Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 fotorecept

fedee - bez fotkyfedee, 6. decembra 2011
Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept)
Foto: fedee

Existuje veľa receptov na prípravu tohto koláča ktorý je v nasej rodine už roky veľmi obľúbený a pečieme ho hlavne cez Vianočné sviatky. Pravé Zobraziť celý popisExistuje veľa receptov na prípravu tohto koláča ktorý je v nasej rodine už roky veľmi obľúbený a pečieme ho hlavne cez Vianočné sviatky. Pravé tento konkrétny recept pochádza z veľmi starej kuchárskej knihy ešte po mojej prababičke ktorá ju dala svojej dcére a ta svojej a moja mama mne je to vynikajúca kniha.

35 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
250 g
50 g
1 ks
2 ks
20 g
3 PL
 štipka
 štipka
plnka:
1,4 kg
150 g
1,5 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Do múky zamiešame maslo, alebo tuk , pridáme droždie zmiešané v mlieku vajíčko a 2 žĺtky , a všetko zmiesime. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 časti .Každú rozvaľkáme na tenko. Prvú časť cesta premiestnime váľkom na plech a potrieme tenkou vrstvou lekváru .Na ňu potom natrieme polovicu vyhladnutej orechovej plnky ktorú pripravíme takto :Dáme zovrieť vodu s cukrom ,a do nej pridáme zomleté orechy a nestrúhanú citrónovú kôru . Orechovú plnku prikryjeme druhov časťou cesta ktorú opäť natrieme lekvárom a zvyškom orechovej plnky .Prikryjeme tretou časťou cesta . Vrchnú vrstvu cesta poprepichujeme vidličkou a dáme cesto piecť do vyhriatej rúry .

    Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...

    Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečené posypeme cukrom. Pripadne polejeme čokoládovou polevou.

    Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Želám krásne Vianoce .

    Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

samanka
@fedee a nezmýlila si sa? Robievam žerbo, ale 1,4 kg orechov? Veď to si nemohol nikto dovoliť ani v roku 1858.
hubata
Asi v roku 1858 nebola kríza....... Na žerbó rezy existuje toľko receptov ako na vianočnú kapustnicu, tiež neviem pokým nevyskúšam ktoré by boli najlepšie. Ale na Vianoce ich nemienim piecť, lebo je to kysnuté cesto a to je najlepšie keď je čerstvé. Ja chcem pozerať rozprávky a budem mlsať: medovníčky, šuhajdy, labky, kokosky, rohlíčky, štólu, ...... ale až po kaprovi s majonézovým šalátom.
eva53
ja som orechy porozdávala,lebo koľko sa urodilo neminiem, tak môžu všetci známi , príbuzní a susedia robiť okrem iných chutných koláčikov aj takéto žebró rezy a ešte nám ostane .-)mňamky mňam
dajanca
koláčik je to veľmi dobrý, tiež ho na Vianoce pečiem, ale v recepte je len 150 g orechov, veď 1,4 kg by sa na koláč ani nevošlo... trčal by z plechu aj 20 cm do výšky....to je len omyl... :-)
modrykamen
Robievala to aj moja mamka. Našiel som podobný recept s 300g orechov a čučoriedkovým lekvárom. Do koláča ide droždie, ale pokiaľ viem, tak cesto sa nedáva kysnúť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia