Vichyssoise podľa Jardu Žídeka

Autor receptu: andys

Počula som na ňu samé chvály, tak som ju musela vyskúšať. Inšpiráciu som našla u Jardu Žídeka.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej a okorenenej vody. Voda by mala siahať iba tesne nad zemiaky.
  2. Pór - bielu časť - dôkladne umyjeme a nakrájame na kolieska (ak ostáva hlina medzi jednotlivými časťami vňate, vodou prepláchneme aj pokrájané kúsky). Pridáme variť k zemiakom, kým pór a zemiaky nezmäknú.
  3. Pred dokončením pridáme celé strúčiky cesnaku, odstavíme a polievku rozmixujeme. Vrátime na oheň, prilejeme smotanu, muškátový oriešok podľa chuti a ak je to potrebné, ešte prisolíme a prikoreníme.
  4. Polievka sa môže podávať aj za tepla aj za studena, tradične s toastom alebo s krutónmi. Ja som ju servírovala teplú s plátkami opečenej pancetty (môžete použiť akúkoľvek prerastenú slaninku prípadne prosciutto). Želám dobrú chuť :)