Foto: smorko
Postup
-
1
Z vlažného mlieka,droždia a trocha cukru necháme vykysnúť kvások.
-
2
Z bielkov vyšľaháme sneh.
-
3
Múku,kvások,rozpustené maslo,cukor,soľ a žĺtka jemne premiešame,pridáme sneh a umyté hrozienka (nemočíme). Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.
-
4
Na doske si ho premiesime.
-
5
Rozdelíme na šesť častí. Každú časť ušúľame na cca 35cm.
-
6
Ideme pliesť vrkoč zo šiestich šúľkov.
-
7
Postup pre pletenie: P1 na Ľ1 Ľ1 na P1
-
9
Ľ1 na Ľ3 P2 na Ľ1 P1 na P3 Ľ2 na P1 Ľ1 na Ľ3 P2 na Ľ1 P1 na P3 Ľ2 na P1...atď.
-
10
Vianočku prenesieme na vymazaný plech a necháme 20 min. kysnúť.
-
11
Natrieme (vajíčko+mlieko) a dáme piecť.Po upečení natrieť rozpusteným maslom a posypať vanilkou.
Inak nádherný kúsok!!!!! Určite vyskúšam...
Z cestom sa navyše dobre pracuje (na začiatku bolo trošku lepkavé, asi som mala väčšie vajíčka, tak som prisypala cca 2PL múky) a je veeľmi chutné, preto myslím, že aj na iné koláčiky/pečivko je silno vhodné :)
1.vianocka sa da kupit v potravinach v China Town - je velmi dobra...
2.polohrubu muku nahradite Semolinou, ktora je v kazdych potravinach pri tych ranajkovych srandach(ako Corn Flakes a pod.)
Mozno som pomohla :)
to sa čísluje z oboch strán do stredu (123-321) a stále ostávajú na nich tie ich čísla napr. P1 z ľavej str. je potom P1 na pravej str. alebo zostáva ako P1Ľ ale na pravej strane. Ako môžem dať na Ľ 3, keď som ho dal na pravú str. z ľavej. To by som ho vlastne vrátil do polovice?! Keď som to robil, tak mi z toho vyšlo nie klbko ale klbo hadov, ani okrúhle ani dlhé, skoro prekyslo, ale po upečení sa to celkom dobre dalo jesť. Len to krájanie!
www.oetker.sk/oetker_sk/html/default/debi-7xujh6.sk.h...