Vianočné opekance so syrom fotorecept

makinka31 - bez fotkymakinka31, 6. decembra 2010
Vianočné opekance so syrom (fotorecept)
Foto: makinka31

Opekance robila doma moja stará mama, maminka a ona ich naučila robiť aj mňa.Na štedrovečernom stole nesmú chýbať.... Viem, že sa väčšinou tradujú opekance s makom, ale v našej rodine sa robievajú vždy so syrom, väčšinou údeným. Tento zvyk doniesol do našej rodiny ocko, ktorý pochádza z maličkej dedinky na Liptove, Turík . Možno niekomu zachutia

Suroviny

500 g
300-400 ml, vlažné
1 ks
1 kl
1 kl
2 PL
1/2 kocky, čerstvé
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie,pridáme k droždiu cukor a teplé mlieko (1dl mlieka) . Trocha zmiešame s múkou,necháme postáť,aby vznikol kvások.

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások hotoví pridáme vajce, soľ a teplým mliekom zapracujeme hladké cesto.

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko pridáme podľa potreby tak,aby nebolo cesto príliš riedke ani príliš husté.Nakoniec doňho vmiesime olej.

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hladké cesto pomúčime a prikryjeme utierkou. Cesto necháme stáť na teplom mieste asi 1 hodinku.

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na pomúčenú tablicu a "štamperlíkom" vykrajujeme opekance,

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ktoré ukladáme na papier na pečenie na plech.Pečieme dozlatista.

    Vianočné opekance so syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené opekance varíme do mäkka vo vriacej vode, potom ich scedíme. V plechovej mise alebo hnrci si roztopíme 125 g masla, pridáme trocha postrúhaného syra alebo bryndzu, zamiešame, opäť pridáme syr alebo bryndzu a podávame na stôl. Prajem už len krásny advent a požehnané vianočné sviatky...

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
@Makinka31 ,dakujem za recept. Ja mam tiez, ale cesto je palnšie, bez vajca. Robím šulce a z toho po upečení krájam kúsky. My robíme len s makom a medom a podavame ešte pred kapustnicou aspoň symbolicky pár kúskov na tanier. Urobím podľa Teba, budem vykrajovať. :-)
Ved aj ja u nas v rodine sa robia vo veľkom množstve a tento spôsob vykrajovania je pre mňa najvýhodnejší, lebo mi môžu pomáhať a deťúrence:))
... veľmi zaujímavý recept, ukladám do KK, len sa chcem opýtať, že keď sú vlastne upečené, tak sa varia ako keď cestoviny. Veď upečené sú aj mäkké či sa mýlim. Veľmi zaujímavý recept, poprosím odpoveď s tým varením aby som vedela, keď ich budem robiť, čo určite skúsim, len prosím vysvetlenie s tým varením :-)
ked su domace, robia sa skor,cize pravdaze stvrdnu trochu,no pri priprave treba davat pozor aby sa dlho nevarili,zvyknu sa rychlo prevarit a ja ich preto iba do vriacej vody nasypem,trochu pomiesam a vyberam,oni sa potom krasne napiju masielkom...

Pridaj komentár k receptu: