Višňové dužiny

dry - bez fotkydry, 11. júna 2010

Višnňvé dužiny robievala maja mama a piekla s nimi fantastické buchty, alebo šatôčky.

Suroviny

1 kg
0,8 - 1 kg
1 - 2 g




Postup

  1. 1

    Višne odstopkujeme, umyjeme a vykôstkujeme (môžete použiť odkôstkovač). Vykôstkované višne zmiešame s cukrom a dáme variť. Po dosiahnutí bodu varu stlmíme príkon tepla, aby sa višne varili pomali. Varíre asi 40 minút. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú.

  2. 2

    Ešte za horúca dužiny oddelíme od šťavy, šťavu nevytláčame a dáme do zaváraninových fliaš, uzatvoríme vekom a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Šťavu nalejeme do sklenených fliaš, zazátkujeme a necháme vychladnúť. Konzumujeme ako ovocný sirup riedený vodou.

  4. 4

    Na prípravu takýchto dužín, môžeme použiť i čerešne, alebo višňo-čerešne. Višňové dužiny plníme do kysnutého cesta ako buchty, šatôčky alebo do lístkového cesta. Zaručene vám nevytečú a chuťove sú fantastické.

Diskusia k receptu

honestka
mozes pouzit miesto kyseliny citronovej, iba citron-alebo jej zlozenie je nezamienatelne?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia