Veľkonočná pascha II. fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 31. marca 2012
Veľkonočná pascha II. (fotorecept)
Foto: ancicka

Túto paschu pečiem na Veľkú noc k šunke.Možno ,že si niekto povie,že je to sladké,ale k šunke ozaj chutí.Treba vyskúšať.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
600 g
za hrsť  vopred namočené v rume
1/2 dl (koňak)
  ( 1 kocka )
3 ks
1 ks
1/2 l vlažné
1 PL
2 čl
1 ks
250 g
200 g na plnku
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky si preosejeme obidva múky ,urobíme jamku,pridáme trocha mlieka,cukor a rozmrvíme droždie.Kým si pripravíme ostatné suroviny ,tak droždie trocha nabutná.Pridáme roztopené maslo a rukou vypracujeme hladké cesto.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta si odoberieme asi 1/3 ,pridáme tvaroh a vanilkový cukor.Je dobré,ked tvaroh nieje mokrý.Tvaroh zapracujeme do cesta a obidva necháme asi 1/2 hod.podkysnúť

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je cesto bez tvarohu vykysnuté,tak rozdelíme napoly.Jednú polku si odložím nabok a druhu rozdelím tak,že si oddelím 1/3.Väčšiu časť vyvaľkáme do kruhu ,

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a položíme na okruhlý pomastený plech.Tvarohové cesto vyšuľame a položíme do kruhu.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stred narežeme a preložíme na tvarohové cesto a taktiež z druhej strany tak,

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    aby tvarohové cesto bolo zabalené.Zo zbytku ozdobíme.Koláč necháme na boku podkysnúť.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ čo kysne,tak si urobím z odloženého cesta jeden závin s kakaom.Zatiaľ sa mi rúra nahrieva.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Závin dám upiecť a zatiaľ pascha kysne.pečie sa 20-25 min.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked je závin upečený ,tak vložím do rúry paschu.Paschu pečiem 35-40 min.Kontrolujeme špilkou.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť.Táto pascha sa podáva k Veľkonočnej šunke a taktiež k Veľkonočnej zakýsanke,ktorá sa robí s cmaru.

    Veľkonočná pascha II. (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kikkus
vyzera super, hned by som si dala :) sladky kolac na Velku Noc robievame, ale tento recept nepoznam. co je velkonocna zakysanka?
ancicka
@kikkus ,zakysanka je studená polievka s cmaru/je to starý recept,čo sa robieval s čerstvého cmaru,čo sa získal s vymuteného masla/,do ktorej sa pridal čerstvý chren.K tomu uvarené vajcia a šunka.Zajedala sa touto paschou.
@archaa ,Vdaka,
danculka
U nás táto tradícia nie je,ja ju pekávam,ale ku šunke nepodávam a robievam sladšiu a mne pasuje k bielej káve alebo kakau::))))máš ju peknučkú.
rybarkuchar
Tak toto som raz jedol na východe a za otca som sa dodnes nešiel dostať k receptu. Máš u mňa veľké plus. Vďaka.
marijanka712
@ancicka hore v prvom texte si oprav pridaš trocha mlieka nie múky pre nás je to jasné ale sú tu aj prvokuchárky. Priznám sa že v živote som paschu nejedla , ale aj I aj II je super túto II upečiem teraz ku šunke ked som čítala tvoj rp, myslela som , že si druhú polovicu cesta startila , ale si šikulka urobíš aj druhú dobrotku a to závin to beriem a teda tešim sa , že to podla teba vyskúšam. Ešte mi zraď z čoho je tento názov PASCHA ja som taký pritulanec na východe....
ancicka
@marijanka712 ,dík,už som opravila.
Môže sa urobiť aj z celého na veľký plech do štvorca,ale ja to robím takto,lebo závin sa raz-dva zje .
Pascha je hebrejský Pesah,-židovský sviatok,pripomienka vyslobodenia Židov z Egypského otroctva,ktorý sa slávi na bielu sobotu.Preto sa pascha nosí svätiť s ostatnými veľkonočnými jedlami.Pozri si: sk.wikipedia.org/wiki/Pesach...
helca103
tak toto sa mi tiež páči len kedy všetky tie dobroty vyskúšať :-)

micca
nie je celkom jasne z ktoreho cesta nariez a prekryjes tvarohove cesto prepac nerozumela som tvojmu popisu asi mam dlhe vedenie dakujem
violetacamorova
Ančička tak toto je paska excellent, lebo upiecť túto pásku , ktorá má v strede ešte iné cesto je fakt umením. Viem, že vy na Spiši ju robíte s tvarohovým cestom v strede a u nás za Braniskom zo Šarišskej strany sa robila s grisovým cestom. Akým zázrakom dostať tú plnku do stredu som sa nedozvedela, lebo babka kým vládala piekla pasky aj pre nás a moja mama to vzdala a nerobí takúto plnenú, len z jedného cesta. Ja keďže mám rada grisovú pozháňala som si jednoduchší recept , kde gris pridávam pri miesení do cesta a neplním takto pekne ako ty. Som ti naozaj vďačná za tento skvelý postup, ale ja pridám do stredného cesta namiesto tvarohu husto uvarený gris, skvelý postup!!!!!!!
violetacamorova
A ešte pečieš ako piekla babka a pečie aj mama popri páske upečie záviny a pagáče, aby bolo čo jesť na veľký piatok a bielu sobotu, keď sa postí....
ancicka
@tatranka ,@violetacamorova ,dík za komentíky a dufam,že tá tvoja pascha bude výborna.Ja som o grisovej nepočula,ale ako som písala pri mojej prvej "pasche",že tieto recepty sa dedili a každý má ten svojský recept.U nás na spiši sa vždy piekla tvarohová.Ja s tým grisom vyskúšam.
medovnicek
veľmi pekne si ju ozdobila, u nás toto nie je zvyskom piecť na Veľkú noc, ale určite stojí za to ju vyskúšať
fedee
ahoj violetacamorova mohla bi som ta poprosit o tvoj recept na paschu bola bi som nesmierne stasntna lebo ho dlho hladam a nahodou vcera som urobila aj diskusiu na hladanie paschy do ktorej ide aj gris dkujem .
erikafedorova@centrum.sk
lubavuska
Túto paschu piekla moja mamka stále na Veľkú noc pre 3 rodiny. Ja, keďže som najmladšia, tak som jej pomáhala, ale tú jej zručnosť s prekrývaním tvarohového cesta som po nej nezdedila. Už 4 roky ju pečiem sama - keďže mamka zomrela - a aby som s nenerváčila, tak robím len jednu okrúhlu do bábovkovej formy aby bolo na posviacku a ostatné robím do formy na biskup. chlebík. Je to rýchlejšie a potom sa to nareže ako chlebík.... Aurát ja do tvarohu - musí byť hladký, niekedy ho aj strúham - najprv pridávam asi 4 žĺtka,trošku múky, cukor a priadne premiešam. Nechám postať cez noc. Ráno už postupujem ako je to popísané v recepte.... Pascha je nádherne vláčna a toho tvarohového cesta musí byť viacej ako čistého, vtedy to je ako od mamky♥
bejgi
šikovnica @Ancicka , aj moja babička ju piekla každé Veľkonočné sviatky :) tá Tvoja je prenádherná ***
bence
Mňe bi zajimalo či ma tota paska vof stretku džuru - jak obrazek 8 abo ma i stredek jak na obrasku calkom hore /stima vajcami/? A ket ta co to za stredek ?
tiginko
bence :-) :-) :-) krásny jazyk, radosť čítať... inak ak môžem za Ancicku, podľa mňa pôvodný "stredek" sa asi vyplnil nakysnutím cesta a po upečení sa stratil. Ale to je len môj názor, som zvedavá, či to @ancicka potvrdí. Dúfam, že nás budeš obšťastňovať svojou prítomnosťou častejšie @bence
bence
No nadzim tak to budze že vikiśňe, logika moja slabina... Dzekujem.
ancicka
Ono ked nakýsne tak sa tá džúra zmenší,ale je tam.
violetacamorova
Tak som ju Ančička dnes upiekla s grisom ako robila moja babka, robilo sa podľa tvojho postupu veľmi dobre. Už len vychladnúť a ochutnať. Prajem ti aj tvojej rodine požehnanú veľkú noc.
ancicka
Violetka,ja jú budem robiť zajtra ráno a večer pôje na posvätenie.Požehnané sviatky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia