Vegetariánsky guláš

bonpari - fotkabonpari, 30. júla 2012
Vegetariánsky guláš
Foto: bonpari

Je to skôr niečo ako zeleninová polievka, no v konečnom dôsledku to má naozaj gulášovú chuť. A predsa len to mäso nepotrebujeme jesť každý deň. A opäť to je veľmi rýchly a ľahký receptík, teda ho zvládnu aj začiatočníci.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 7-decový pohár
6 ks
4 ks
1 PL kopcom
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na troche oleja. Keď má sklovitú farbu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky.

  2. 2

    Pridáme bujóny a koreniny, každý podľa chuti. Ja dávam mletú rascu, sladkú červenú papriku, mleté čierne korenie, chilli, majoránku, keď mám, tak aj gulášové korenie, záleží len na vás. Trošku popražíme a zalejeme jednou polovicou leča. Vody dolejeme odoka, no ja mám takú mierku, že stačí tak 3 cm nad zemiaky. Keby sa jej veľa odparilo, alebo bola polievka neskôr príliš hustá, voda sa dá doliať vždy.

  3. 3

    Kým sa nám "guláš" varí, rozmixujeme druhú polovicu leča s múkou na hladkú kašu. Keď budú zemiaky uvarené, primiešame múkovú zmes, necháme prevrieť, prípadne doriedime vodu a môžeme papať. Samozrejme najlepšie s čerstvým chlebíkom.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Ja to robievam o poznanie gulášovejšie. Dokonca mi často väčšinu zje manželka, ktorá je ináč tvrdý mäsožravec.
Ako bielkovinnú zložku dávam sójové kocky, ktoré namočím vo vriacej vode s bujónom, alebo "vegetou". Na oleji podusím nakrájanú cibuľu, pridám namočené kocky, zemiaky, paradajku, papriku a korenie podľa chuti. Teda viacmenej klasický kotlíkový guláš, len so sójovými kockami namiesto mäsa.
@peter48 , ty si moj clovek. :-)) spravim si dnes na veceru ale tak, aby mi ostalo aj na zajtra do prace na obed. :-))) lebo toto sa mi velmi popačuje. a prilezitostne skusim sojove maso vymenit za tofu.
Asi sa mi sníva - teraz v lete sterilizované lečo (lečo z pohára)??? A navyše mix múky s "lečom"!
Bŕŕ, ďakujem, nechcem, nechcem, nechcem.
Nahodou urciteč mnam. Aj ja mam leco v pohari, ktore musim v lete minut (nechytilo sa mi viecko pri zavarani) :) A aj tie ostatne zavaram na to aby som ich minala. A kludne aj v lete. Radsej miniem to leco z domacich paradajok, papriky. Nemam domacu zeleninu kazdy den.
a kto tvrdi, ze je to letny reccept? v lete si kazdy spravi z cerstvych surovin a ked nie je zelenina, pouzije leco v pohari.. ja praveze maso nemusim, takze si tam ani tu iluziu vytvarat nepotrebujem, lebo tak by mi to uz urcite nechutilo.. ale ta cukina je zaujimavy napad..
používateľ nemá avatar
plk
Ja by som to leco az tak nezatracoval. Vela ludom ostanu po zime "spajzove" zbytky, tak ich treba minut. Aby bolo do coho dat tohtorocne zavareniny.
A druha vyhoda leca - staci to povarit kratsie. Muku nekomentujem, nemam s tym skusenosti lebo nepouzivam.
Tak ci tak, recept je dobry, paci sa mi. Pripadne aj s vylepseniami, ktore sem pridali ini ludkovia.
neviem, co maju vsetci taky problem s mukou.. ved vsetky zaprazky, zasmazky sa robia z muky, nehovoriac o kolacoch, zakuskoch, chleboch atd.. a na velky hrniec 1 polievkova lyzica, teda stipka na 1 tanier, urcite ziadnemu jedakovi neublizi.. aj ked jasne, ze bez muky je vsetko zdravsie a kazdy ma inu chut a nazor.. no zamyslat sa nad mukou v recepte mi pride vtipne..
@bonpari , sami seba klamu nevaria po Slovensky :) kazda chudobna krajina v tradicnych receptoch zahustovala co mala po ruke aby zvysila kalorie a vzhlad jedla. Nech si pozru vyznam slova -podbijat -.
používateľ nemá avatar
plk
@bonpari - ja nemam nic proti muke. Ale ani za mojich mesozravych cias som ju do ziadneho gulasu nedaval. Gulas som "hustil" tak, ze som daval kopec cibule. Niekde vraj zahustuju starsim chlebom ale to som tiez nerobil.

A ani do Tvojho receptu, ktory vyzera fakticky dobre, by som ja osobne muku nedal. Aj keby to malo byt redsie.

@tiginko , 2010 - :-). Proste som chcel len to, ze mi to sem trochu nesedi. Napriek tomu, ze samotny recept sa mi paci. Niekde sa mi muka na zahustenie hodi, niekde zase nie. Chleba, pecivo jem len vynimocne. Zakusky, kolace vobec. A co taki ludia s bezlepkovou dietou... netreba Vam dalej pisat :-).
@liama na toto sa naozaj nedá nereagovať: vieš ty vôbec čo je to vegetariánstvo? Povedz čo na tomto nie je vegetariánske, dokonca aj ten bujón je zeleninový a nie mäsový :-) :-)
A co na tom vegetarianske je? Zelenina? To sa mal potom volat zeleninovy gulas. Vegetarianstvo nie je od slova "vegeta". Vegetariani pouzivaju na ochutenie vyhradne bylinky a nie bujony, nie biela muka a konzervovana zelenina ako v tomto recepte. Okrem ineho:)
je mi z vás do smiechu, to fakt vás fakt tak irituje polievková lyžica múky a zavárané lečo do "slepého gulášu"? (tak mu totiž doma hovoríme, to preto mäso, ktoré chýba). Koľko ľudí, toľko chutí, či ? :D
Dnes sme dojedli 8l hrniec kapustnice,tak uvazujem aku polievku zajtra spravim.A tato z leca sa mi paci.Zavarila som si toho roku,sa tesim na nu,akurat bujon nedam,dakujem:-)
Obrovska pochvala @bonpari :-) musela som ju dehonestovat z vegetarianskej na nevegetariansku,pre pokoj v rodine som pridala 1 domacu klobasku.Ked bola uvarena,cast z nej som rozmixovala,skvele ju zahustilo.Naozaj vynikajuca,muz zmastil plny tanier a on teda nie je polievkovy.Bude patrit medzi nase oblubene,dakujem.

Pridaj komentár k receptu: