Veľkonočná vaječná hrudka

gurman01 - bez fotkygurman01, 11. februára 2021
Veľkonočná vaječná hrudka
Foto: gurman01

Toto jedlo patrí medzi zemplínske veľkonočné jedlá, existujú 2 verzie: slaná a sladká, my doma robíme slanú. Východniari a Rusíni slávia Veľkú Noc (paschu) tým, že na veľkonočnú nedeľu (voskresenie christovo) ideme do kostolov alebo cerkvi svätiť v košíkoch veľkonočné pokrmy ako je okrúhly koláč podľa sviatku zvaný pascha, udená varená šunka v sieťke, klobásy, syry, vajíčka, hrudka, cvikla, soľ a na dolnom Zemplíne sa robí aj mäsová plnina. Na hornom Zemplíne sa nerobí plnina.

Suroviny

1  l čerstvé
10 ks
Slaná verzia hrudky:
podľa chuti
Sladká verzia hrudky:
štipka
1 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaná verzia: Mlieko privedieme do varu, vajíčka osolíme, rozmiešame a vylejeme do variaceho mlieka. Miešame pokiaľ sa zmes nezačne zrážať. Keď sa vajcia s mliekom začnú zrážať a tekutina oddeľovať tak odstavíme, scedíme cez gázu, zaviažeme a necháme odtekať cca 5 hodín. Keď hrudka už vychladne a je pevná, tak ju z gázy vyberieme a servírujeme.

  2. 2

    Sladká verzia: Pripravujeme tak isto, ale do mlieka pridáme ešte vanilkový cukor a pred odstavením zo sporáka prisypeme hrozienka.

Diskusia k receptu