Višňovo-makový závin

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

24
porcií
115 minút
príprava
55 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, štetec alebo pierko.
  2. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku a droždím a soľou. Pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, arómu, mlieko a kyslú smotanu. Ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 60 minút kysnúť pri izbovej teplote.
  3. Na prípravu náplne necháme višne odkvapkať na sitku. Cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche do štvorca (40 x 40 cm). Makovú náplň pripravíme podľa návodu na obale. Makovú náplň rozotrieme nožom alebo stierkou tak, aby sme nechali asi 2 cm od okraja voľné. Na náplň naukladáme višne.
  4. Pravý a ľavý voľný okraj potrieme vajcom rozšľahaným v mlieku a prehneme cez náplň a pritlačíme. Spodné a horné okraje zavinieme smerom k stredu tak, aby sa obe zavinuté časti vzájomne dotýkali. Závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
  5. Na prípravu mrveničky zmiešame v mise múku a cukor a vanilkovým cukor. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hrubú mrveničku. Závin potrieme pomocou štetca alebo pierka vajcom rozšľahaným v mlieku a posypeme mrveničkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  6. Elektrická rúra 180°C, Teplovzdušná rúra: 160°C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 55 minút.
  7. Upečený závin necháme vychladnúť na plechu.