Perníková torta
Vianočná perníková torta
Autor receptu: sweetniky
|
12-16 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup- Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme na hustú penu (maximálne otáčky). Potom zašľaháme olej a žĺtky (stredné otáčky).
- Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame múku, kypriaci prášok a perníkové korenie.
- Cesto vylejeme do dvoch tortových foriem, ja som použila formy s priemerom 24 cm.
- Pečieme na 160 °C 40-45 minút.
- Pripravila som si domáci pomarančový džem. Pomaranče ošúpeme, odstránime úplne bielu časť a dužinu rozmixujeme. Dáme do malého hrnca, pridáme cukor a pár kvapiek citróna. Varíme 10-15 minút, kým nezhustne. Ak chceme hustejší, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody. Necháme vychladnúť.
- Krém: Vyšľaháme do tuha mascarpone a smotanu. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame.
- Upečené korpusy rozkrojíme na 4 rovnako hrubé pláty.
Plníme najprv pomarančovým džemom a potom vrstvou krému.
- Na vrchu torty sa snažíme krémom vytvoriť štruktúru snehových závejov.
- Ako ozdobu som použila kešu orechy, sušené brusnice, granátové jablko, sušený pomaranč a umelú vetvičku. Nakoniec som ešte posypala opatrne troškou mletej škorice.
- Tortu dáme na chladné miesto, ideálne cez noc.
|