Foto: pusta
Švajčiari považujú Rösti za svoje národné jedlo, ide o na hrubo nastrúhané zemiaky v surovom alebo varenom stave, regionálne sú ochutené rôznym korením, Zobraziť celý popisŠvajčiari považujú Rösti za svoje národné jedlo, ide o na hrubo nastrúhané zemiaky v surovom alebo varenom stave, regionálne sú ochutené rôznym korením, pridať sa môže cibuľa, cesnak, slanina, jablko, čerstvé bylinky, vysmážajú sa na masle a oleji. Najčastejšie sa podávajú ako raňajky, ale v reštauráciách aj ako príloha k rozličným jedlám, pripravujú sa na objednávku. Tento recept som našla pred rokom na jednom blogu, včera som ho odskúšala, vynikajúco chutia, preto pridávam.
porcie
príprava
na 80-80 °C
Postup
-
1
Očistené zemiaky som na hrubo nastrúhala.
-
2
Pridala som vajcia,...
-
3
...múku a...
-
4
všetko som dobre premiešala.
-
5
Do zmesi som nastrúhala čerstvo muškátový oriešok,...
-
6
pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a...
-
7
...prelisovaný cesnak.
-
8
Všetko som znovu poriadne premiešala a odložila minimálne na 2 hodiny do chladničky odpočívať!!! Pred vyprážaním cesta na rösti treba nechať aspoň 30 minút zahriať na izbovú teplotu, ak ste mali príliš vodnaté zemiaky, prebytočnú vodu zliať, ja som nemusela, len som opätovne dobre premiešala. Mala som doma vypestované zemiaky od môjho priateľa, nie kupované, ale spokojne môžu byť aj kúpené v obchode.
-
9
Do rozohriateho masla s olejom som vkladala polievkovou lyžicou malé kôpky, ktoré som neroztlačila, vyprážala som ich pomaly len na strednom plameni na jednej strane do zlato-hnedej farby asi 7 - 8 minút. Nesmú sa rösti vyprážať v rozpálenom tuku, na povrchu by sa rýchlo vypražili, ale vo vnútri zostali surové!!!
-
10
Opatrne som ich otočila obracačkou a vypražila som ich zase pomaly do zlato-hnedej farby tiež 7 - 8 minút.
-
11
Vypražené rösti som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
-
12
Podávala som ich horúce.
-
13
Kedysi to bolo jedlo chudobných na raňajky len zo zemiakov, vajec a múky, regionálne odlišné pridaním rôznych prísad. Pripravujú sa z o zemiakov surových alebo varených, vždy na hrubo nastrúhaných a podľa toho, k čomu sa podávajú, veľkosť rösti býva od 3 do 12 cm a hrúbka od 1 do 2 cm. Najčastejšie poslúžili ako príloha k volskému oku a ku špenátu. Na povrchu sú pekne chrumkavé a vo vnútri príjemne mäkké a šťavnaté. Dnes sa pripravujú na objednávku v reštauráciách bud ako samostatné jedlo na raňajky alebo príloha k hlavnému jedlu. Je to síce jednoduché, ale vynikajúce, veľmi chutné a sýte jedlo, s možnosťou variability, odporúčam vyskúšať :-)
odlišujú sa od našich zemiakových placiek a v mnohom, pozri prípravu a nájdeš.
toto je len jeden zo švajčiarskych variantov a tých je veľa :-)
östi)
dovolím si s tebou nesúhlasiť, lebo to čo ty popisuješ, sú len základné rösti, len zo zemiakov. toto je jedna z mnohých možných variant. dala si zlý link, možno omylom.
tiež som si kedysi myslela, že to sú len "na hrubo! nastrúhané surové zemiaky, soľ a nič viac, sú aj z varených zemiakov, tiež som to nevedela. ale nemala som pravdu, ako som zistila.
tak ja dám ten druhý link, čo som a našla:
en.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sti....
prečítaj si ho.
, "Although basic rösti consists of nothing but potato, a number of additional ingredients are sometimes added, such as bacon, onion, cheese, apple or fresh herbs. This is often considered to be a regional touch." (Hoci základné rosti neobsahujú nič iné než zemiany, v niektorých receptoch sa pridávajú aj prísady ako slanina, cibuľa, syr, jablko alebo čerstvé bylinky, čo sa považuje za nejaký znak regionálneho vplyvu). Už viem, že si budeš stále hovoriť iné, ja zemiakové placky neznášam, je mi z nich zle, ťažko, ale rosti tolerujem - lebo sú opečené na minime tuku, bez cesnaku.
Takto nejako to vyzerá:
www.finecooking.com/recipes/crisp-rosti-potatoes.aspx...
pozri, nechcem sa s tebou sporiť, takto som ich našla pomenované na zahraničnom blogu,.
nie je mi známe, že klasické slovenské zemiakové placky sa pripravujú z na hrubo nastrúhaných surových zemiakov.
konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/03/fokhagymas-roszti.html...
ak ti to prekáža, ja spokojne zmením názov na "Slovenské klasické zemiakové placky"
ale text nebudem prepiovať.
Chces recept na zemiakove placky Korejske ?
Chod na google translate a napis zemiakove placky - preloz do korejstiny...
translate.google.com/#sk/ko/zemiakove%20placky...
potom tie hagy baky skopiruj
감자 팬케이크
a pytaj sa uja googla a naskoci ti tisic..napriklad tato
www.rimi.kr/open_recipe/382719...
a potom ktory sa ti paci preloz naspat do slovenciny a mas naozajstny recept - povodny.
PS: Ja sa vyznam prd v svajciarskej kuchyni
preto som doplnila recept o svoje vedomiosti, ako som ich v recepte podrobne rozviedla, aj pridaním linku z wikipédie.
asi je to rôzne, ako u nás na Slovensku sú to raz zemiakove placky, potom placky bez vajca, tiež bez múky, inokedy je to haruľa či zemiaková baba.
netvrdila by som, že to čo som dala do tohto receptu, sú Klasické slovenské zemiakové placky...nakoniec mám tu a ne tiež svoje recepty.
kto to rozhodne tu alebo tam?
tebe verím bezvýhradne!!!
viem, že ty sa určite vyznáš a vieš o čom hovoríš. :-)))
fantasticky si ma rozosmial :DDDD
no a teraz mi ty múdro poraď, premenovať na "Klasické slovenské zemiakové placky" či nechať tak?
ty vieš, že s tým určite žiaden problém nemám :-)
dakujem.
čo asi áno,lebo je úplne rovnaký)tak aspoň neklam,že tam má názov Švajčiarske rösti a že autorke dali ten recept vo švajčiarskej reštaurácii,kde ho jedla a vypýtala si ho tam,lebo v článku sa Švajčiarsko ani náznakom nespomína,je tam písané,že to jedla v Pécsi v Maďarsku a tam si pýtala recept...Ked už si udala zdroj,tak rátaj s tým,že tu niektorí vieme maďarsky...lož má krátke nohy...:-)
hlboko sa ti ospravedlňujem za prehliadnutie.
dakujem.
ukáž aspoň svoje recepty a potom konfabuluj, koľko sa ti len páči a ráči.
dakujem ti.
možno tí moji "pochlebovači" budú od teraz fandiť tebe :DDD ty o mne vôbec, ale vôbec nič nevieš, ani ma nepoznáš, ako ani ja teba.
ukáž aspoň svoje recepty a potom konfabuluj, koľko sa ti len páči a ráči.
vždy som si myslela, že starší ľudia sú milí a tolerantní, ale nie je to pravda.
v živote sa najviac však stretávam s agresivitou, dravosťou a bezohľadnosťou práve u tej generácie zrelého veku, presnejšie medzi 40.tym - až 50.-tym rokom života.
vieš, človek sa učí do smrti :-)
no možno sa mýlim...možno niekto predsa tú recenziu raz prinesie.
pre teba len toľko, že žiadna naša klasická slovenská placka, či už na panvici alebo v pekáči robená, neobsahuje nastrúhané zemiaky na hrubo ale na jemno, nech už sa volá akokoľvek.
a v celosvetovom merítku sa gastronomia mení, vyvíja a nestagnuje.
dakujem za tvoj úprimný príspevok :-)
si naozaj veľmi milá a nedaj sa nikým nikdy znechutiť!
ešte to skúsim nadľahčiť známym výrokom Dr. Strossmayera, ktorý povedal mladšej kolegyni: "Kdyby se blbost vznášela, tak by ste létala jako holubička"...:DDD
prajem ti pekný nedeľný večer :-)
okrem toho elegantne zvládaš útoky tých nevraživých, čo nemajú ani vedomosti zo základnej školy, nieto ešte kuchárske znalosti.
fandím ti a drž sa, nepoľav vo svojej húževnatosti rozhľade a nadhľade, ty si vždy nad vecou, zostaň taká, aká si :-)
vitaj v klube poučovania a zábavy:-)
hej, aj negatívna reklama je reklama a ako vravíš ty aj tá "blbá reklama" D
a verím,že ti aj bude chutiť u nás :-)
dakujem ti.
dakujem.
teší ma to, ale sa aj červenám...
dakujem ti.
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-placky-harula-fotorec...
a dakujem.
prajem ti pekný deň.
tak a teraz nech vedia naozaj všetci :-)
varecha.pravda.sk/recepty/lahky-jemny-salat-s-kozim-syrom...
tvoja provinčná ješitnosť to nedokáže uniesť. :-)
najprv ma vychváliš do nebies, skúsená kuchárka...až celkom dobrá kuchárka :-)
schovávaš sa za úprimnosť a otvorenosť - hahahaha
lenže ty naozaj po mne pasieš a sleduješ ako agent FBI /tvoje vlastné slová/. ospravedllnila som sa ti, lenže to nie si schopná akceptovať a ani nemusíš....
ty miluješ moc, chceš byť populárna, obľúbená a chceš hrať vo všetkom prím, lenže na to nemáš :-)
pri tom množstve receptov, ktoré si pridala, si sa ani náhodou u seba pomýliť nemohla :-) všade si bola a všetko vieš :-) a najlepšie...
si zákerná, zlostná, závistlivá a neomylná... každého chceš vychovávať a z niečoho usvedčiť alebo aspoň presvedčiť. lenže ti to akosi neide.
sľubujem ti, že cezo mňa na vareche kariéru nespravíš, môžeš sa snažiť ako chceš a zaliečať kde len chceš - denne to jasne vidno v tvojich komentoch - touto cestou svoju želanú popularitu nezískaš, len u takých istých, ako si ty sama!
najlepšie to dosiahneš tvrdou poctivou drinou vo svojich receptoch, poctivým študovaním, doplnením si vzdelania, a predovšetkým úžsnou pokorou, ale ti otvorene poviem, že aj tak sa toho nemusíš dočkať, ale môžeš dosiahnuť presný opak, správanie k tebe také, ako máš ty ku mne.
mňa zbožňovať, ani uznávať nemusíš...
známy citát z biblie, ktorý vyriekol na súde s Máriou Magdalénou besniacemu davu Ježiš Kristus - tento citát pridávam výhradne len pre teba:
"Ať uhodí kámenem ten, kdo bez viny jest" !!!
pozri, ak nekonečne komentujú môj recept, tak aj ja musím argumentovať do nekonečna, obhájiť, ako najlepšie viem, ale kedže sme rôzne chápaví a rôzne vnímaví ľudia, nemusí to byť mnohým po chuti a môže im to liezť aj na nervy, a poviem aj prečo - lebo tie predchádzajúce moje odpovede na komenty, ktoré sú stále dookola a do omrzenia vždy tie isté, akosi neráčili čítať, potom sa to omieľa v kuse do blba /prepáč mi tento výraz/ a lezie to na nervy aj mne, to mi ver!
pozri, vysvetlila som názov receptu, uznala som a zmenila.
každý má právo dať svojmu receptu názov aký len chce on sám, aj ked nie vždy je na mieste a nezodpovedá.
nže mi povedz, koľkí ešte tak zmenili názov ako zmením ja - ruku na srdce, ak sa stane u iných, tak len výnimočne :-)
čo sa tvojho receptu týka, kľudne ho zmeň na taký, ako ty sama uznáš za vhodné :-)
dakujem ti za to, že si vážiš moju prácu, je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
budeš asi prekvapená, ale aj kuchári sa vzdelávajú a poctivo!!!
len aby ťa to veľmi nepríjemne nezaskočilo :-)
viem si živo predstaviť, čo potom tej úbohej chudinke budeš vyvádzať pri každej možnej príležitosti :-)
potom jej to nedaruješ a vrátiš pri každej príležitiosti, či už budeš mať pravdu, či nie :-)
dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/korhely-leves-opilecka-polievka...
varecha.pravda.sk/recepty/madarska-fazulica/14515-recept....
Vazne su tie foto identicke a kazda ma ine ingrediencie a aj nazov ;)
nemôžem zmeniť, lebo len do 30 dní sa dá editovať. dakujem ti za upozornenie :-)
táto fotka pri "Korhelyleves" je identická s touto, poposúvaj fotky v pravom stlpci.
www.toprecepty.cz/recept/15914-korhely-leves--opilecka-po...
k perličke - povedz mi, koľko perličiek si chovala a vlastnoručne vyitvala?
vyjadruješ sa presne, ako tí, ktorí ju v ruke nikdy nedržali, ani v živote nevideli a a už tobôž nevarili :-)
pri @sedmoskaredke si tvrdila, že je nelogické, aby pridala link. ktorý ju usvedčí a pri mne je to zrazu ináč.:-)
ak si myslíš, že je korektné zverejniť TS, tak kľudne zverejni, ale aj svoje mne, čo si písala :-) to je na tebe.
ja s @julicou nemám žiaden problém - tak láskavo nekonfabuluj, ako už v toľkých veciach :-)
ked už vieš, "čo som zač" ako si sa vyjadrila, tak čo tu ešte robíš pod mojim receptom? receptami?
máš potrebu sa exkulpovať na môj účet a kydať na mňa? ved sa už nestrapňuj toľko :-)
je to až do očí bijúce a nechod na mňa s tým, že si otvorená a úprimná a priamočiara, že môžeš komentovať, čo ty chceš a kde chceš...
komu sa ja mám alebo nemám ospravedlňovať, o tom ty nerozhoduješ,to tiež nechaj výlučne na mňa :-)
no fajn, že si uznala, že každý máme svoje chyby, len ty ich nemáš!!!
urob si jasno vo svojich zmiešanych pocitoch a dôkladne pozametaj na vlastnom prahu :-)
je mi úplne jasné, že budeš vo svojom kurze pokračovať :-)
nielen ty si sklamaná, ale aj ja, to mi teda ver :-)
ale to ma odradiť nemôže.
vyjadrila som sa tak, ako som presvedčená, že to naozaj je - to je celé.
aby si nebol veľmi prekvapený, že komu.
nechaj ty láskavo na mňa, ako sa budem ku komu správať.
pozri na sebaa zistíš, že ty si tá osoba, ktorá je zatrpknutá ako stará pani a predčasne...
dakujem.
nechaj ty láskavo na mňa, ako sa budem ku komu správať.
pozri na seba zistíš, že ty si tá osoba, ktorá je zatrpknutá ako stará pani a predčasne...a pozri sa na seba vo všetkom.
dakujem.
a ty veľmi dobre vieš, že sa na teba napriek diskrepanciám medzi nami na teba vôbec nehnevám.
ty na ňu nemáš :-)))))
radšej sa nauč dobre po slovensky, robíš otrasné hrúbky, to je hanba.
chodila si veľa po za školu :D
každý, kto ti nedá za pravdu, tak je @pusta - no nehovor. D
heh, si trapná i smiešna :D
inak vitaj do klubu :) takých ktorí zistili čo je dotyčná zač je tu stále viac a viac...
a
Korhelyleves až 30.1.2011.
takže editovať do 30 dní som nemohla :-)
a čo to tu zase splietaš o nickoch? si fakt smiešna :DDDD
a ty neposielaj mňa čo mám robiť a s kým, kam mám ísť a komu sa mám venovať.. posielaj sama seba :-)
zase sa biješ o popularitu a obľúbenosť, ved máš svoj Fanklub a nestačí ti??? tak lov spokojne dalej :-)
ja tebe neurčujem, čo máš kedy robiť a kde :-))))
a píš, čo len chceš, kam chceš a snor!!!
Korhelyleves uverejnený 30.01.2014
a budze to cicho!!!! :DDD
plne ťa vystihuje slovo Stalking:
en.wikipedia.org/wiki/Stalking...
pochválil som tvoj recept na pstruha a nevšimla si si, lebo sa zaoberáš
somarinami.
Švajčiarske rosti – Rösti – základný recept
Suroviny:
3 zemiaky
1 plytka lyzicka soli
olej
Postup
Ocistene zemiaky nastruhame nahrubo na velkej slzicke.
Osolime ich a nechame postat.
Na panvici rozohrejeme olej.
Zemiaky vyzmykame a kladieme v kôpkach na panvicu. Opakom lyzice upravime do okrúhleho tvaru a z obidvoch stran vyprazime do chrumkava.
Podavame samostatne,ako prilohu nielen k masovým jedlám, ale rosti sa jedávajú aj na raňajky ku vajickam a podobne.
Rösti boli pôvodne bežné dedinské raňajky v kantonu Bern, ale rozšírili sa do celého Švajčiarska. Sú považované za jeden zo švajčiarskych národných pokrmov, kde sa podávajú v rôznych variáciách.
V akých pozri na vikipedia:
cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sti...
Najviac sa tešia obľube zo základného receptu.
varecha.pravda.sk/diskusie/moj-postreh-z-diskusie-pod-rec...
jedna strana - tvrdenia bez dokázania, druhá strana - zväčšujúca sa, veď "keď už kopú ostatní, ja si tiež musím!", no nie?
To je, pre niektorých virtuálne, @pusta , taká dôležitá súčasť vo vašich životoch?
Už mi je tu z toho fakt zle.
som veľmi rada, že aj tento môj recept bude mať práve u teba "premiéru", dokonca za veľkou slanou vodou :-)
dakujem.
dakujem za tvoj objektívny komentár..
dakujem za nahliadnutie.
Ja som dnes opiekla plátky krkovičky, uložila na plech a narobila kôpky podľa uvedeného receptu na rosti. Potom som to pokvapkané maslom celé zapekala do ružova. Môžem zodpovedne prehlásiť, že nikomu nevadila tá troška múky a vajec. S hlávkovým šalátom to bolo viac ako super. A máme tu ďaľšiu variáciu na rosti. Teraz sa môžete hádať aj so mnou.
tvoja nová variácia je úplne super, blahoželám
a dakujem.