Vianočné karamelové tortičky

alicina - fotkaalicina, 3. decembra 2012
Vianočné karamelové tortičky
Foto: alicina

Lahodná chuť kakaa v kombinácii so sladkou karamelovou plnkou príjemne prekvapí Inšpirácia z http://recipefirst.blogspot.sk/

35
porcií
75 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

145 g
30 g
1/4 ČL
115 g
100 g
1 ks
2 PL
1 ČL
1 šálka
10 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv v miske zmiešame špaldovú múku, kakao a soľ. V elektrickom mixéri na stredných otáčkach vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a miešame až pokým sa hmota nespojí. Znížime otáčky a pridáme múku s kakaom a soľou. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.

  2. 2

    Bielok vyšľaháme dopenista. Z vychladeného cesta tvarujeme guľky (ja som robila menšie, asi cca 2 cm priemer), ktoré namáčame do bielka a obaľujeme v sekaných orieškoch. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie tak, že zvrchu každú guľku prstami trochu pritlačíme. V strede každej guľky pomocou varešky alebo inej pomôcky urobíme jamku, do ktorej budeme neskôr dávať karamelovú plnku. Tortičky pečieme pri teplote 180 stupňov (teplovzdušná rúra) asi tak 12 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť a vyberáme z plechu až po vychladnutí.

    Vianočné karamelové tortičky - obrázok 2
  3. 3

    Karamelové bonbóny (dávala som niečo podobné ako krowky) rozpustíme v mikrovlnke s 2 PL lyžicami mlieka alebo smotany. Každú tortičku naplníme karamelovou zmesou. Po vychladnutí ešte môžme roztopiť horkú čokoládu a pomocou vrecúška poliať tortičky čokoládou.

    Vianočné karamelové tortičky - obrázok 3

Diskusia k receptu

zdenkas
Nepoznám tieto tortičky,veľmi dobre vypadajú.Ako chutia musím zistiť.Ukladám do KK a možno zaradím medzi vianočné pečivko. Už som toho na vianočné pečenie navyberala dosť,potom príde vylučovacia metóda,ale to rozhodovanie je ťažké,keď je tu takýchto koláčikov vééľa čo by som chcela vyskúšať.Ďakujem za rcp.
marijanka712
skutočne krásny výsledok a tá chuť karamelová /krowková stuhne späť na pôvodnú exsistenciu ?? velmi pekne sa ti to podarilo ukladám a možno že ich do predvianočného repertuaru priložím a možno, že aj upečiem
denyany
teda, si mi narobila chute! karamelové ja veľmi môžem... asi vyskúšam ešte pred Vianocami, super!
pupavciatko
vyzaeajú úžasne. len sa chcem ešte raz uistiť, tie rozptopené krowky, aj po pridaní mlieka, stuhnú? vopred ďakujem za vysvetlenie
alicina
@pupavciatko na cca 10 karamelových bonbónov sa pridáva 1-2 PL mlieka MARESI či smotany, záleží od konzistencie bonbónov. Po ochladení karamel opäť stuhne, ale nie až tak, aby bol príliš tvrdý.
janger
Toto by mi iste moc chutilo. Skoda, ze nemam krowky :-(. A co je mlieko Maresi, prosim ta? Je to susene mlieko?
martamm
Alicina, skláňam sa pred tebou, nádherné koláčiky, vidím, že ešte sa mám stále čo učiť....Určite ich upečiem na sviatky, môj zať obľubuje karamelové, tak si ho troška budem predchádzať, ako dobrá svokra :)
alicina
@martamm ďakujem pekne, oni len tak zložito vyzerajú, ale zdanie klame :-)
Keď som ich objavila na webe, hneď som vedela, že ich musím vyskúšať a chuťovo ma naozaj prekvapili. Stačí len trocha trpezlivosti a myslím, že ich zvládne aj začiatočník ľavou zadnou :-)
Pre skúsených "varecháčov" to je hračka :-)
evanaaa
Aj mne stačilo ich tu vidieť a hneď som vedela, že budú výborné, len žiaľ, karamel nemôžem, ale plnila by som bielou alebo aj tmavou čokoládou ( dia).
murinova
Jeeee....tak tieto keksiky idem robiť na vianoce, milujem všetko karamelove a aj dobre vyzemraju ale mam jednu otazočku, neda sa nahradiť ten karamel nejakým domacky vyrobeným?
poradte prosim, žeby karame na grilažove rezy?
alicina
@murinova myslím, že určite áno, len to musí byť taká náplň, čo po vychladnutí stuhne. Aj bielu čokoládu ako náplň si viem predstaviť.
murinova
alicina zdeavim Vás a prosim o radu, predsa by som ten karamel urobila podľa Vášho receptu , dnes som si už kupila to mliečko na karamel a ostala som stat pred tymi cukrikami lebo som nakonec nevedela ake mam kupiť, v tesco maju take važene karamelove kocky ale aj rôzne karamelove cukriky, ktoré su
najvhodnejšie?
alicina
@murinova zdravím, ja som použila také ako sú poľské krowky, tiež som nevedela aké bonbóny mám použiť. Určite ale nie také tie tvrdé karamelové cukríky, čo sa nedajú rozkusnúť :-)
Musia byť skôr mäkšej konzistenicie. Dúfam, že som aspoň trošku pomohla.
murinova
dakujem veľmi pekne, zajtra pôjdem kupiť, škoda že som nevedela skôr, bola som nedavno v Poľsku u rodiny, mohla som kupiť krôwki, ale ešte raz pekne ´dakujem za rychlu odpoved
martamm
Alicina, ešte prosím uprsni, aké orechy tam idú, vlašské, alebo arašidy?
ďakujem za info.
alicina
@martamm v povodnom recepte boli pekanové orechy,ale dávala som mix vlašských orechov a mandlí, podľa toho čo má kto rád.
martamm
alicina, ďakujem za odpoveď, určite ich upečiem :)
tothka
@alicina , tieto tortičky sa mi veľmi zapáčili a zaujímalo by ma ako sa chová toto cesto počas pečenia, neroztečie sa? chcem ich práve zamiesiť a rada by som vedela koľko kúskov môžem uložiť na jeden klasický plech.
alicina
@tothka moc sa neroztekajú, stačí vzdialenosť tak 2 cm medzi jednotlivými kúskami. Len treba dávať pozor na tú priehlbinku v strede a počas pečenia ju treba niekedy spraviť ešte raz,aby sa nestratila.
tothka
@alicina , dakujem za radu, tortičky sa vydarili, nie sú síce také krásne ako tvoje, ale chutia výborne.
marcy
vyskúšam s pravými krowkami,samé sú veľmi sladké a v tejto kombinácii sa núti skúšať :-)
bubaya
Mlieko Maresi je smotana do kávy od firmy Maresi, má 10% tuku. Je dostať aj light verzia, ale to do koláčika neodporúčam. Dostaneš v DMke, alebo Kauflande, Bille. Ale môžeš kľudne použiť iné trvalnlivé mlieko do kávy 10%-né.
katka78
Recept na tieto tortičky ležal u mňa v KK dlho, konečne sa naskytla príležitosť na jeho vyskúšanie. Vyzerajú parádne, ale príprava vôbec nie je zložitá. Akurát som ich robila väčšie, takže ich mám menej. Bielok netreba vyšľahať, stačí vidličkou napeniť. Jamku treba po upečení koláčikov zase trochu uťapkať, aby sa z nej karamel nevylial, lebo pri pečení sa cesto nadvihne. Pýtali sa tu v diskusii na karamel, v MW sa ľahko roztopí a v koláčiku pekne stuhne, nie však úplne napevno, zostane mäkký aj na dotyk. Uskladniť treba preto tortičky na plochu, nie vrstviť (resp. len tak, aby sa dotýkali cestom a nie plnkou), lebo by sa o seba prilepili. Chuťovo pre mňa výborné, jedine čo mi prekáža je vanilková aróma, nie som na ňu zvyknutá, ruší ma to tam, asi je mi silná. Ak by som ich znovu robila, už bez nej, možno len vanilkový cukor, alebo úplne bez. Vďaka za recept @Alicina , maj sa pekne ツ


luss44
@Katka78 (15.12.2017 00:31)

veľká vďaka Ti za pripomenutie rcp, vyzerajú priam luxusne a chuťovo určite tiež, my teda karamelové môžme :) karamel so smotanou som už robila, takže o konzistencii mám predstavu, ešte mi prosím Ťa prezraď akou čokoládou si zdobila vrch? Mne sa málokedy podaria také tenučké čiarky. Dnes pečiem iné, ale zajtra ich vyskúšam.
alicina
@Luss44 (15.12.2017 11:06)
Ja používam len kvalitnú viac ako 70% čokoládu a topím s kakaovým maslom alebo kokosovým olejom ;)

havino
tak sa staviam do radu aj ja, vdaka mojej @katarinke , ráno som recept zbadala, videla jej krásnu fotku a bolo rozhodnuté, kedže máme veľmi spoločné chute aj chute

@alicina , dakujem za recept,vôbec som tu o ňom ani netušila a mám niečo nové, neokúkané do zbierky vianočných, špaldovú som dala, ale klasickú bielu, karamel som mala hotový,kapánek na slano, výborná jeho chuť, kedže som sa obávala, že by bol stále poriedší, pofrkala som ich viac čokoládou, akoby som bola chcela, radšej pre istotu, aby sa mi karamel neotláčal pri skladovaní, chutia výborne, aj chuť opečených orechov je super. Fotka ešte za horúca pofrkané, nemala som už času na iné stajlovanie, piekla som tri druhy dnes. vdaka


havino
ešte som zabudla dodať, po upečení, kedže napriek tomu, že som do cesta v rukách pri tvarovaní, dobrú jamku palcom urobila, aj tak sa zaplnila pri pečení, cesto sa nadvihne, zobrať varešku a jamku si vytlačiť podla ľubovole, podržať koláčik v rukách, aby nepukol na krajoch a
vydlabať jamku :-)
katka78
@Luss44 (15.12.2017 11:06) Dúfam, že ešte s odpoveďou stíham.. čokoláda bola nejaká obyčajná 55%, tu je obrázok, síce nie kúpená na SK, no možno obrázok čosi napovie

Nikdy neriedim maslom, olejom, ničím, len nad parou roztopím a koláčiky pofŕkam z výšky. Tiež sa mi podarili tenšie aj tučnejšie čiary, aj machule, pozri ツ


katka78
@Havino (15.12.2017 21:48) Táni, krásne ich máš, také milučké jednohubky, no krásne sú, budú sa vynímať na stole. Ja som urobila podľa receptu len jeden, ostatné už väčšie, kvôli preprave, už mám aj ohlasy od švagrín, rodinám chutili veľmi. Pravdu máš s tou stratenou jamkou, tiež som na to upozornila, ale to je maličkosť, gazdinká si poradí. Ja som ich ešte na plechu po upečení opačnou stranou príborového noža uťapkala, je taká oblá, aby sa dobre plnili.
Tu ešte posielam foto pre prípadných záujemcov, ako drží ten karamel, je tam myslím konzistencia dobre vidieť, je stuhnutý, netečie, ale zostáva mäkký na zahryznutie, vrstviť pri skladovaní veľmi neodporúčam, mne sa nechtiac dva na seba posunuli a karamel sa o spodok vrchného prilepil. Prajem príjemné chvíle pri pečení, ja som sa skvele odreagovala. Autorke ešte raz vďaka za recept! ❤


1x ubka
katka78
@Luss44 ešte mi napadlo, možno pomôže: robím ich tak, že malú lyžičku namočím do roztopenej čokolády (čiže nenaberiem do nej čokoládu, len lyžičku namočím) a to, čo na nej zostane, tým ich pofŕkam. Tak snáď niečo z toho zaberie :-)

luss44
@Katka78 (16.12.2017 14:09)

ďakujem pekne za rady s čoko, hlásim sa teda aj ja s tortičkami. Dostala som sa k nim až dnes, lebo človek mieni, ale členovia rodiny menia.. Zrejme už únavou po víkendovom pečení som zabudla na smotanu do cesta, ale aj tak bolo fajn pružné. Tiež sa mi guľky pri pečení vyduli, ale hneď za horúca sa dali vareškou pekne povtláčať jamky späť. Využila som Tvoju radu s lyžičkou, aj tak sú tie čiary všelijaké :) Hlavne že sú chutné a mám zasa novinku na vianočný stôl.
@Alicina ďakujem aj Tebe za radu a najmä za výborný rcp. Prajem pekné predvianočné obdobie.


luss44
@Katka78 (17.12.2017 22:19)

Si mila, dakujem. Ozaj ani vanilkovy extrakt som nedala, nemam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia