Vianočná kapustnica z lesa

Autor receptu: prezyvka

Vianoce sú moje najobľúbenejšie sviatky a ja chcem, aby bolo i jedlo výnimočné. Aj kapustnica. Preto musí mať iné ingrediencie, inak chutiť a inak voňať ako tá bežná. Recept som vytvorila z viacerých kapustníc, ktoré mi chutili. Túto moju varím už takmer 30 rokov a vždy má veľký úspech. Dokonca pri jej varení mávam "koštovaciu" návštevu aj počas Štedrého dňa.

10
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Túto kapustnicu varím v 7-litrovom hrnci. Údenú slaninku pokrájam na minikocky (aby sa pri varení úplne rozpustili a nechali iba vôňu). Keď sa vypraží, dám na horúcu masť rascu a pokrájanú cibuľu (môže byť nadrobno, ale aj na prúžky). Keď cibuľa zmäkne, pridám na kocky pokrájané zemiaky, trochu opražím. Potom prisypem roztlačený cesnak, červenú papriku (podľa chuti, ale myslite na to, že aj v klobáse je paprika a iné koreniny). Pridám vyžmýkanú kvasenú kapustu (vodu nevylejte, odložte a podľa kyslosti vlejte do polievky spolu s vodou), premiešam. Pridajte umyté klobásy, sušené huby (aj s vlažnou vodou, v ktorej ste ich nechali napučať), sušené jablká, slivky, čierne korenie mleté, 3-4 zrnká celého korenia, rozdrvené borievky. Zalejeme vodou, do ktorej podľa chuti postupne prilievame vodu z kapusty. Prisladíme horským medom. Necháme variť prikryté cca 3-4 hodiny na miernom ohni.
  2. Keď je kapusta mäkká, polievka je akurát slaná, kyslá, sladká, je takmer hotová. Ak je treba, prisolíme, dokoreniť môžeme aj štipkou štipľavej papriky (ak bola klobása príliš jemná). Ak je polievka veľmi kyslá, neutralizujeme ju pridaním medu. Do hotovej pridáme borovičku. Pomiešame a necháme niekoľko hodín prikrytú odstáť na chladnom mieste (na balkóne).
  3. Na taniere sa táto kapustnica servíruje tak, aby v nej bola polovica (alebo celá klobása) a po troche z každej ingrediencie (kapusta, huba, jabĺčko, slivka, zemiak). Nad polievkou jedávame oblátku s medom a cesnakom (ak niečo spadne do polievky, nevadí, lebo to len zlepší chuť). K takejto vianočnej kapustnici pečiem aj vianočný chlieb s vôňou lesa (na 1 kg múky pridám cca 2 rozdrvené borievky).