakuje pekne jerica prave sa na to chystam a omluvam sa ze tolko otravujem .
jerica
budem sa len tešiť, keď budeš spokojná,zatiaľ kto robil takto spravenú čalamádu , bol spokojný :-)
asana
Prave som ju dokoncila,tak ako si mi napisala a musim sa priznat,ze chyba bola vo mne ked som ju natlacila stavy bola dostatok .Skutocne velmi dobra calamadaDakujem.
micca
ja len doplnim calamada by sa mala robit z jesennej kapusty ktoru vyrezavaju v septembri,oktobri takato kapusta je na zimne uskladnenie.Toto je kapusta letna.Inak mam vyskusany recept uz roky,mozem doporucit calamada na jednicku.
janealli
Práve som ju dokončila, šťavy som mala dosť. Už je uložená na polici, čaká na prvých ochutnávačov. Srdečná vďaka za skvelá recept.
cobina
Najgeniálnejšia čalamáda aká existuje, úžasnááááááááááááá. ĎAKUJEM
jerica
@cobina ešte chvíľu som sa tu pomotala a čo nevidím , nuž veru malá správička a koľko radosti, ďakujem za milý oznam:-)
jollyl
tento recept robim roky- rokuce...Kazdy kto vyskusa sa nevie vynachvalit, prave pred tromi dnami nalozeny . Vzdy pri nakladani kapusty do sudka si dam nakrajat aj kapustu na calamadku, to by nebola zima bez nej. Zje sa prva, az potom idu sterilizovane uhorky na konzum. Takze nevahajte je cas...a vsetkym vela chute do prace...
janealli
@jerica , robila som túto čalamádu pred mesiacom, ale len dnes chutnala a musím povedať, že je vynikajúca, ešte som takú skvelú, chrumkavú čalamádu vynikajúcej chuti nejedla, ani nerobila. Ešte raz veľká vďaka!
1x jerica
jerica
@janealli , ďakujem za milé slová , potešili a dúfam, že recept ešte poteší aj ďaľších ktorí si vedia pochutiť na dobrej čalamáde, keď už tak -citujem Vaše slová:
že je vynikajúca, ešte som takú skvelú, chrumkavú čalamádu vynikajúcej chuti nejedla, ani nerobila:-)
eviana
@jerica , prekrásna čalamádka, svieža, pestrá a ešte aj chrumkavá... mňam, presne takú milujem. Týmto spôsobom už roky nakladám zeleninu - uhorky, cibuľky, papriky, kalerab, brokolicu, chilli, karfiol, mrkvu, cukinu... ale calamadku som veru este nerobila... Tlieskam, chválim, ukladám, isto podľa Teba rada vyskúšam :) Ďakujem za "nakopnutie" a krásny recept :)
1x jerica
jerica
@eviana , nuž nakopnutie, na to potrebuješ veľkú dávku odvahy, ale ako to vidím u Teba , bude na správnom mieste, myslím tým nie kopanec, ale veľkú dávku chuti do roboty, mladosť , svet gombička , že? :-) si šikulka :-)
1x ela2
lili123
Po prvy krat som zavarala calamadu sterilizovanu a po mesiaci mi stmavla, chut je vyborna ,len neviem kde som spravila chybu a ci to je jedle :)za kazdu odpoved dakujem .
jerica
@Lili123 (4.9.2017 20:58)
Pekný večer, nepíšete či ste robila podľa toho receptu.
Keď ste sterilizovala a chuť ma výbornú, treba ju spotrebovať, potom si spraviť ako je v recepte.
trogar
Robím ho každoročne s pyrosiričitanom a vždy je OK. Nezavárať! Vydrží v chlade dosť dlho.
1x jerica
trogar
Krásna čalamáda. Chýba tam mrkva, buď tenké koliečka alebo (ako ja robím už 35 rokov) na strúhadle na slzičky, nahrubo.
jerica
@kukulienka71 (22.9.2023 14:03) Pozdravujem, KUKU si milá, teší ma, určite keď ju spotrebujete, nedá ti, spravíš znova.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia