Vtáčí zob
Autor receptu: mirkajan
Toto je recept na chlieb pre tých, ktorí sú stúpencami zdravšieho stravovania. Názov
"vtáčí zob" používa kamarátka,
od ktorej mám tento recept a vzhľadom naozaj trochu pripomína krmivo pre andulky.
Tým sa ale nedajte odradiť,
mne osobne veľmi chutí, dokonca aj samotný a mohla by to byť aj zdravá alternatíva k
vínu či pivu.
4-5 porcie |
10 minút príprava |
45 minút na 180/200 °C |
Postup
- Do misy nasypeme slnečnicové, sezamové a tekvicové semienka. Ľanové semienka rozmixujeme (ja na to používam kávový mlynček, vo Švédsku dostať už pomleté semienka) a prisypeme do misy k ostatným semenám. Pridáme soľ, drvenú rascu, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku a vodu.
- Dobre premiešame. Vznikne pomerne hustá zmes, ktorú necháme cca 10 min. stáť (ľanové semienka zatiaľ nasajú vodu a celú zmes spoja).
- Po 10 minútach zmes vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ju lyžicou rovnomerne po papieri v tenkej vrstve.
- Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme piecť 10 minút. Po 10 minútach plech vyberieme a nožom rozkrájame na žiadaný tvar. Znovu vložíme do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme 25 minút. Potom dvierka rúry potvoríme a pri otvorených dvierkach pečieme ešte 10 minút a potom vyberieme z rúry.
- Necháme vychladnúť, po vychladnutí nalámeme na tvary, ktoré sme si predtým narezali nožom. Skladujeme neprikryté v košíku alebo na tanieri, proces sušenia pokračuje aj tu. Podávame s rôznymi nátierkami miesto chleba.