Foto: eldina
ešte že je Veľká noc len raz za rok...:) komu sa nelení hrať sa /šúľať, šúľať a šúľať/-nech sa páči, urobte si košík..:))
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Potrebujeme: /a hlavne dobré nervy či veľkú hravosť, no minimálne záľubu v šúľaní...ja som práve zistila, že najbližšie šúľam (je jedno čo) až o rok/...:)....cukru dodajte koľko máte radi, je to vlastne vianočkové cesto....dalej potrebujeme alobal , papier na pečenie a ohňovzdornú misu.
-
2
z prísad urobiť kvások, pridať rozpustenú Heru /či iné maslo/ , vajcia a zamiesiť vláčne cesto..nechať vykysnúť...
-
3
po vykysnutí domiesiť múkou tak, aby sa cesto nelepilo...urobiť z cesta dlhý plát a nakrájať z časti 20 dielov -to bude na mrežu košíka /nejakú čast nechať-na "uško", prípadne "dno" a ak ostane viac, tak nejakú zver/tak nazývam môj pokus o zajace/..:)...ja som si pomohla tak, že som plát cesta nakrájala na 27 dielov...
-
4
približne rovnakých
-
5
a teraz začne fádna robota.....z tých 20.-tich kúskov šúľať šulce a prekladať/10 a 10/-ako na obrázku /z jednej strany som ešte nemala dokončené (vertikálne), nech vás ten počet nemýli/
-
6
jánsku misu obložiť alobalom, naolejovať a mriežku na ňu opatrne položiť..okraje zrezať...
-
7
z cesta vytvarovať 2 dlhšie šúlce, "premotať" a dať na dno ako "obruč"...stlačiť okraje, aby sa spojili.../ vid obrázok/...dať na plech, vystlaný papierom na pečenie, potrieť žĺtkami......piecť na 180 °C cca 25 minút../ked začne chytať farbu, prekryť papierom ma pečenie/
-
8
"Dno košíka":z alobalu urobiť menší kruh, naolejovať ho, z 2 ks cesta opäť vytvarovať šulce, spliesť ich, vytvarovať menšiu obruč a priložiť z vonka alobalu..spojiť konce ,...odporúčam na tenunko, lebo mne to dosť narástlo, tak sa to už nehodilo ako "dno" košíka., tak som to nakoniec pichla do košíka a napichala do toho ozdoby...:).........."Rúčka košíka" : opäť 2 kúsky cesta, vyšúľať na dlhšie šúľance a zmotať.....vytvarovať až po upečení "košíka"-aby ste vedeli približnú veľkosť....ak Vám ešte ostalo cesto, bud si upleťte vianočku alebo sa pokúste-ako aj ja- o niečo iné..:).. moje "pampúchy" mali byť zajace...:)
- 9
piecť na 180 °C cca ° 15 min
- 10
všetko nechať vychladnúť a vyklopiť /z jánskej misy to fajn zišlo, aj ked som mala obavy/...rukoväť prichytiť špáratkami....
- 11
ešte rada na záver: aby rúčka dobre držala, najlepšie by bolo, keby bola tenšia, ako tá moja ....lebo sa váhou ohýbala....takže bud tenšia alebo aby bola už obschnutá/tvrdá/vtedy drží tvar../moja bola ešte veľmi čerstvá, kvôli foto/...:)........tak som rúčku odložila, že ju vrátim späť/možno zajtra, ked obschne/ a medzitým mi decká zjedli polovicu rúčky...:)...košík je jedlý, no ja som ho chystala len na ozdobu../čo teda deti nestihli zistiť/....:)
- 12
čas prípravy? všetko dokopy určite aj 1 a 1/2h.....šúlanie bolo priam nekonečné...:)....zaradím to do kategórie pečivo, lebo je to vlastne vianočka...aj ked veľkonočná..:)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
ten je naozaj krasny, tuto velku noc ho asi nebudem robit, clovek nikdy nevie co sa mi kedy zide, vsak?;-)))
palec hore, klobuk dole;-)))
a naaranžované sme ich darovali rodine :)
prečo kindervajíčka ? Tie pekné biele myše sa ti nepáčia. A koľko
to dalo eldinke práce. A máš to lacnejšie.