Foto: merylin
Veterníky sú velmi oblúbené,naozaj chutia všetkým, ked ich upečiem, kamoškám, známym, rodinke, recept mi dala moja krstná maminka.
porcií
na 200 °C
Suroviny
25 dkg |
|
4 dcl |
|
25 dkg |
|
6 |
|
štipka |
|
Plnka: | |
10 dkg |
|
4 dcl |
|
5 dkg |
|
2 |
|
1 |
|
Poleva: | |
25 dkg |
|
1,5 dcl vlažná |
|
1 lyžička |
|
2 |
|
2 |
|
2 |
|
Postup
-
1
V hrnci si uvaríme vodu so solou, pridáme heru a povaríme. Potom pridáme múku a miešame ,aby vzniklo cesto, ktoré sa nelepí na okraje hrnca. Dáme vychládnúť. ked je vychládnuté ,tak pridávame postupne do neho po 1 vajci a vždy vymiešame na hladké cesto.
-
2
Plech si vytrieme herou a posypeme múkou a okrúhlou formičkou si urobíme náčrt kruhu.Cukrárenske vrecko si naplníme cestom a začneme vytláčať veterníky,ale opatrne dokola, nie na seba ,lebo by sa nám potom cesto nenafúklo pri pečení ,by nám mohlo splasnúť.Trúbu si vyhrejeme už dopredu aspoň 15 minút a pečieme na 200 stupňoch v elektrickej trúbe.Neotvárame asi 15 minút ,lebo by nám splasli veterníky.Upečené necháme vychládnuť.Rozrežeme na poly.
-
3
Plnka: Polovicu cukru si dáme do hrnca a uvaríme si karamel.Potom po troške si prilievame mlieko . Necháme si trochu mlieka aj na zlatý klas,do ktorého ho pridáme, ešte si pridáme druhú polovicu cukru,2 žltky,1 vanilkový cukor ,zlatý klas a uvaríme puding.Vyšlaháme z 2 bielok tuhý sneh a zamiešame ho do pudingu a necháme ho vychládnuť. Vyšlaháme 2 tekuté šlahačky s 2 stužovačmi a 2 vanilkovými cukrami.Potom naplníme veterníky najskôr s karamelovým krémom a potom so šlahačkou. Poleva -fondánová: Cukor ,vodu a šťavu pomaly varíme v hrnci na sirup,občas premiešame. Správnu hustotu sirupu zisťujeme ručnou skúškou tak, že cukrový rozvar naťahujeme medzi palcom a ukazovákom. Ak sa tvoriaca nitka netrhá, ale lepí a po dlhšom trení medzi prstami začína belieť, je rozvar dobrý. Nádobu so sirupom vložíme do väčšej nádoby s vodou a rovnomerne miešame, kým poleva začne belieť. Ak by tuhla príliš, ihneď prikvapkávame trochu vody, alebo rôzne príchute: rum, čiernu kávu, citrónovú alebo ovocnú šťavu. Potom veterníky pooblievame touto polevou,malou lyžičkou ,a sú hotové.
Prepáč @merylin , (neber to v zlom), trochu som nepochopila, v surovinách máš v plnke písaný práš. cukor, ten sa ale podľa mňa nedá upáliť. Trochu to musíš usporiadať, lebo sú aj menej skúsené mladé vareškárky, aby to pochopili. Inak sú krásne, môj manžel ich miluje. Ukladám, vyskúšam.
dakujem