Vianočné karamelové tortičky

Autor receptu: alicina

Lahodná chuť kakaa v kombinácii so sladkou karamelovou plnkou príjemne prekvapí Inšpirácia z http://recipefirst.blogspot.sk/

35
porcií
75 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv v miske zmiešame špaldovú múku, kakao a soľ. V elektrickom mixéri na stredných otáčkach vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a miešame až pokým sa hmota nespojí. Znížime otáčky a pridáme múku s kakaom a soľou. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  2. Bielok vyšľaháme dopenista. Z vychladeného cesta tvarujeme guľky (ja som robila menšie, asi cca 2 cm priemer), ktoré namáčame do bielka a obaľujeme v sekaných orieškoch. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie tak, že zvrchu každú guľku prstami trochu pritlačíme. V strede každej guľky pomocou varešky alebo inej pomôcky urobíme jamku, do ktorej budeme neskôr dávať karamelovú plnku. Tortičky pečieme pri teplote 180 stupňov (teplovzdušná rúra) asi tak 12 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť a vyberáme z plechu až po vychladnutí.
  3. Karamelové bonbóny (dávala som niečo podobné ako krowky) rozpustíme v mikrovlnke s 2 PL lyžicami mlieka alebo smotany. Každú tortičku naplníme karamelovou zmesou. Po vychladnutí ešte môžme roztopiť horkú čokoládu a pomocou vrecúška poliať tortičky čokoládou.