Vianočný zemiakový chlieb
Autor receptu: mirkajan
Tento chlieb pečiem len raz do roka- na Vianoce. Počas zvyšku roka uprednostňujem rôzne
druhy celozrnných chlebov, ale ku vianočnej kapustnici presne pasuje tento zemiakový z
bielej múky. Skúšala som ho aj tak, že som časť bielej múky nahradila celozrnnou, ale
nebolo to celkom ono, preto ho vždy robím podľa pôvodnej receptúry.
60 minút príprava |
90 minút na 170 °C |
Postup
- Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení scedíme, vodu v ktorej sa zemiaky varili si odložíme. zemiaky popučíme asi ako na zemiakovú kašu, mali by sme získať asi 375 g kaše. Zemiaky i vývar zo zemiakov necháme vychladnúť.
- Do 100 ml vychladnutého vývaru zo zemiakov rozdrobíme droždie, do misy dáme hladkú múku, v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme droždie s vodou, premiešame s trochou múky, urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť 20 minút.
- Potom pridáme zemiakovú kašu, soľ a rascu a vymiešame hladké cesto, podľa potreby pridávame vodu zo zemiakov( moja skúsenosť je, že treba aj viacej múky, cesto musí byť hustejšie, zemiakové cesto má tendenciu sa rozlievať). Vymiešame hladké lesklé a mäkké cesto, ktoré necháme v mise pod utierkou 2 hodiny kysnúť. Potom na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do formy vyloženej papierom na pečenie (ja používam oválnu jenskú misu).
- Necháme podkysnúť ešte asi 30 minút, potom povrch poprášime múkou a urobíme doňho 3 rovnobežné zárezy hlboké asi 1 cm a krížom cez ne ďaľšie 3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 90 minút. Krájame až po vychladnutí.
- Pre tých, čo majú pekárničku (ako ja)- do pekárničky dáme vodu zo zemiakov, múku, zemiakovú kašu, soľ, rascu a droždie (v uvedenom poradí), spustíme program cesto. Po ukončení programu (cesto tu kysne 1 hod.) som cesto na pomúčenej doske premiesila, preniesla do formy, nechala kysnúť ešte 1 hodinu a potom upiekla.