Foto: ancicka
Túto paschu pečiem na Veľkú noc k šunke.Možno ,že si niekto povie,že je to sladké,ale k šunke ozaj chutí.Treba vyskúšať.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
400 g |
|
600 g |
|
za hrsť vopred namočené v rume |
|
1/2 dl (koňak) |
|
( 1 kocka ) |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1/2 l vlažné |
|
1 PL |
|
2 čl |
|
1 ks |
|
250 g |
|
200 g na plnku |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misky si preosejeme obidva múky ,urobíme jamku,pridáme trocha mlieka,cukor a rozmrvíme droždie.Kým si pripravíme ostatné suroviny ,tak droždie trocha nabutná.Pridáme roztopené maslo a rukou vypracujeme hladké cesto.
-
2
Z cesta si odoberieme asi 1/3 ,pridáme tvaroh a vanilkový cukor.Je dobré,ked tvaroh nieje mokrý.Tvaroh zapracujeme do cesta a obidva necháme asi 1/2 hod.podkysnúť
-
3
Ked je cesto bez tvarohu vykysnuté,tak rozdelíme napoly.Jednú polku si odložím nabok a druhu rozdelím tak,že si oddelím 1/3.Väčšiu časť vyvaľkáme do kruhu ,
-
4
a položíme na okruhlý pomastený plech.Tvarohové cesto vyšuľame a položíme do kruhu.
-
5
Stred narežeme a preložíme na tvarohové cesto a taktiež z druhej strany tak,
-
6
aby tvarohové cesto bolo zabalené.Zo zbytku ozdobíme.Koláč necháme na boku podkysnúť.
-
7
Zatiaľ čo kysne,tak si urobím z odloženého cesta jeden závin s kakaom.Zatiaľ sa mi rúra nahrieva.
-
8
Závin dám upiecť a zatiaľ pascha kysne.pečie sa 20-25 min.
-
9
Ked je závin upečený ,tak vložím do rúry paschu.Paschu pečiem 35-40 min.Kontrolujeme špilkou.
-
10
Dobrú chuť.Táto pascha sa podáva k Veľkonočnej šunke a taktiež k Veľkonočnej zakýsanke,ktorá sa robí s cmaru.
@archaa ,Vdaka,
@marianne69 ,budem rada,ked sa ti vydarí a budeš spokojná.
Môže sa urobiť aj z celého na veľký plech do štvorca,ale ja to robím takto,lebo závin sa raz-dva zje .
Pascha je hebrejský Pesah,-židovský sviatok,pripomienka vyslobodenia Židov z Egypského otroctva,ktorý sa slávi na bielu sobotu.Preto sa pascha nosí svätiť s ostatnými veľkonočnými jedlami.Pozri si: sk.wikipedia.org/wiki/Pesach...
erikafedorova@centrum.sk