Vianočné Zerbo rezy recept z roku pána 1858 (fotorecept)

Autor receptu: fedee

Existuje veľa receptov na prípravu tohto koláča ktorý je v nasej rodine už roky veľmi obľúbený a pečieme ho hlavne cez Vianočné sviatky. Pravé tento konkrétny recept pochádza z veľmi starej kuchárskej knihy ešte po mojej prababičke ktorá ju dala svojej dcére a ta svojej a moja mama mne je to vynikajúca kniha.

35 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do múky zamiešame maslo, alebo tuk , pridáme droždie zmiešané v mlieku vajíčko a 2 žĺtky , a všetko zmiesime. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 časti .Každú rozvaľkáme na tenko. Prvú časť cesta premiestnime váľkom na plech a potrieme tenkou vrstvou lekváru .Na ňu potom natrieme polovicu vyhladnutej orechovej plnky ktorú pripravíme takto :Dáme zovrieť vodu s cukrom ,a do nej pridáme zomleté orechy a nestrúhanú citrónovú kôru . Orechovú plnku prikryjeme druhov časťou cesta ktorú opäť natrieme lekvárom a zvyškom orechovej plnky .Prikryjeme tretou časťou cesta . Vrchnú vrstvu cesta poprepichujeme vidličkou a dáme cesto piecť do vyhriatej rúry .
  2. ...
  3. Upečené posypeme cukrom. Pripadne polejeme čokoládovou polevou.
  4. Želám krásne Vianoce .