Vtáčí zob

mirkajan - fotkamirkajan, 17. júla 2016
Vtáčí zob
Foto: mirkajan

Toto je recept na chlieb pre tých, ktorí sú stúpencami zdravšieho stravovania. Názov "vtáčí zob" používa kamarátka, od ktorej mám tento recept a vzhľadom naozaj trochu pripomína krmivo pre andulky. Tým sa ale nedajte odradiť, mne osobne veľmi chutí, dokonca aj samotný a mohla by to byť aj zdravá alternatíva k vínu či pivu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
45 minút
na 180/200 °C

Suroviny

3 PL
3 PL
3 PL
10 PL
1 ČL
1 ČL
1 strúčik
1 PL
200-250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme slnečnicové, sezamové a tekvicové semienka. Ľanové semienka rozmixujeme (ja na to používam kávový mlynček, vo Švédsku dostať už pomleté semienka) a prisypeme do misy k ostatným semenám. Pridáme soľ, drvenú rascu, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku a vodu.

  2. 2

    Dobre premiešame. Vznikne pomerne hustá zmes, ktorú necháme cca 10 min. stáť (ľanové semienka zatiaľ nasajú vodu a celú zmes spoja).

  3. 3

    Po 10 minútach zmes vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ju lyžicou rovnomerne po papieri v tenkej vrstve.

  4. 4

    Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme piecť 10 minút. Po 10 minútach plech vyberieme a nožom rozkrájame na žiadaný tvar. Znovu vložíme do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme 25 minút. Potom dvierka rúry potvoríme a pri otvorených dvierkach pečieme ešte 10 minút a potom vyberieme z rúry.

  5. 5

    Necháme vychladnúť, po vychladnutí nalámeme na tvary, ktoré sme si predtým narezali nožom. Skladujeme neprikryté v košíku alebo na tanieri, proces sušenia pokračuje aj tu. Podávame s rôznymi nátierkami miesto chleba.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Podobne robím ľanovo-sezamove krekry, tie sú však len z dvoch surovín, sem ich ide podstatne viac. Nabudúce vyskúšam tvoje pre zmenu.

Pridaj komentár k receptu: