Vianočka fotorecept

smorko - fotkasmorko, 14. júla 2011
Vianočka (fotorecept)
Foto: smorko

Suroviny

250 g
200 g
1/2 kocky
2 ks
200 ml
70 g
50 g
1/2 ČL
2 PL
Na potretie:
1 ks
1 PL
1/2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,droždia a trocha cukru necháme vykysnúť kvások.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov vyšľaháme sneh.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku,kvások,rozpustené maslo,cukor,soľ a žĺtka jemne premiešame,pridáme sneh a umyté hrozienka (nemočíme). Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na doske si ho premiesime.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelíme na šesť častí. Každú časť ušúľame na cca 35cm.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ideme pliesť vrkoč zo šiestich šúľkov.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postup pre pletenie: P1 na Ľ1 Ľ1 na P1

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 9

    Ľ1 na Ľ3 P2 na Ľ1 P1 na P3 Ľ2 na P1 Ľ1 na Ľ3 P2 na Ľ1 P1 na P3 Ľ2 na P1...atď.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Vianočku prenesieme na vymazaný plech a necháme 20 min. kysnúť.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Natrieme (vajíčko+mlieko) a dáme piecť.Po upečení natrieť rozpusteným maslom a posypať vanilkou.

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

vierik
Veľmi pekne sa Ti podarila,už len maslo a džemík...:-)
smorko
Ďakujem veľmi pekne za pochvaly. Neskúšala som bez polohrubej múky,tak neviem poradiť. Myslím si,že by to mohlo byť len z tej hladkej,veď babky piekli koláče väčšinou z hladkej múky.
danulatenko
...a to na takú óbr vianočku stačí iba 450 g múky??? treba cesto nechať v kyske vykysnúť na 1 alebo 2 puknutia?
Inak nádherný kúsok!!!!! Určite vyskúšam...
smorko
Áno stačí iba tých 450g múky.Nechať v kyske vykysnúť na 1 puknutie,potom premiesiť na doske a už upletenú ešte na plechu 20 min.
jeka
vyzerá krásne,a kedže koláče pečiem na každé sviatky,tak si ho dovolujem uložiť,dakujem za receptík
jeka
vyzerá krásne,a kedže koláče pečiem na každé sviatky,tak si ho dovolujem uložiť,dakujem za receptík
babkamt
Vianočka je pekná,len by ma zaujímalo pri akej teplote si ju piekla a ako dlho.
smorko
Piekla som na 180°C asi tak 7 min.,potom som teplotu znížila na 160°C a dopiekla cca 15 min. To si musíš odhadnúť podľa svojej rúry,lebo každá pečie trošku inak.
zmmm
ja si to zapletanie vyskúšam na šnúrkach /som z toho vedľa/ a potom sa pustím do vianočky, je úžasná mňam :))
smorko
zmmm,ak by Ti to nešlo,dá sa urobiť aj jednoduchšie.Cesto si rozdelíš na dva bochníky,jeden väčší,druhí menší.Najprv upletieš klasický vrkoč z väčšej časti a potom z menšej časti.Na spodok dáš ten širší a naň položíš ten užší.
1x karpos
heureka
Vyzerá velmi chutne a na vzhlad tiez 1!! Ukladám!
používateľ nemá avatar
foo
foo
včera som spravila :) ďakujem za recept, všetkým veľmi chutilo
pietruskaa
takze vianocke je upletena uz len nadkysnut nechat a dame ju piect :) ale spravili sme si dve mensie lebo sme boli mierne mimo ako sa to zapleta :) ale snad budu chutit dobre :)
zuzuu10
Perfektný recept, môžem odporúčať! No pozor - včera som ju piekla, a dnes po raňajkách zostala možno štvrtinka, takže strážte pred zvyškom stravníkov, aby vám zostalo :)
Z cestom sa navyše dobre pracuje (na začiatku bolo trošku lepkavé, asi som mala väčšie vajíčka, tak som prisypala cca 2PL múky) a je veeľmi chutné, preto myslím, že aj na iné koláčiky/pečivko je silno vhodné :)
elisticka
waaaaaaaau superova ale dokial to zapletiem tak ubehne tyzden:-))
delina
dakujem za tento recept... v piatok som ju piekla a pre velky uspech sa mi znova kysne cesto:-) je fakt vyborna...
ethanel
ak by sa ma niekto spytal co mi najviac chyba v UK tak odpoved je vianocka s maslom na ranajky a tento recept ukladam ...
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnam,tak to by som si hned dala!!!!!!!!!!
tricia
*Pre zahranicne kucharocky :
1.vianocka sa da kupit v potravinach v China Town - je velmi dobra...

2.polohrubu muku nahradite Semolinou, ktora je v kazdych potravinach pri tych ranajkovych srandach(ako Corn Flakes a pod.)

Mozno som pomohla :)
szavla
Ja troška horšie počujem. Kedy a čo to pukne pri kysnutí? A to číslovanie;
to sa čísluje z oboch strán do stredu (123-321) a stále ostávajú na nich tie ich čísla napr. P1 z ľavej str. je potom P1 na pravej str. alebo zostáva ako P1Ľ ale na pravej strane. Ako môžem dať na Ľ 3, keď som ho dal na pravú str. z ľavej. To by som ho vlastne vrátil do polovice?! Keď som to robil, tak mi z toho vyšlo nie klbko ale klbo hadov, ani okrúhle ani dlhé, skoro prekyslo, ale po upečení sa to celkom dobre dalo jesť. Len to krájanie!
smorko
@szavla , to puknutie pri kysnutí je vtedy, keď cesto kysne v kyske miske, nadvihne vrchnák a to urobí puk. Tu si môžete pozrieť to zapletanie.


dandika1
@smorko 23.jan.2014 dnes som piekla Tvoju vianocku,je vyborna nadychana,skratka fajn a hned som sa naucila pliest zo 6stich vrkocov,vdaka za recept bude sa unas opakovane piest.(((ja prevazne peciem aj chlieb a teraz budem uz aj vianocku)))prajem pekny vecer<<<>>>
1x smorko
monty469
K@nov á varecha ako si mám uložiť recepty?Ešte som odpoveď nenašla pri komentároch

Zaujímavé video z archívu TV Varecha