Veľkonočná pečená šunka s medovo-horčicovou glazúrou fotorecept
Foto: pusta
Tento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno Zobraziť celý popisTento recept som videla v relácii o varení britskej televízie, páčil sa mi, pripravila som a nám doma veľmi chutila táto výborná šunka, možno ju podávať za tepla i za studena.
príprava
na 90/200 °C
Suroviny
1200 g |
|
z 1 ks pomaranča |
|
5 cm |
|
2 hviezdice |
|
666 ml/2 fľaše (jablkový) |
|
20 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Umytý a osušený Bio pomaranč som tenučko ošúpala pomocou zeleninovej škrabky tak, aby tam nebola biela časť kôry, lebo je horká, zázvor som ošúpala pomocou čajovej lyžičky a nastrúhala na jemnom strúhadle.
-
2
Do hrnca som dala 2 hviezdice badiánu, pridala som očistenú cibuľu rozkrojenú na polovice, nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru,...
-
3
...pripravila som jablkový cíder, cíder je alkoholický nápoj vyrábaný kvasením ovocného základu s obsahom asi 5,5 % alkoholu, je veľmi obľúbený v Anglicku v Írsku, v Austrálii, na Novom Zélande, stáva sa celosvetovým fenoménom s rôznym využitím v kuchyni, najznámejší je cíder jablkový a hruškový,..
-
4
...do hrnca som naliala 400 ml cíderu, doplnila som dostatočným množstvom studenej vody, priviedla do varu,...
-
5
...opatrne som vložila našu domácu údenú krkovičku, môžete vybrať aj stehno, iný druh údeného mäsa, plameň som stiahla na strednú intenzitu a šunku som varila pomalým varom asi 1 a 1/2 hodiny, ...
-
6
...zatiaľ som si pripravila suroviny na glazúru, do hrnčeka som dala 2 PL medu, 2 PL horčice, zvyšok cíderu, premiešala a prudkým varom som odvarila objem zmesi, na polovicu, nechala som ju vychladnúť, zmes na potieranie šunky bola hotová.
-
7
Uvarenú šunku som nechala čiastočne vychladnúť vo vývare,...
-
8
...vybrala som ju na dosku, z ešte teplej šunky som ostrým nožom odstránila z povrchu kožu, povrch som narezala na štvorce o strane 2x2 cm,...
-
9
...do spojov medzi štvorcami som napichala celé klinčeky, šunku som vložila do pekáčika, pridala som tuk odobratý z vývaru,...
-
10
...povrch šunky som výdatne potrela medovo- horčicovo - cíderovou zmesou, potierala som šunku ešte niekoľkokrát počas pečenia,...
-
11
...piekla som v rúre vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorila pekná červeno - hnedá medovohorčiová glazúra, šunku som vybrala na dosku, počkala som kým troch vychladla a nakrájala som z nej plátky o hrúbke asi 0,5 cm, zvyšok som po vychladnutí odložila na noc do chladničky, aby pekne vytuhla, bude sa potom výborne krájať na tenučké plátky.
-
12
Podávala som pečenú šunku s glazúrou už za tepla s domácim jablkovým chrenom a čerstvo upečeným domácim chlebom.
-
13
Ide o veľmi chutnú pečenú šunku s medovo - horčicovou glazúrou, má inú, ale vynikajúcu chuť, ako poznáme pri bežne varenej našej tradičnej šunke, krásne vonia po pomaranči, zázvore, jablkovom cíderi, cibuli a badiáne, čo je vlastne čínsky aníz s intenzívmou silicou, medovo - horčicová glazúra jej dodáva perfektný šmrnc a rovnako perfektne táto šunka aj chutí, velo odporúčam vyskúšať :-)
chcem sa ťa spýtať, mám kapustu a zohnala som už aj pyrosyričitan, avšak neviem zohnať nakladač DEKO, či ZELKO alebo iný, asi ho dostať len v sezone. rozmýšľam, že by som spravila nálev na nakladanie uhoriek so sacharinom z kuchárskej knihy Viléma Vrabca Moderní studená kuchyně, iste ho poznáš, prosím ťa aké koreniny a koľko by si použil do nálevu ty? mám na mysli celý koriander, celé nové a čierne korenie, horčičné semienka, bobkový list a pod. dakujem za odpoved.
vážim si pochvalu receptu a postupu od teba veľmi :-)
dakujem za uloženie do kk a za 5*
Aj tvoj recept by mi chutil. KK5*
som rada, že sa ti tento recept páči :-)
dakujem ti.
som rada, že budeš môj recept robiť, potom poprosím, keby si dal vedieť, ako sa vydaril tebe.
dakujem.
cíder je populárny predovšetkým na rôznych párty :-)
dakujem za pochvalu tohoto receptu.
podrobnejšie som uviedla v bode č.3 v postupe
dakujem za oba tvoje komentáre.
stačí mi nálev teraz, v sezone použijem DEKO, ak zoženiem.
všetko bolo naše domáce :-) vajíčka a aj chren a šunka :-)
dakujem za pochvalu, vážim si to od teba.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
ja vuem, že u nás vyrába cíder jablkový a hruškový pivovar Stajger, avšak pivo to práve nie je, šumieť šumí a má 5% alkoholu tento nápoj, môžem povedať, že je veľmi chutný.
kedysi som videla v anglickom TV seriáli o varení robiť cíder kvasením.
dakujem za pochvalu tejto pochúťky.
len smelo vyskúšaj, garantujem ti, že nebudeš ľutovať :-)
chuť som už popísala podrobnejšie v odpovedi pre @martinhs a aj v recepte samotnom.
dakujem za pochvalu receptu, za uloženie do kk a za 5*