Hrudka

Veľkonočná vaječná hrudka

Autor receptu: gurman01

Toto jedlo patrí medzi zemplínske veľkonočné jedlá, existujú 2 verzie: slaná a sladká, my doma robíme slanú. Východniari a Rusíni slávia Veľkú Noc (paschu) tým, že na veľkonočnú nedeľu (voskresenie christovo) ideme do kostolov alebo cerkvi svätiť v košíkoch veľkonočné pokrmy ako je okrúhly koláč podľa sviatku zvaný pascha, udená varená šunka v sieťke, klobásy, syry, vajíčka, hrudka, cvikla, soľ a na dolnom Zemplíne sa robí aj mäsová plnina. Na hornom Zemplíne sa nerobí plnina.

Suroviny

Postup

  1. Slaná verzia: Mlieko privedieme do varu, vajíčka osolíme, rozmiešame a vylejeme do variaceho mlieka. Miešame pokiaľ sa zmes nezačne zrážať. Keď sa vajcia s mliekom začnú zrážať a tekutina oddeľovať tak odstavíme, scedíme cez gázu, zaviažeme a necháme odtekať cca 5 hodín. Keď hrudka už vychladne a je pevná, tak ju z gázy vyberieme a servírujeme.
  2. Sladká verzia: Pripravujeme tak isto, ale do mlieka pridáme ešte vanilkový cukor a pred odstavením zo sporáka prisypeme hrozienka.