Foto: mesiar50
Postup prípravy je o niečo ťažší ako pri práci s bielymi múkami.No nie je to žiadna veda.
porcií
príprava
na 200 a potom 180 °C
Postup
-
1
Vodu s maslom privedieme do varu.
-
2
Následne ju z ohňa odstavíme a naraz do nej nasypeme kukuričnú múku.
-
3
Potom už len miešame osto šesť pokiaľ sa nám dielo nespojí.Miešame poctivo asi tak 3-4 minút.Túto akciu je dobré robiť v pavnici s teflónovým poťahom.
-
4
Horúce odpaľované cesto ihneď premiestnime do druhej nádoby.Cesto mi na stole stálo len toľko ,pokým som si nepripravil šľahač a neporozbýjal vajíčka.Potom k cestu pridáme dve vajcia a narýchlo ho prešľaháme.
-
5
Cesto je pri prvom miešaní rozdrobené a nespája sa.
-
6
Ďalej pridáme ďaľšie dve vajcia.Po šľahaní sa dielo začína mierne lepiť a pojivosť sa zdá byť lepšia.No mieša sa to horšie ako biele múky.
-
7
Po pridaní piateho vajca sa nám dielo spojilo v celok a z varechy sa pomaly kĺže dole. Keby sa vám zdalo,že je ešte cesto dosť husté pridajte ešte jedno vajce.Nepokazíte s tým nič.
-
8
Nemal som doma papier na pečenie tak som plech potrel maslom.Maslo som roztrel štetcom určeným na kuchynské práce.Pohárom si narobíme krúžky ,aby tie veterníky boli ako tak rovnaké.Plech som nevysypal žiadnou múkou.
-
9
S cukrárskym vreckom si potom vytlačíme na plech cesto.Ja ich robievam dvojkruhové. Čiže nastriekam na plech jednu vrstvu cesta a na ňu hneď druhú vrstvu.Je to dobré robiť jedným ťahom.Ako vidíte na obrázku tak som cesto ešte pred vložením do rúry pofrkal,len tak medzi prstami studenou vodou.
-
10
Rúru sme si predhriali na 200 C a plech s cestom umiestnime na druhú priečku v rúre. Má to svoju logiku,keďže mastné cestá potrebujú počiatočnú teplotu pri pečení 200 C aby nám rýchlejšie narástli a takto su k tým horúcim špirálom bližšie.Cesto na veterníky som piekol najprv pri 200 C / 15 minút a potom ďaľších cca. 20-25 minút / 180 C.
-
11
Po upečení som veterníky vyberal z rúry po jednom a ihneď som ich za horúca prerezal zúbkovým nožom na dve časti.Rúru som mal už vypnutú.
-
12
Vychladnuté veterníky potom plníme pudingovým krémom.
-
13
Z uvedených surovýn uvaríme hustý puding.
-
14
Do horúceho pudingu pridáme nakrájané maslo.
-
15
S maslom vymiešaný puding môžeme zakryť mikroténovým sáčkom aby sa nám na vrchu pudingu nespravila koža.
-
16
Puding nám vychladol,ale zhustol ako huspenina.Musíme ho trochu premiešať šľahačom. Môžeme ho dochutiť rumovou esenciou prípadne rumom.
-
17
Po prešľahaní nám puding nadobudol predošlú podobu a môžeme ho použiť na plnenie veterníkov.Ja som veterníky plnil pomocou polievkovej lyžice.Pudingom nešetríme,máme ho nadostač.Približne tak jedna väčšia polievková lyžica na jeden veterník.
-
18
Múka použitá v tomto recepte.
-
19
Puding použitý v tomto recepte.
Milé od teba.Ďakujem ti pekne.
Som rád,že sa ti páčia.Vďaka.
Dám vedieť neboj.Ďakujem ti pekne manya.
Ďakujem ti krásne.
Aj vaše budú také pekné ako moje a dokonca aj krajšie.Stačí keď si
pozriete video ktoré som sem vložil.Tiež som sa učil robiť odpaľované cesto pomocou tohto videa a samozrejme.že aj z receptov šikovných varecháčiek.Ďakujem vám srdečne.
ekucharka.net/venecky-z-odpalovaneho-testa-video-rece...
Potešilo ma,že sa ti páčia.Ďakujem ti veľmi pekne.
Ďakujem veľmi pekne.
Rozhodne si bystrá žena.Nie je predsa jedno o nejakom grife počuť,alebo ho vidieť na vlastné oči ako sa dá použiť v samotnej výrobe nejakého produktu.Video je naozaj super.Srdečná vďaka viera1.
Áno milá frezia68,je to bezlepkový koláč.Preto som ani plech nevysypal bielou múkou ako som to robieval pri tradičných veterníkoch z bielej múky.Ďakujem ti veľmi pekne.
Tánička,potešenie je na mojej strane,že sa ti veterníky páčia.Ďakujem ti pekne.
Na vareche som pravdepodobne jediny kto ma najviac kolacov z odpalovaneho cesta.Tieto veterniky moj serial o nich dokoncuju.Budem rad,ked ludom ktory trpia celiakiou budu chutit.Dakujem ti pekne priatelu.
Ja som mal kukuricnu muku v ruke prvy krat v zivote.Nebudem skryvat,ze pri miesani cesta ma mierne prekvapilo zdlhavejsia priprava cesta ako u bielych muk.Cesto bolo dlho ako piliny, pravdepodobne ze neobsahuje lepok.No pridavanim vajec k cestu sa mi po case dielo zacalo spajat.Pre teba to bude hracka.Dakujem ti pekne.
Nemas sa coho obavat.Podla toho videa to hravo zvladnes.Ak budes mat nejaky dotaz tak ti rad odpisem.Kucharcina je nielen umenie ako vyhotovit lahodny pokrm,ale aj o experimentovani.Dakujem ti.
Veterniky nam chutia.Dcerka vynechava biele muky a vlastne to ma aj nastartovalo k priprave tohto rereceptu.Srdecna vdaka.
Dakujem ti velmi pekne.
Som clovek ktory nerad hadze,, flintu do zita".Nechci prosim ta vediet,ze kolko veternikov putovalo predtym u nas do kosa.Zvladnes to aj ty bez problemov,len staci pozriet video a samozrejme dobre rady od skusenych varechaciek/varechacov su tiez na nezaplatenie.Dakujem ti pekne.
nadherne su :-)
niečo, na čo ja si netrúfam...
máš môj úprimný obdiv a *****
Prosím ťa monitor nechaj na pokoji ten sa ti ešte zíde.Škoda,že ti z nich nemôžem poslať!Ďakujem ti pekne.
Ty si tiež srandistka,že vraj nato nemáš.Pevne verím v tom,že taká skvelá kuchárka ako si aj ty, to zvládne ,,ľavou rukou".Moc ti ďakujem.
Ďakujem ti pekne.
Moje recepty na veterníky boli doposiaľ,,poskladané" výlučne,len z bielej múky.Máš pravdu v tom,milá martamm,že receptom som chcel akože pomôcť tým ktorý biele múky nemôžu.Ďakujem ti veľmi pekne za názorné vysvetlenie a aj za pekný komentár.
Máš vlastne pravdu.Vyzerajú skôr ako venčeky.No tentoraz mi nešlo o ich tvar.Ani mne sa nepodaria stále, všimni si prosím ťa na fotke tie dva vľavo čo sú bližšie ku ,,sklu".Vďaka.
Bolo ich 12 kusov a kúsok ako to máš možnosť vidieť aj v bode 9.
Ja ich robím sále také veľké.Vnútorný priemer pohára s ktorým som si značil kruhy na plech bol 6 cm.Tie ,,vtáčiky" si nevšímaj boli robené z polohrubej múky.Ďakujem ti veľmi pekne.
Ahoj @katerin .Z maizeny som robil raz piškótové cesto ktoré síce nebolo najhoršie, no nesmel by som ju použiť na tak ,,háklivé "cesto aké sa požíva na prípravu veterníkov.Maizena patrí do radu škrobov a nie múk.Musíme si uvedomiť ten fakt,že biele múky sú síce nezdravé,ale najlepšie sa hodia na piškótové cestá,kysnuté,maslové cestá a samozrejme aj veterníky. Dnes som robil piškótové cesto z kukuričnej hladkej múky.Jeho výška je polovica ako keby som ju bol robil z bielej múky.Chcem z nej spraviť tortu .Zmyslovo sme ju skúmali s mojou polovičkou a jej sa páči.Ďakujem ti pekne.
*****
Si naozaj zlatá.Ďakujem ti veľmi pekne.
Teším sa aj ja,že som ťa stretol pri mojom recepte.Ďakujem za pochvalu
a želám ti pekný víkend.
Nemas co dakovat.Som rad,ze sa ti recept paci.Srdecne ti dakujem.
Mas vlastne pravdu cesto z kukuricnej muky je dost hutne a preto sa musi zjemnovat zltkami, maslom alebo olejom.V tejto torte bolo pouzite iba 2 PL slnecnicoveho oleja a 8 PL vody.Veterniky boli ok.Dakujem ti pekne.
KK*****
Je pravda,ze ta torta bola docela sucha,ale zas bola plnena maslovo-cokoladovym kremom.Tu v zahranici nerad experimentujem,ale ked budem doma urcite do piskotoveho cesta namiesam mlety mak a este aj maslo.Dakujem ti velmi pekne .
Tvoja odvaha v skusani neoverenych receptov prinasa sem @Laci uzitok a toto iste dodava aj menej skusenym nebat sa experimentovat. Sikovnost, krasa a dobrota na fotkach laka takze tvojim stravnikom mozeme len zavidiet.
NB:
tortu ktoru si uverejnil /zatial bez receptu/ je zrejme cela kukuricna:
Z mojej skusenosti ti mozem doporucit pridat do nej akukolvek pikantnu rozmixovanu hmotu /trebarz ananas, jablcovu, bananovu tu vsak vzdy s kombinaciou inej nie samotnu/, dokonca som robila s kombinaciou mrkvy aj cvikle/.
Mali sme priatela ktory bol cukrovkar a bezlepkac a roky bolna drastickej diete. Kedze v minulosti miloval sladkosti som pre neho vymyslala kolaciky lenze vtedy este nebol dostatok info z internetu tak to bolo casto hokus -pokus- ne- uspech....
Pekne sviatky v rodinke ak ich travis v domovine.
Ahoj Hanka.
Mas pravdu, ta torta je cela z kukuricnej muky.Je to moj pilotny recept a treba to cesto este,, doladit".Myslel som predovsetkym na olej,alebo maslo,ale teraz mi pridu vhod aj tvoje dobre rady za ktore ti dakujem.
Dalej ti dakujem pekne za pochvalu ktora ma potesila a velmi si ju cenim.Cez sviatky budem v nizozemsku ako zvycajne.Tiez ti zelam vesele prezitie velkonocnych sviatkov v kruhu tvojej ctenej rodinky.
Dakujem ti za pochvalu si naozaj zlata.Tiez zelam velmi pekne velkonocne sviatky tebe a celej tvojej rodinke.
Ahoj.Skús tie veterníky prosím podľa tohto linku.Ja som sa ich učil robiť tiež podľa tohto videa.No a nezabudni
nato, že keď som to vedel spraviť ja,tak to v pohode musíš zvládnuť aj ty.Potom sa mi ozvy.Budem sa tešiť, keď ti toto video pomôže.Ďakujem za pochvalu, vážim si ju.Pekný zvyšok dňa želám.
keď
ekucharka.net/venecky-z-odpalovaneho-testa-video-rece...
Aby som ťa navnadil, tak včera som zhodou okolností robil práve veterníky podľa mnou priloženého videa.
Menil som tam, len rastlinný tuk za maslo.
Pekný večer a nech sa ti veterníky vydaria.
runnko.blogspot.nl