Foto: nikola166
Recept mám z Báječnej ženy. Zas to nie je najkrajší zákusok, pridávam ho len preto, lebo chuťovo je doooosť dobrý a zaujímavý :)
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g strúhané |
|
150 g |
|
50 g rozpustené |
|
2 ks |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
150 g |
|
50 g |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
120 g |
|
1 PL |
|
hrsť |
|
200 g alebo čerešne |
|
Okrem toho: | |
80 g |
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto, a to tak, že všetky suroviny spolu vymiešame.
-
2
Vypracujeme hladké cesto a nalejeme ho do plechu vystlaného papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a upečeieme pri teplote 180 °C asi 25 minút - treba pozorovať, ale zbytočne nevysušujeme cesto.
-
3
Plnka: Tretinu masla rozohrejeme v menšom hrnci, odstavíme, vsypeme 50 g múky, 2 PL práškového cukru, premiešame a opäť zahrejeme.
-
4
Vznikne hladká masa,ktorú zalejeme mliekom, rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Za častého miešania necháme vychladnúť.
-
5
Zvyšok masla vymiešame so 120 g práškového cukru a postupne pridáme vychladnutú kašu a vyšľaháme na hladký krém. Nakoniec pridáme mleté orechy a vykôstkované višne alebo čerešne. Mali by byť čerstvé, ale teraz mimo sezóny som použila kompót.
-
6
Vychladnutý korpus prekrojíme....
-
7
.. natrieme krémom a spojíme. Podľa mňa je toho krému dooosť veľa, dala by som len polovičnú dávku. ALE je výborný, mne veľmi chutil..taký jemný :)
-
8
Povrch potrieme višňovým alebo iným kyselkavým džemom a posypeme čokoládovými hoblinkami. Koláč uložíme do chladničky na pár hodín. Potom pokrájame na kocky. Dobrú chuť :)
A ešte pre Palokuchki: Danka, kedysi sa takto robili krémy, zo sladkého bešamelu ( možno aj 40 r. dozadu), vtedy sa nezvykol variť puding, ale sladký bešamel - volalo sa to " nadstavovaný krém" a robievala som ho aj ja. Len vyskúšaj, je dobrý.
... presne tak, krém by vystačil na dvojitú dávku cesta :) ale kto má rád extra krémové, môže nechať tak :P