Vianočná kapustnica z lesa

prezyvka - bez fotkyprezyvka, 16. novembra 2009

Vianoce sú moje najobľúbenejšie sviatky a ja chcem, aby bolo i jedlo výnimočné. Aj kapustnica. Preto musí mať iné ingrediencie, inak chutiť a inak Zobraziť celý popisVianoce sú moje najobľúbenejšie sviatky a ja chcem, aby bolo i jedlo výnimočné. Aj kapustnica. Preto musí mať iné ingrediencie, inak chutiť a inak voňať ako tá bežná. Recept som vytvorila z viacerých kapustníc, ktoré mi chutili. Túto moju varím už takmer 30 rokov a vždy má veľký úspech. Dokonca pri jej varení mávam "koštovaciu" návštevu aj počas Štedrého dňa.

10
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 Dg
3 x kusy
1 hlavička
1 PL
 podľa chuti
1  PL kopcovitú
1  kg
cca  hrsť
 hrsť
6-7  ks
6-7  ks
3-4  ks
1 dl
 podľa potreby
3-4  stredné
1 PL kopcovitú




Postup

  1. 1

    Túto kapustnicu varím v 7-litrovom hrnci. Údenú slaninku pokrájam na minikocky (aby sa pri varení úplne rozpustili a nechali iba vôňu). Keď sa vypraží, dám na horúcu masť rascu a pokrájanú cibuľu (môže byť nadrobno, ale aj na prúžky). Keď cibuľa zmäkne, pridám na kocky pokrájané zemiaky, trochu opražím. Potom prisypem roztlačený cesnak, červenú papriku (podľa chuti, ale myslite na to, že aj v klobáse je paprika a iné koreniny). Pridám vyžmýkanú kvasenú kapustu (vodu nevylejte, odložte a podľa kyslosti vlejte do polievky spolu s vodou), premiešam. Pridajte umyté klobásy, sušené huby (aj s vlažnou vodou, v ktorej ste ich nechali napučať), sušené jablká, slivky, čierne korenie mleté, 3-4 zrnká celého korenia, rozdrvené borievky. Zalejeme vodou, do ktorej podľa chuti postupne prilievame vodu z kapusty. Prisladíme horským medom. Necháme variť prikryté cca 3-4 hodiny na miernom ohni.

  2. 2

    Keď je kapusta mäkká, polievka je akurát slaná, kyslá, sladká, je takmer hotová. Ak je treba, prisolíme, dokoreniť môžeme aj štipkou štipľavej papriky (ak bola klobása príliš jemná). Ak je polievka veľmi kyslá, neutralizujeme ju pridaním medu. Do hotovej pridáme borovičku. Pomiešame a necháme niekoľko hodín prikrytú odstáť na chladnom mieste (na balkóne).

  3. 3

    Na taniere sa táto kapustnica servíruje tak, aby v nej bola polovica (alebo celá klobása) a po troche z každej ingrediencie (kapusta, huba, jabĺčko, slivka, zemiak). Nad polievkou jedávame oblátku s medom a cesnakom (ak niečo spadne do polievky, nevadí, lebo to len zlepší chuť). K takejto vianočnej kapustnici pečiem aj vianočný chlieb s vôňou lesa (na 1 kg múky pridám cca 2 rozdrvené borievky).

Diskusia k receptu

zemo
Nádhera! Už z receptu je cítiť túžba a nedočkavosť z nádhery. A veľká radosť potešiť blízkych. Máte pred sbeou opäť krásne Vianoce, snažím sa ich robiť podobne. A o tom, cítim, je práve varecha.sk a cez recepty posolstvá. Bez pretvárky, také naše, človečenské. Pekné Sviatky, keby sme sa náhodou minuli! Veľa lásky nielen cez žalúdok!
milina
Tak takto som ešte kapustnicu nevarila, sušené slivky bežne dávam do fazule, keď ju varím nakyslo, ale do kapustniece??? a tá borovička nakoniec do kapustnice - to je hotové čoro moro .... čo to potom urobí s konzumujúcimi ???
zemo
Na začiatku receptu sa spomína, že táto kapustnica sa varí v 7 litrovom hrnci a dá sa tam deci borovičky. U nás na Záhorí sme z nej raz - dva všetci pod parou. A to stačí prejsť popod zatvorené okná kuchyne, kde sa oná kapustnica varí. Ani za lyžicu tuhej polievkovice si nemusíme chlipnúť. Všetko preto, lebo u nás borovičku lejeme do každej polievky. Aj do krémešov a krvavničiek. Lebo nemáme toľko času ako vy na Orave jesť a ešte aj popíjať::))
A včuľ vážne - sušené slivky sa na Dolniakoch dávajú bežne do kapustnice. Je jemnejšia. My sa tiež čudujeme, čo to tam na Horniakoch pcháte do kvasenej kapusty - napr. cibuľu či červenú repu. A to nehovorím o sušených slivkách vo fazuli. Iný kraj, iný mrav, ale keď sa dobre navarí aj očividne šokujúci recept, rozdiely sa stierajú, nie?
vabik
Hmmm. Vodu káže, víno pije. Keďže odporúčaš variť huspeninu v tlakovom hrnci, prečo nešetríš plynom a neuvaríš aj túto kapustnicu v takom výdobytku modernej kuchyne za zlomok pôvodného času na tepelnú úpravu. :-)))
qaroh
Ja som si prečítal, že do kapustnice pridávate sladkú čilli omáčku, ale tu v recepte ju nevidím. A čo mäsko? Nedávate?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia