Perníková torta

Vianočná perníková torta

Autor receptu: sweetniky

12-16
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Postup

  1. Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme na hustú penu (maximálne otáčky). Potom zašľaháme olej a žĺtky (stredné otáčky).
  2. Znížime otáčky na minimum a postupne pridávame múku, kypriaci prášok a perníkové korenie.
  3. Cesto vylejeme do dvoch tortových foriem, ja som použila formy s priemerom 24 cm.
  4. Pečieme na 160 °C 40-45 minút.
  5. Pripravila som si domáci pomarančový džem. Pomaranče ošúpeme, odstránime úplne bielu časť a dužinu rozmixujeme. Dáme do malého hrnca, pridáme cukor a pár kvapiek citróna. Varíme 10-15 minút, kým nezhustne. Ak chceme hustejší, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody. Necháme vychladnúť.
  6. Krém: Vyšľaháme do tuha mascarpone a smotanu. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame.
  7. Upečené korpusy rozkrojíme na 4 rovnako hrubé pláty. Plníme najprv pomarančovým džemom a potom vrstvou krému.
  8. Na vrchu torty sa snažíme krémom vytvoriť štruktúru snehových závejov.
  9. Ako ozdobu som použila kešu orechy, sušené brusnice, granátové jablko, sušený pomaranč a umelú vetvičku. Nakoniec som ešte posypala opatrne troškou mletej škorice.
  10. Tortu dáme na chladné miesto, ideálne cez noc.