Višňovo-makový závin

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 28. januára 2016
Višňovo-makový závin
Foto: droetker

Komerčný recept

24
porcií
115 minút
príprava
55 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Na cesto:
500 g
1 bal.
 štipka
80 g
1 bal.
2 ks
1/2 ČL
100 ml
150 g
Na náplň:
360 g (po odkvapkaní)
500 g
Na mrveničku:
100 g
40 g
1 bal.
60 g
Na potretie:
1 ks
3 PL
Na polevu:
100 g
2 PL (asi)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko.

  2. 2

    Na prípravu cesta zmiešame v mise múku a droždím a soľou. Pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, arómu, mlieko a kyslú smotanu. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút kysnúť pri izbovej teplote.

  3. 3

    Na prípravu náplne necháme višne odkvapkať na sitku. Cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche do štvorca (40 x 40 cm). Makovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Makovú náplň rozotrieme nožom alebo stierkou tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné. Na náplň naukladáme višne.

  4. 4

    Pravý a ľavý voľný okraj potrieme vajcom rozšľahaným v mlieku a prehneme cez náplň a pritlačíme. Spodné a horné okraje zavinieme smerom k stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.

  5. 5

    Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku a cukor a vanilkovým cukor. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Závin potrieme pomocou štetca alebo pierka vajcom rozšľahaným v mlieku a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  6. 6

    Elektrická rúra 180°C, Teplovzdušná rúra: 160°C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 55 minút.

  7. 7

    Upečený závin necháme vychladnúť na plechu.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené, Dr. Oetker

Diskusia k receptu

radost
pekný recept..zrealizujem..inovujem náš závin do inej podoby..
babkamt
recept sa mi páči, ukladám do kk, 5*. Mám doma mak aj višne, takže jeho realizácii nič nestojí v ceste.
annan
Už som ho upiekla,ale nemala som mak tak som dala orechy.Cesto je jemnučké,fajné a urobila som dva záviny,takže plnky sa možu dať aj dvojaké.Nabudúce upečiem makové.