Foto: alicina
Lahodná chuť kakaa v kombinácii so sladkou karamelovou plnkou príjemne prekvapí Inšpirácia z http://recipefirst.blogspot.sk/
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv v miske zmiešame špaldovú múku, kakao a soľ. V elektrickom mixéri na stredných otáčkach vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a miešame až pokým sa hmota nespojí. Znížime otáčky a pridáme múku s kakaom a soľou. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- 2
Bielok vyšľaháme dopenista. Z vychladeného cesta tvarujeme guľky (ja som robila menšie, asi cca 2 cm priemer), ktoré namáčame do bielka a obaľujeme v sekaných orieškoch. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie tak, že zvrchu každú guľku prstami trochu pritlačíme. V strede každej guľky pomocou varešky alebo inej pomôcky urobíme jamku, do ktorej budeme neskôr dávať karamelovú plnku. Tortičky pečieme pri teplote 180 stupňov (teplovzdušná rúra) asi tak 12 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť a vyberáme z plechu až po vychladnutí.
- 3
Karamelové bonbóny (dávala som niečo podobné ako krowky) rozpustíme v mikrovlnke s 2 PL lyžicami mlieka alebo smotany. Každú tortičku naplníme karamelovou zmesou. Po vychladnutí ešte môžme roztopiť horkú čokoládu a pomocou vrecúška poliať tortičky čokoládou.
- 2
Chutili výborne.
@marijanka712 karamel pekne stuhne, hneď ako vychladnú.
Keď som ich objavila na webe, hneď som vedela, že ich musím vyskúšať a chuťovo ma naozaj prekvapili. Stačí len trocha trpezlivosti a myslím, že ich zvládne aj začiatočník ľavou zadnou :-)
Pre skúsených "varecháčov" to je hračka :-)
poradte prosim, žeby karame na grilažove rezy?
najvhodnejšie?
Musia byť skôr mäkšej konzistenicie. Dúfam, že som aspoň trošku pomohla.
ďakujem za info.
veľká vďaka Ti za pripomenutie rcp, vyzerajú priam luxusne a chuťovo určite tiež, my teda karamelové môžme :) karamel so smotanou som už robila, takže o konzistencii mám predstavu, ešte mi prosím Ťa prezraď akou čokoládou si zdobila vrch? Mne sa málokedy podaria také tenučké čiarky. Dnes pečiem iné, ale zajtra ich vyskúšam.
Ja používam len kvalitnú viac ako 70% čokoládu a topím s kakaovým maslom alebo kokosovým olejom ;)
@alicina , dakujem za recept,vôbec som tu o ňom ani netušila a mám niečo nové, neokúkané do zbierky vianočných, špaldovú som dala, ale klasickú bielu, karamel som mala hotový,kapánek na slano, výborná jeho chuť, kedže som sa obávala, že by bol stále poriedší, pofrkala som ich viac čokoládou, akoby som bola chcela, radšej pre istotu, aby sa mi karamel neotláčal pri skladovaní, chutia výborne, aj chuť opečených orechov je super. Fotka ešte za horúca pofrkané, nemala som už času na iné stajlovanie, piekla som tri druhy dnes. vdaka
vydlabať jamku :-)
Nikdy neriedim maslom, olejom, ničím, len nad parou roztopím a koláčiky pofŕkam z výšky. Tiež sa mi podarili tenšie aj tučnejšie čiary, aj machule, pozri ツ
Tu ešte posielam foto pre prípadných záujemcov, ako drží ten karamel, je tam myslím konzistencia dobre vidieť, je stuhnutý, netečie, ale zostáva mäkký na zahryznutie, vrstviť pri skladovaní veľmi neodporúčam, mne sa nechtiac dva na seba posunuli a karamel sa o spodok vrchného prilepil. Prajem príjemné chvíle pri pečení, ja som sa skvele odreagovala. Autorke ešte raz vďaka za recept! ❤
ďakujem pekne za rady s čoko, hlásim sa teda aj ja s tortičkami. Dostala som sa k nim až dnes, lebo človek mieni, ale členovia rodiny menia.. Zrejme už únavou po víkendovom pečení som zabudla na smotanu do cesta, ale aj tak bolo fajn pružné. Tiež sa mi guľky pri pečení vyduli, ale hneď za horúca sa dali vareškou pekne povtláčať jamky späť. Využila som Tvoju radu s lyžičkou, aj tak sú tie čiary všelijaké :) Hlavne že sú chutné a mám zasa novinku na vianočný stôl.
@Alicina ďakujem aj Tebe za radu a najmä za výborný rcp. Prajem pekné predvianočné obdobie.
Si mila, dakujem. Ozaj ani vanilkovy extrakt som nedala, nemam.