Veterníky

Autor receptu: merylin

Veterníky sú velmi oblúbené,naozaj chutia všetkým, ked ich upečiem, kamoškám, známym, rodinke, recept mi dala moja krstná maminka.

30
porcií
90 minút
na 200 °C

Postup

  1. V hrnci si uvaríme vodu so solou, pridáme heru a povaríme. Potom pridáme múku a miešame ,aby vzniklo cesto, ktoré sa nelepí na okraje hrnca. Dáme vychládnúť. ked je vychládnuté ,tak pridávame postupne do neho po 1 vajci a vždy vymiešame na hladké cesto.
  2. Plech si vytrieme herou a posypeme múkou a okrúhlou formičkou si urobíme náčrt kruhu.Cukrárenske vrecko si naplníme cestom a začneme vytláčať veterníky,ale opatrne dokola, nie na seba ,lebo by sa nám potom cesto nenafúklo pri pečení ,by nám mohlo splasnúť.Trúbu si vyhrejeme už dopredu aspoň 15 minút a pečieme na 200 stupňoch v elektrickej trúbe.Neotvárame asi 15 minút ,lebo by nám splasli veterníky.Upečené necháme vychládnuť.Rozrežeme na poly.
  3. Plnka: Polovicu cukru si dáme do hrnca a uvaríme si karamel.Potom po troške si prilievame mlieko . Necháme si trochu mlieka aj na zlatý klas,do ktorého ho pridáme, ešte si pridáme druhú polovicu cukru,2 žltky,1 vanilkový cukor ,zlatý klas a uvaríme puding.Vyšlaháme z 2 bielok tuhý sneh a zamiešame ho do pudingu a necháme ho vychládnuť. Vyšlaháme 2 tekuté šlahačky s 2 stužovačmi a 2 vanilkovými cukrami.Potom naplníme veterníky najskôr s karamelovým krémom a potom so šlahačkou. Poleva -fondánová: Cukor ,vodu a šťavu pomaly varíme v hrnci na sirup,občas premiešame. Správnu hustotu sirupu zisťujeme ručnou skúškou tak, že cukrový rozvar naťahujeme medzi palcom a ukazovákom. Ak sa tvoriaca nitka netrhá, ale lepí a po dlhšom trení medzi prstami začína belieť, je rozvar dobrý. Nádobu so sirupom vložíme do väčšej nádoby s vodou a rovnomerne miešame, kým poleva začne belieť. Ak by tuhla príliš, ihneď prikvapkávame trochu vody, alebo rôzne príchute: rum, čiernu kávu, citrónovú alebo ovocnú šťavu. Potom veterníky pooblievame touto polevou,malou lyžičkou ,a sú hotové.