Vianočný zemiakový chlieb

mirkajan - fotkamirkajan, 24. decembra 2012
Vianočný zemiakový chlieb
Foto: mirkajan

Tento chlieb pečiem len raz do roka- na Vianoce. Počas zvyšku roka uprednostňujem rôzne druhy celozrnných chlebov, ale ku vianočnej kapustnici presne pasuje tento Zobraziť celý popisTento chlieb pečiem len raz do roka- na Vianoce. Počas zvyšku roka uprednostňujem rôzne druhy celozrnných chlebov, ale ku vianočnej kapustnici presne pasuje tento zemiakový z bielej múky. Skúšala som ho aj tak, že som časť bielej múky nahradila celozrnnou, ale nebolo to celkom ono, preto ho vždy robím podľa pôvodnej receptúry.

60 minút
príprava
90 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
20 g
400 g
1,5 ČL
hrsť
 z uvarených zemiakov




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení scedíme, vodu v ktorej sa zemiaky varili si odložíme. zemiaky popučíme asi ako na zemiakovú kašu, mali by sme získať asi 375 g kaše. Zemiaky i vývar zo zemiakov necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do 100 ml vychladnutého vývaru zo zemiakov rozdrobíme droždie, do misy dáme hladkú múku, v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme droždie s vodou, premiešame s trochou múky, urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť 20 minút.

  3. 3

    Potom pridáme zemiakovú kašu, soľ a rascu a vymiešame hladké cesto, podľa potreby pridávame vodu zo zemiakov( moja skúsenosť je, že treba aj viacej múky, cesto musí byť hustejšie, zemiakové cesto má tendenciu sa rozlievať). Vymiešame hladké lesklé a mäkké cesto, ktoré necháme v mise pod utierkou 2 hodiny kysnúť. Potom na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do formy vyloženej papierom na pečenie (ja používam oválnu jenskú misu).

  4. 4

    Necháme podkysnúť ešte asi 30 minút, potom povrch poprášime múkou a urobíme doňho 3 rovnobežné zárezy hlboké asi 1 cm a krížom cez ne ďaľšie 3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 90 minút. Krájame až po vychladnutí.

    Vianočný zemiakový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Pre tých, čo majú pekárničku (ako ja)- do pekárničky dáme vodu zo zemiakov, múku, zemiakovú kašu, soľ, rascu a droždie (v uvedenom poradí), spustíme program cesto. Po ukončení programu (cesto tu kysne 1 hod.) som cesto na pomúčenej doske premiesila, preniesla do formy, nechala kysnúť ešte 1 hodinu a potom upiekla.

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Tak takýto recept som ešte neskúšal. Zemiaky varím v koške a potom strúham. Určite vyskúšam.
sovka62
Vyzerá výborne. Zemiakový s podobným pomerom zemiakov a múky som skúšala len raz, ale nedopadlo to dobre. cesto redlo a redlo, už som mala dva razy toľko, ako som plánovala, toľko múky som pridala, ale tuším čím viac som pridávala, tým bolo redšie.
Nakoniec som namiesto jedného bochníka chleba upiekla na dvoch veľkých plechoch osúchy. Neboli zlé, ale nebol to chlieb.
O to viac obdivujem tento tvoj, krásny.
marianne
Aj mne sa velmi paci, nemam skusenost s pecenim chlebika,kde je take mnozstvo zemiakov.O to viac ma laka vyskusat ho.Skusim ho upiect na Novy rok.Podaril sa Ti krasne.
medulienka122
dobre si spravila, že si ho piekla v rúre, ja som ho piekla v pekárničke , a samozrejme, ja "šikovnica" som si dala program "rýchle pečenie",výsledok - nič moc:(najbližšie nebudem lenivá a dopečiem v rúre
bodenloos
Tiez robievame, ale nie len na vianoce, hlavne vydrzi dlho ako cerstvy. Inak ak sa pouziju zemiaky pecene v supke, tiez to nie je zle ;)
elena
Ja tiež sem-tam pečiem chlieb, ale v poslednej dobe mi akosi vždy klesne a je nízky, i keď nie je zlý. Neviem, v čom to je, či dávam veľa inej múky ako je hladká biela, alebo čo. Do pece ho šupnem, ešte je vysoký, a potom zrazu za chvíľu zistím, že "spadol". To by chcelo odborníka. Tento recept by som aj vyskúšala, ale sa bojím, že zase bude nízky.
bodenloos
@elena Nam to svojho casu tiez robilo ( ci pekarnicka, alebo rura) dodnes nevieme kde bol problem, ale zatial je to v poriadku.... tak to je iba vspomienkach,ktore vzdy pred pecenim chleba spravia jednu vrasku z obav aby zas.... Chlieb viac pecieme svoj ako kupujeme (zial ten kupensky je v poslednom case horor, a odkedy aj ten Lipótsky pecu v Zlatych Klasoch ide aj ten dolu vodou)
mirkajan
Ďakujem za pochvaly. Mne sa tento chlieb tiež rozišiel na plechu, keď som ho piekla prvýkrát, chuťovo bol síce vynikajúci, ale veľmi nízky, tak som si povedala, že ja naň vyzrejem- začala som ho dávať do formy a bolo to, odtiaľ nemá kam utiecť...
iva63
krásny chlebík... určite vyskúšam aj podľa teba...ja varím zemiaky v šupke...-:)
slavka11
no ja chlebik peciem kazdy tyzden a davam do neho zemiaky i ked nie tolko to. Ale teraz skusim dat viac zemiackov a uvidm co to spravi a inak bolo by mozno dobre upresnit mnozstov vody aspon prilizne. Viem ze to zalezi aj od muky niektora potrebuje vody viac ina menej
mirkajan
@slavka11 množstvo vody je upresnené v popise- ako základné množstvo tam ide 100 ml , ďalšie množstvo sa pridáva len podľa potreby, ale obvykle viac ako tých 100 ml nie je nutné.
ekonom1
varím v šupke,nedávam toľko,niekedy dám hrsť kukuričianky,chytí takú peknú žltkavú farbu,aj chutí bombovo
evule
Chlebíky peču pořád ale tenhle jsem ještě nezkoušela ukládám a upeču
helca103
piekla som už všelijaké ale toto je pre mňa novinka. Chlebík máš nádherný, zatiaľ ho ukladám do KK
damisa
zaujímavý recept, určite raz vyskúšam upiecť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia