Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 22. apríla 2011

Tento recept som skúšala na Vianoce, je z Dobrého jedla, vtedy som vám sľúbila, že recept zverejním. Jeden medovníček som si nechala od Vianoc, pre skúšku, akú budú mať chuť. Je stále mäkučký a vonia, preto som sa rozhodla pre kúpačov pripraviť medovníčky s Veľkonočným motívom. Dostanú ich u mňa ako výslužku.

15 minút
príprava
6 - 8 minút
na 125 - 150 °C

Suroviny

150 g
100 g
2 ks
50 g
80 g
250-300 g
100 g
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 ks na potretie
Bielková poleva:
1 ks
150 - 200 g
1 KL
2 - 3 kvapky alebo ocot

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto ingrediencie:

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľaháme cukor, med a vajcia do peny.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej pridáme lekvár, zmäknutý tuk a znova šľaháme.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom do zmesi vmiešame zmes múky, sódu bicarbónu, škoricu a pomleté klinčeky - vypracujeme cesto. cesto vložíme buď do mikroténového vrecka alebo necháme v miske, v ktorej sme cesto pripravovali, misku zatvoríme vrchnákom a dáme aspoň na 12 hodín do chladu.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred vykrajovaním rôznych tvarov necháme cesto ešte odpočinúť pri izbovej teplote, aby sme nepracovali s úplne studeným cestom. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme rôzne - teraz veľkonočné tvary.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na fóliu na pečenie.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vy vyhriatej rúre na 125° - 150° C asi 6 - 8 minút. Po upečení ešte horúce natrieme vyšľahaným vajcom. Medovníčky sa budú krásne lesknúť.

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zdobíme bielkovou polevou, ktorú prifarbíme potravinárskou farbou. O poleve mám písané v recepte " Mäkké medovníčky " .

    Veľkonočné medovníčky s celozrnnou múkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jatanika
zvyknem aj ja časť múky nahrádzať celozrnnou... ale pri medovníčkoch by mi nenapadlo... tak si receptík uložím a skúsim...
tedko
Jéj tie sú krásne a určite aj chutné,mňam
cica2
sú nádherné! Ja upiecť upečiem ale na zdobenie si netrúfam
tothka
Tiež som zvykla robiť aj veľkonočné medovníčky, ale tento rok sa ich piecť nechystám. Pekne sa ti vydarili, tvoji polievači sa potešia.
frezia68
Roztomilé medovníčky,asi zabudnem na môj starý a obľúbený recept a vyskúšam celozrnnú....
janger
Mne sa medovnicky nejako nedaria, na Vianoce som ich mala ako kamene :-). Tieto tvoje musim niekedy vyskusat. Su aj krasne upravene.
soniatko
jeeej tie su rozkosne ja sa zase neviem pustit do zdobenia tvarov zvieratiek ako ty ja sa smejem ze bodka bodka bodka ciarka zvladam ale inak...
valeri
Hľadaľa som nejaký nový recept na medovníčky, chcela som niečo nové po rokoch :-)) a natrafila som na tento Tvoj. Urobila som medovníčky podľa neho a musím potvrdiť, že sú veeeľmi dobré a hlavne stále sú mäkké. Výborný recept

Zaujímavé video z archívu TV Varecha