Vianočný zemiakový chlieb

Autor receptu: mirkajan

Tento chlieb pečiem len raz do roka- na Vianoce. Počas zvyšku roka uprednostňujem rôzne druhy celozrnných chlebov, ale ku vianočnej kapustnici presne pasuje tento zemiakový z bielej múky. Skúšala som ho aj tak, že som časť bielej múky nahradila celozrnnou, ale nebolo to celkom ono, preto ho vždy robím podľa pôvodnej receptúry.

60 minút
príprava
90 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Po uvarení scedíme, vodu v ktorej sa zemiaky varili si odložíme. zemiaky popučíme asi ako na zemiakovú kašu, mali by sme získať asi 375 g kaše. Zemiaky i vývar zo zemiakov necháme vychladnúť.
  2. Do 100 ml vychladnutého vývaru zo zemiakov rozdrobíme droždie, do misy dáme hladkú múku, v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme droždie s vodou, premiešame s trochou múky, urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť 20 minút.
  3. Potom pridáme zemiakovú kašu, soľ a rascu a vymiešame hladké cesto, podľa potreby pridávame vodu zo zemiakov( moja skúsenosť je, že treba aj viacej múky, cesto musí byť hustejšie, zemiakové cesto má tendenciu sa rozlievať). Vymiešame hladké lesklé a mäkké cesto, ktoré necháme v mise pod utierkou 2 hodiny kysnúť. Potom na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý dáme do formy vyloženej papierom na pečenie (ja používam oválnu jenskú misu).
  4. Necháme podkysnúť ešte asi 30 minút, potom povrch poprášime múkou a urobíme doňho 3 rovnobežné zárezy hlboké asi 1 cm a krížom cez ne ďaľšie 3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 90 minút. Krájame až po vychladnutí.
  5. Pre tých, čo majú pekárničku (ako ja)- do pekárničky dáme vodu zo zemiakov, múku, zemiakovú kašu, soľ, rascu a droždie (v uvedenom poradí), spustíme program cesto. Po ukončení programu (cesto tu kysne 1 hod.) som cesto na pomúčenej doske premiesila, preniesla do formy, nechala kysnúť ešte 1 hodinu a potom upiekla.