Višňovo-makový závin
Foto: droetker
Komerčný recept
porcií
príprava
na 180/160 °C
Suroviny
Na cesto: | |
500 g |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
100 ml |
|
150 g |
|
Na náplň: | |
360 g (po odkvapkaní) |
|
500 g |
|
Na mrveničku: | |
100 g |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
60 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
3 PL |
|
Na polevu: | |
100 g |
|
2 PL (asi) |
|
Postup
-
1
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko.
- 2
Na prípravu cesta zmiešame v mise múku a droždím a soľou. Pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, arómu, mlieko a kyslú smotanu. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút kysnúť pri izbovej teplote.
- 3
Na prípravu náplne necháme višne odkvapkať na sitku. Cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche do štvorca (40 x 40 cm). Makovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Makovú náplň rozotrieme nožom alebo stierkou tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné. Na náplň naukladáme višne.
- 4
Pravý a ľavý voľný okraj potrieme vajcom rozšľahaným v mlieku a prehneme cez náplň a pritlačíme. Spodné a horné okraje zavinieme smerom k stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
- 5
Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku a cukor a vanilkovým cukor. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Závin potrieme pomocou štetca alebo pierka vajcom rozšľahaným v mlieku a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- 6
Elektrická rúra 180°C, Teplovzdušná rúra: 160°C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 55 minút.
- 7
Upečený závin necháme vychladnúť na plechu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu