Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák fotorecept
Foto: pusta
"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných Zobraziť celý popis"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných oslavách ako vyprosťovák po opici. Ide o veľmi chutnú kapustnicu s klobásou, s údeným mäsom, smotanou, paprikou, výrazne korenenenú, pikantnej ostrej štipľavej chuti,ktorá preberie aj mŕtveho k životu. Je známych viac variant, pridávam náš osvedčený rodinný recept. Milovníkom ostrých pikantných polievok odporúčam vyskúšať.
porcie
príprava
na 70-80 °C
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
250 ml |
|
1 - 2 strúčiky podľa chuti |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
8 - 10 guľôčok |
|
3 - 4 guľôčky |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
2 PL kopcom |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pripravila som si postupne suroviny, klobásu som pokrájala na kolieska, uvarenú údenú krkovičku na kocky o hrane asi 1,5 cm a očistila som cesnak, mne stačil jeden, klobása je výrazne cesnaková.
-
2
Pokrájala som na kocky jednu veľkú cibuľu.
-
3
Pripravila som si sladkú smotanu, štipľavú červenú mletú papriku, sladkú mletú červenú papriku - používam Kalocsai papriku pre jej zamatovú chuť a krásnu červenú farbu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celú rascu bobkové listy - všetko sa mi nezmestilo do záberu :-)
-
4
Kyslú sudovú kapustu som viackrát poprekrajovala nožom na menšie kusy, ochutnala som ju, nebolo treba preplachovať, inak ani nemám vo zvyku domácu sudovú kapustu preplachovať, vôbec to nie je potrebné, ale kto chce, ten môže.
-
5
V hrnci na rozpálenej domácej masti som orestovala cibuľu do sklovita - asi 7 - 8 minút.
-
6
K cibuli som pridala pokrájanú klobásu, pokrájanú krkovičku, krátko som spolu opražila asi 5 - 7 minút, podliala som vývarom z údenej krkovičky, pridala som všetky koreniny, aj celú rascu, okrem papriky a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni - asi 20 minút, kým kapusta primerane nezmäkla, nesmie sa rozvariť na blato, má zostať al dente..
-
7
Na rozohriatej masti v panvici som opražila múku do svetlej žemľovej farby, odtiahla z plameňa, pridala som obe červené mleté papriky, rozmiešala, nechala som ju rozpustiť, okorenila som ešte čerstvo mletým čiernym korením, vrátila som na oheň, za stáleho miešania som nechala korenie a papriku rozvoňať, podliala som studenou vodou a hotovú zásmažku rozmiešanú do hladka...
-
8
...som pridala k opraženej zmesi kapusty, klobásy, údenej krkovičky, korenín a povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
-
9
Potom som priliala sladkú smotanu, ktorá zjemní chuť polievky.
-
10
Nechala som spolu len prebublať asi 5 minút, už som ďalej nevarila, vypla som plameň pod hrncom. Nechala som chvíľu odstáť asi 15 minút, pridala som prelisovaný cesnak, chuť som vyladila kryštálovým cukrom a octom. Prikryla som pokrievkou a nechala som ešte asi 15 minút stáť, aby sa prepojili všetky chute. Všimli ste si správne, že som ju vôbec nesolila, klobása a údené mäso a údený vývar sú slané dosť. Ale najlepšia je táto polievka ako každá dobrá kapustnica až nasledujúci deň, platí, že čím staršia , tým lepšia :-)
-
11
Hotovú polievku som nabrala do tanierov a podávala som ju s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. "Korhelyleves" je vynikajúca sýta tradičná maďarská veľmi ostrá sladko-kyslá, mimoriadne chutná a obľúbená kapustová polievka, moji chlapi ju do slova a do písmena priam zbožňujú :-) Odporúčam vrelo vyskúšať, ale iba tým, čo milujú mimoriadne ostré pikantné chute :D Pozor!!! - polievka nepatrí medzi diéty a ani deťom :-) Nie je to zdravé, ale úžasne chutné jedlo.
dakujem za 5*****
nuž , ale je to fakt vynikajúce a úžasne chutné, nemáme každý deň takú dobrotu a ked do pekla, tak na peknom koni :D
u nás doma je táto polievka nielen pre pánov, aj my ženy milujeme pikantné a veľmi :-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem.
súhlasím s tebou, že je to úžasná polievka...u nás tiež varievala moja drahá mama, vlastne všetci v rodine, hlavne na svadbách druhý deň sa podávala, ale aj na iných rodinných oslavách.
dakujem.
mne stačí bohate, ak to považuješ za dobrý recept.:-)))))
zo srdca ti dakujem.
človek nemusí byť práve korheľ, aby miloval túto vynikajúcu polievku :D
pravdou však je, že výborne pomáha z poopičného syndromu a vytriezvieť, je to chutný účinný vyprosťovák. :-)
dakujem za uznanie.
a nakoniec nebýva to často, len 2 až 3x do roka :-)
koľko iných škodlivín sa nám dostáva denne, toto mi už nepriťaží :-)
teší ma, že budeš variť cez víkend :-)
potom keby si dala vedieť, či chutila.
to ja dakujem tebe.
som rada, že sa vydarila a robím ti chute :-)
dakujem ti za pochvalu zo srdca.
ani údeniny nie je priveľa,aby sme sa jej museli báť, tak ako vravíš.
dakujem ti.
Máš pravdu, podáva sa nad ránom na svadbách, stužkových, plesoch a podobných mulatšágoch. Po dlhoročných skúsenostiach s podobnými podujatiami si myslím, že práve tam sa nehodí. Pre žalúdok, kam sa celú noc ládoval alkohol, v niektorých prípadoch dym z cigariet, rôzne slané a sladké pochúťky, je táto polievka poslednou kvapkou. Niektorí korheli to vedia. Náš priateľ nám po jednej takejto akcii nadránom nad miskou kapustnice dôverne šveholil: ".....vážšení, ako sscete...., aale... upozsornujem vás, že khapusta.... sa velice zle vracá.....). Takže ak podobné podujatie organizujem ja, nad ránom sa podáva ostrý guláš, diabolská roštenka a pod.
u nás sa nikdy nestalo, asi preto, že nikto to s tou opicou akosi extra neprehnal. :-)
ak však ide o citlivejší žalúdok, podobnú galibu môže spraviť aj ostrý guláš, diabolská roštenka alebo iné tohto charakteru
dakujem za podelenie sa o zážitok.
u nás sa nikdy nestalo, asi preto, že nikto to s tou opicou akosi extra neprehnal. :-)
ak však ide o citlivejší žalúdok, podobnú galibu môže spraviť aj ostrý guláš, diabolská roštenka alebo iné tohto charakteru
dakujem za podelenie sa o zážitok a za pochvalu.
presne ako vravíš, tieto polievky si priam žiadajú pridanie údenín a dostanú potom úplne nový a oveľa lepší nový rozmer.
veru tak, nie nadarmo sú tradičné recepty našich predkov také veľmi dobre skombinované a obľúbené aj dnes :-)
teší ma, že sa ti recept veľmi páči.
dakujem.
nemusí to byť len vyprosťovák, je veľmi sýta, výživná a posilňujúca :-))))
verím, že by si takou výbornou kapustnicou nepohrdla.
dakujem.
verím, že si v mrazáku určite našla dobrú klobásu zo Slovenska a miesto krkovičky môžeš kľudne použiť iné údené mäsko, ale mastnejšie, ved vo Valencii jesto kvalitné a výber o akom sa nám tu ani len nesníva...
som rada, že sa ti môj recept páči, že ho považuješ za dobre spracovaný a narobila som ti veľké chute :-) poteší ma ak vyskúšaš.
dakujem za uznanie a *****.
srdečne ťa pozdravujem a aj ja tebe prajem krásny deň do temperamentného Španielska :-)))))
aj ja mám rada :-)
dakujem.
roky veru nezastavíš...tiež sa na svoj posledný poopičný syndrom nepamätám, avšak to nie je vôbec rokmi...
hádam tak bolo iba v ranej mladosti z frajeriny, aby som zistila aké to je :D
ani vtedy to nebolo nebezpečné, lebo môj dobrý otec ma ako znalec svojej profesie prezieravo pred odchodom na ples naučil, čo robiť, aby k takému foix pas nikdy neprišlo :-)
dobrá škola je dobrá škola :D
dakujem za uznanie.
vôbec nepochybujem, že aj u vás doma sa varila táto polievka odjakživa, lebo je veľmi obľúbená, rozšírená a vynikajúca, som veľmi rada, že aj ty ju poznáš :-) aj u vás sa varila odjakživa a ty v tej tradícii pokračuješ rovnako ako aj ja.
máš pravdu, dobré chváliť netreba, dobré sa chváli samo :-)
priznám sa ti, že túto polievku mám vo svojom archíve už pred mnohými rokmi nafotenú, spracovanú, veľmi som váhala, či ju mám vôbec pridať, lebo ju považujem za veľmi známu, ale teraz som rada, že som ju oprášila,posunula, lebo vidím, že mnohým som ju pripomenula, vrátila som im krásne chutné spomienky a iných som zase navnadila uvariť si túto úžasne chutnú dobrú tradičnú madarskú polievku. :-)
dakujem ti.
ja som však, skromná, bohate mi postačuje, ked ma nosia tí moji chlapi na rukách a to nielen za túto kapustnicu :-)
dakujem veľmi pekne.
tiež poznám niečo podobné, ale to je už iná polievka zo sedmohradskej kuchyne a má ešte aj suroviny navyše, ak zoženiem, uvarím a pridám aj tú - to je ich typická zabíjačková zase :-)
dakujem za uznanie a *****
Pikantná je vyprosťovák, ale keď sa podáva po svadbe, kedy je žalúdok plný jedál z hostiny + alko a ešte táto sýta polievka, no neviem, nehodia tí korheli ešte "šabľu"? /smejem sa/
u nás sa to ešte nikdy nestalo.
máš však pravdu, že je to výborná kapustnica, ale nielen pre abstinentov. vieš, vedieť piť spoločensky ako aj jesť s mierou je určité umenie a prejav kultúry človeka.
dakujem.
jednoducho je vynikajúca.
dakujem za pochvalu.
dakujem za úžasnú poklonu, vysoké ocenenie i 5*****
dakujem za úžasnú poklonu, vysoké ocenenie i 5*****
Vďaka za pridanie skvelého receptu, šíriť takúto dobrotu medzi pospolitý ľud je záslužná činnosť.
tie madarské papriky sú asi najlepšie, čo do farby a kvality, ešte mám výborné skúsenosti so španielskou mletou červenou paprikou.
recept je skvelý a vznikol najskôr medzi pospolitým ľudom, preto som ho posunula širokej variacej obci Varecha.sk a jej návštevníkom:-)))
to ja dakujem tebe, si veľmi milá.
jooooj, to ma nesmierne teší, že som ti pripomenula tvoju prastarkú, tvoju drága mamuskám touto skvelou polievkou, . veru, veľmi dobre vedela, čo je dobré - tak ako tá moja dobrá aňuci a moja drahá babička, ktoré ma ju naučili.
dakujem ti.
viem, že tebe sa polievka páči, predpokladala som, že ju robievaš. :-)
v súvislosti s tebou som rozmýšľala, ako by zodpovedala asi pravidlám židovskej kuchyne a...bravčová masť by sa nahradila olejom alebo husacou masťou /varím na nej často/, bravčové údené klobásky zase hovädzími klobáskami alebo z jahňacieho, baranieho ev. husacieho mäska / to by bola neslýchaná dobrota :-)/, bravčovú krkovičku údenou hovädzou alebo hovädzím jazykom, pre ortodoxných sladká smotana súčasne s mäsom podľa pravidiel kašrutu iste nie, ostatné môže zostať a bolo by to aj kosher :-)
nuž a pre tých nie prísne ortoxných by mohla byť hádam aj šľahačka.
čo povieš, janka ty? :-)
dakujem za ***** za túto levesku :-)
prajem ti pekný večer a krásny víkend.
dakujem za úžasnú správu.
som rad, že podľa teba je táto polievka určite chutná :-)
dakujem.
áno, to všetko tam ide, je to tradičný recept.
PF 2015 ti prajem.