Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. januára 2014
Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept)
Foto: pusta

"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných Zobraziť celý popis"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných oslavách ako vyprosťovák po opici. Ide o veľmi chutnú kapustnicu s klobásou, s údeným mäsom, smotanou, paprikou, výrazne korenenenú, pikantnej ostrej štipľavej chuti,ktorá preberie aj mŕtveho k životu. Je známych viac variant, pridávam náš osvedčený rodinný recept. Milovníkom ostrých pikantných polievok odporúčam vyskúšať.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 70-80 °C

Suroviny

500 g
1 ks
250 g
250 g
250 ml
1 - 2 strúčiky podľa chuti
1 PL
2 ČL
podľa chuti
podľa chuti
8 - 10 guľôčok
3 - 4 guľôčky
3 ks
2 PL
2 PL kopcom
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravila som si postupne suroviny, klobásu som pokrájala na kolieska, uvarenú údenú krkovičku na kocky o hrane asi 1,5 cm a očistila som cesnak, mne stačil jeden, klobása je výrazne cesnaková.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som na kocky jednu veľkú cibuľu.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si sladkú smotanu, štipľavú červenú mletú papriku, sladkú mletú červenú papriku - používam Kalocsai papriku pre jej zamatovú chuť a krásnu červenú farbu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celú rascu bobkové listy - všetko sa mi nezmestilo do záberu :-)

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kyslú sudovú kapustu som viackrát poprekrajovala nožom na menšie kusy, ochutnala som ju, nebolo treba preplachovať, inak ani nemám vo zvyku domácu sudovú kapustu preplachovať, vôbec to nie je potrebné, ale kto chce, ten môže.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrnci na rozpálenej domácej masti som orestovala cibuľu do sklovita - asi 7 - 8 minút.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K cibuli som pridala pokrájanú klobásu, pokrájanú krkovičku, krátko som spolu opražila asi 5 - 7 minút, podliala som vývarom z údenej krkovičky, pridala som všetky koreniny, aj celú rascu, okrem papriky a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni - asi 20 minút, kým kapusta primerane nezmäkla, nesmie sa rozvariť na blato, má zostať al dente..

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rozohriatej masti v panvici som opražila múku do svetlej žemľovej farby, odtiahla z plameňa, pridala som obe červené mleté papriky, rozmiešala, nechala som ju rozpustiť, okorenila som ešte čerstvo mletým čiernym korením, vrátila som na oheň, za stáleho miešania som nechala korenie a papriku rozvoňať, podliala som studenou vodou a hotovú zásmažku rozmiešanú do hladka...

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...som pridala k opraženej zmesi kapusty, klobásy, údenej krkovičky, korenín a povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som priliala sladkú smotanu, ktorá zjemní chuť polievky.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nechala som spolu len prebublať asi 5 minút, už som ďalej nevarila, vypla som plameň pod hrncom. Nechala som chvíľu odstáť asi 15 minút, pridala som prelisovaný cesnak, chuť som vyladila kryštálovým cukrom a octom. Prikryla som pokrievkou a nechala som ešte asi 15 minút stáť, aby sa prepojili všetky chute. Všimli ste si správne, že som ju vôbec nesolila, klobása a údené mäso a údený vývar sú slané dosť. Ale najlepšia je táto polievka ako každá dobrá kapustnica až nasledujúci deň, platí, že čím staršia , tým lepšia :-)

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú polievku som nabrala do tanierov a podávala som ju s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. "Korhelyleves" je vynikajúca sýta tradičná maďarská veľmi ostrá sladko-kyslá, mimoriadne chutná a obľúbená kapustová polievka, moji chlapi ju do slova a do písmena priam zbožňujú :-) Odporúčam vrelo vyskúšať, ale iba tým, čo milujú mimoriadne ostré pikantné chute :D Pozor!!! - polievka nepatrí medzi diéty a ani deťom :-) Nie je to zdravé, ale úžasne chutné jedlo.

    Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kimlo
Ja na nej nič nezdravého nevidím... 5*
pusta
@kimlo , vieš, že ani ja na nej nevidím nič nezdravé, čo sa mňa osobne týka :-)
dakujem za 5*****
kukulienka71
Ja tam vidím ako nezdravé len údeniny,ostatné suroviny by som radila medzi zdravé.Ale práve údeniny dodajú tú správnu chuť:-)výborná polievka,samozrejme pre pánov...
kimlo
@kukulienka to by muselo byť nezdravé aj údené tofu, a to sa to preferuje ako zdravá potravina.
rea1
to ste tomu dali! @kimlo , ja som si automaticky predstavila tú polievku s údeným tofu a bŕŕŕ. a to som, prosím, tofužravá. :-)))
pipnat
je to byť úžasná polievka, podobne ju varieva moja mamina:)takže ju mám iba raz za čas...
pipnat
teraz som si všimla, čo za vetu som to vypotila...samozrejme bez toho "byť":):)
pipnat
...priznám sa, že ja som varila kapustnicu aj s údeným tofu a veru, mne veľmi chutila....no ale každý máme nejaké chute:)
pusta
@kukulienka71 , však je to dávno známe, že čo je dobré, nebýva zdravé :-) ani údená klobása samotná nie je zdravá, ale fantastická.
nuž , ale je to fakt vynikajúce a úžasne chutné, nemáme každý deň takú dobrotu a ked do pekla, tak na peknom koni :D
u nás doma je táto polievka nielen pre pánov, aj my ženy milujeme pikantné a veľmi :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@rea1 , to hádam nie...len skús, je skutočne výborná :-)
dakujem.
pusta
@pipnat , v pohode :-)
súhlasím s tebou, že je to úžasná polievka...u nás tiež varievala moja drahá mama, vlastne všetci v rodine, hlavne na svadbách druhý deň sa podávala, ale aj na iných rodinných oslavách.
dakujem.
pusta
@pipnat , ja zase priznávam, že som zatiaľ žiadne tofu neochutnala, ale aj to bude :-)
drahyjon
Nedávno som pustu navrhol vyhlásiť za Kráľovnú Varechy. No nezaslúži si to aj za tento recept?!
eviana
No tak takúto polievku ja môžem hocikedy, všetko čo v nej je mám rada, aj keď sa za korheľa nepovažujem :) mňam :)
jozka2
tej udeniny nie je az tak vela,aby sme sa museli bat,sy ine eeecka ceecka a ani tofu nie je 100 %-na,uz sa seje modifikovana,tak co a dalsie konzervanty v balicku s nou.Vsetko s mierou.
kukulienka71
@kimlo ,údenie samotné sa považuje za nezdravé(ved je to dym -spalina)všetko údené tým pádom sa uberá smerom k neprospešnosti telu...Tam vznikajú také splodiny,ktoré dýchať nemienime,ale ako konzervant si to vychutnávame:-)
pusta
@drahyjon , je to pre mňa veľká česť, ale sú tu oveľa lepší, prenechám to preto rada im.
mne stačí bohate, ak to považuješ za dobrý recept.:-)))))
zo srdca ti dakujem.
pusta
@eviana milá, vidím, že preferujeme rovnaké chute :-)
človek nemusí byť práve korheľ, aby miloval túto vynikajúcu polievku :D
pravdou však je, že výborne pomáha z poopičného syndromu a vytriezvieť, je to chutný účinný vyprosťovák. :-)
dakujem za uznanie.
natascha1
Vyzerá prudko jedlá. Už viem, čo budem variť cez víkend. Ďakujem za recept.
mariamka
robim ju na Silvestra a odmietam cez rok, len kvoli tomu, ze je taka jedinecna :) vydarila sa , robite chute p. @pusta ,,
pusta
@kukulienka71 , či je údené telu prospešné alebo nie, viem, že máš pravdu, ale chutíííí mi straaaašne:P
a nakoniec nebýva to často, len 2 až 3x do roka :-)
koľko iných škodlivín sa nám dostáva denne, toto mi už nepriťaží :-)
pusta
@natascha1 , je prudko jedlá táto polievka.
teší ma, že budeš variť cez víkend :-)
potom keby si dala vedieť, či chutila.
to ja dakujem tebe.
pusta
@mariamka moja, áno, vtedy ju robíme aj my vždy na Silvestra, presne k vôli tomu, že je taká jedinečná :-) a aj inokedy - svadby, oslavy...
som rada, že sa vydarila a robím ti chute :-)
dakujem ti za pochvalu zo srdca.
pusta
@jozka2 , éčka a ai konzervanty umelé nie sú v tejto polievke žiadne.
ani údeniny nie je priveľa,aby sme sa jej museli báť, tak ako vravíš.
dakujem ti.
elysa
@pusta dvaja z mojich troch chlapov by Ťa tiež nosili na rukách za takúto kapustnicu :)
kukulienka71
@pusta ,ja som len reagovala na @kimla ,tvoj recept sa mi veľmi páči,je to tak,ako vravíš,že väčšina chutných vecí je nezdravá,ja som to už tiež spomínala v rozprave s @2010 pri inom recepte...Napríklad strukovinové polievky,ale aj kapustové dostanú úplne iný rozmer chuti pridaním údeniny.Tie polievky si to proste žiadajú:-)Nie nadarmo sú tradičné recepty našich predkov také dobre skombinované a obľúbené aj v dnešnej dobe.
rela
korheľ nie som, vyprosťovák preto nepotrebujem, ale takou výbornou kapustnicou by som nepohŕdla :-)
alex37
veľký hrniec aj u nás na silvestra, len ju nechávame bez šĺahačky tú si dáva u ná len ten kto ju má rád /ja tiež/ :-)
lola
aaaaaaaaaaaaach,rychlo bezim do mraznicky,ci mi tam zostalo nieco z udenej klobasy,co som si v decembri doniesla zo Slovenska.....len ta krkovicka,hmmmmm,kde by som ju tu....)-: ale nevadi,trosku zaimprovizujem(-: zboznujem vsetko kapustove,takze sup sup do KK a coskoro vyskusam,dakujem za pekne spracovany recept(ako inak(-:),velke chute ste mi narobili,5* Vam pravom patri(-:pekny vecer
sracz
Polievky takéhoto druhu môžem vždy a všade, milá @pusta ale na svoj posledný "poopičný" stav sa už naoza nepamätám!!! Darmo; roky nezastavíš!
amelie
@pusta , presne taká sa varila aj u nás odjakživa - odborník na ňu bol najmä otec, dokonca si robil sám aj klobásky, také fest pikantné - , a to aj bez potreby zahnať opicu:-) všetci sme ju mali veľmi radi a ja pokračujem v rodinnej tradícii: tiež ju varím a ďalšia generácia ju má rada:-)) dobré sa chváli samo, takže moja pochvala tvojej výbornej polievky by bola asi nosením dreva do lesa:-)))))
sovka62
Naozaj výborná polievka, varím skoro rovnako, len klobásu do nej vkladám vcelku a krájam až uvarenú a vychladnutú. Kolieska sú úhľadnejšie.
Máš pravdu, podáva sa nad ránom na svadbách, stužkových, plesoch a podobných mulatšágoch. Po dlhoročných skúsenostiach s podobnými podujatiami si myslím, že práve tam sa nehodí. Pre žalúdok, kam sa celú noc ládoval alkohol, v niektorých prípadoch dym z cigariet, rôzne slané a sladké pochúťky, je táto polievka poslednou kvapkou. Niektorí korheli to vedia. Náš priateľ nám po jednej takejto akcii nadránom nad miskou kapustnice dôverne šveholil: ".....vážšení, ako sscete...., aale... upozsornujem vás, že khapusta.... sa velice zle vracá.....). Takže ak podobné podujatie organizujem ja, nad ránom sa podáva ostrý guláš, diabolská roštenka a pod.
pusta
@sovka62 , však jasne, aj tak sa dá, ale myslím, že z vopred pokrájanej klobásy sa lepšie uvoľní šťava a chuť.pravdu máš, táto polievka sa podáva najmä nad ránom na svadbách, stužkových, plesoch a podobných mulatšágoch, podľa mňa sa výborne hodí práve pre svoju ostrosť, nakoniec sa tam veľa vyskáče pri tanci, takže až taká ťažká zase tá polievka nie je, pokiaľ sa bez miery neprejedáš. nádherne si ma rozosmiala tým svojim zážitkom, no to musela byť galiba...:D :D :D
u nás sa nikdy nestalo, asi preto, že nikto to s tou opicou akosi extra neprehnal. :-)
ak však ide o citlivejší žalúdok, podobnú galibu môže spraviť aj ostrý guláš, diabolská roštenka alebo iné tohto charakteru
dakujem za podelenie sa o zážitok.
pusta
@sovka62 , však jasne, aj tak sa dá, ale myslím, že z vopred pokrájanej klobásy sa lepšie uvoľní šťava a chuť.pravdu máš, táto polievka sa podáva najmä nad ránom na svadbách, stužkových, plesoch a podobných mulatšágoch, podľa mňa sa výborne hodí práve pre svoju ostrosť, nakoniec sa tam veľa vyskáče pri tanci, takže až taká ťažká zase tá polievka nie je, pokiaľ sa bez miery neprejedáš. nádherne si ma rozosmiala tým svojim zážitkom, no to musela byť galiba...:D :D :D
u nás sa nikdy nestalo, asi preto, že nikto to s tou opicou akosi extra neprehnal. :-)
ak však ide o citlivejší žalúdok, podobnú galibu môže spraviť aj ostrý guláš, diabolská roštenka alebo iné tohto charakteru
dakujem za podelenie sa o zážitok a za pochvalu.
pusta
@kukulienka71 , v pohode, len som sa tiež pripojila :-)))))
presne ako vravíš, tieto polievky si priam žiadajú pridanie údenín a dostanú potom úplne nový a oveľa lepší nový rozmer.
veru tak, nie nadarmo sú tradičné recepty našich predkov také veľmi dobre skombinované a obľúbené aj dnes :-)
teší ma, že sa ti recept veľmi páči.
dakujem.
pusta
@rela , vôbec nemusíš byť korheľom :D to je len tradičný názov tejto polievky, pod ktorým je všade známa a ja som ho iba preložila, musíš chápať v prenesenom význame, nie osobne :-)
nemusí to byť len vyprosťovák, je veľmi sýta, výživná a posilňujúca :-))))
verím, že by si takou výbornou kapustnicou nepohrdla.
dakujem.
pusta
jééééj...milá@lola , vitaj, dávno si tu nebola :-)
verím, že si v mrazáku určite našla dobrú klobásu zo Slovenska a miesto krkovičky môžeš kľudne použiť iné údené mäsko, ale mastnejšie, ved vo Valencii jesto kvalitné a výber o akom sa nám tu ani len nesníva...
som rada, že sa ti môj recept páči, že ho považuješ za dobre spracovaný a narobila som ti veľké chute :-) poteší ma ak vyskúšaš.
dakujem za uznanie a *****.
srdečne ťa pozdravujem a aj ja tebe prajem krásny deň do temperamentného Španielska :-)))))
pusta
@alex37 , tší ma, že aj u vás na Silvestra veľký hrniec, potom lepšie uvariť bez šľahačky a pridať si až na tanieri.
aj ja mám rada :-)
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, polievky tohto druhu tiež môžem vždy a všade :-)
roky veru nezastavíš...tiež sa na svoj posledný poopičný syndrom nepamätám, avšak to nie je vôbec rokmi...
hádam tak bolo iba v ranej mladosti z frajeriny, aby som zistila aké to je :D
ani vtedy to nebolo nebezpečné, lebo môj dobrý otec ma ako znalec svojej profesie prezieravo pred odchodom na ples naučil, čo robiť, aby k takému foix pas nikdy neprišlo :-)
dobrá škola je dobrá škola :D
dakujem za uznanie.
budkar
Ja sa pripájam k 5*. K diskusii sa nedá nič dodať. Moja kapustnica je skoro zhodná (podobná) s jednou ingredienciou naviac a tou je ku klobáse a údenému mäsu aj čerstvé mäso na kocky zatiahnuté v úvodnom základe.
pusta
@amelie , moja poklona tvojmu dobrému otcovi, veľmi šikovný chlap to bol, ktorý si aj klobásky sám vyrobil také fest pikantné a bol aj odborníkom na túto polievku.
vôbec nepochybujem, že aj u vás doma sa varila táto polievka odjakživa, lebo je veľmi obľúbená, rozšírená a vynikajúca, som veľmi rada, že aj ty ju poznáš :-) aj u vás sa varila odjakživa a ty v tej tradícii pokračuješ rovnako ako aj ja.
máš pravdu, dobré chváliť netreba, dobré sa chváli samo :-)
priznám sa ti, že túto polievku mám vo svojom archíve už pred mnohými rokmi nafotenú, spracovanú, veľmi som váhala, či ju mám vôbec pridať, lebo ju považujem za veľmi známu, ale teraz som rada, že som ju oprášila,posunula, lebo vidím, že mnohým som ju pripomenula, vrátila som im krásne chutné spomienky a iných som zase navnadila uvariť si túto úžasne chutnú dobrú tradičnú madarskú polievku. :-)
dakujem ti.
pusta
@elysa , no teeeda, to je pre mňa veľká česť, že za túto polievku by ma tvoji chlapi nosili na rukách :-) že ich pozdravujem a dakujem :-)
ja som však, skromná, bohate mi postačuje, ked ma nosia tí moji chlapi na rukách a to nielen za túto kapustnicu :-)
dakujem veľmi pekne.
pusta
@budkar , som rada, že aj ty poznáš túto vynikajúcu polievku, tá tvoja verzia musí byť výborná.
tiež poznám niečo podobné, ale to je už iná polievka zo sedmohradskej kuchyne a má ešte aj suroviny navyše, ak zoženiem, uvarím a pridám aj tú - to je ich typická zabíjačková zase :-)
dakujem za uznanie a *****
jozefj
K tomuto receptu netreba slov.1******.Skláňam sa pred Vaším fortielom.
rendovka
táto polievka je vynikajúca aj pre abstinentov. Vždy keď mám žalúdok " na vode " tak mi pomôže, aj keď gastroenterologovia tvrdia, že je škodlivá.
ivav
Taká kapustnica je výborná, robievam ju na Štedrý večer, ale dávam neúdenú krkovičku a trochu menej pikantnú.
Pikantná je vyprosťovák, ale keď sa podáva po svadbe, kedy je žalúdok plný jedál z hostiny + alko a ešte táto sýta polievka, no neviem, nehodia tí korheli ešte "šabľu"? /smejem sa/
pusta
@ivav , ani na svadbe sa z tohoto vyprosťováku nehádže "šabľa", leda ak by tvoji hostia boli skutoční korheli a prejedali sa ako ešte nikdy predtým. :-) prepáč, ale mne príde táto tvoja poznámka ako veľmi nechutná, aj ked vravíš, že so smiechom.
u nás sa to ešte nikdy nestalo.
máš však pravdu, že je to výborná kapustnica, ale nielen pre abstinentov. vieš, vedieť piť spoločensky ako aj jesť s mierou je určité umenie a prejav kultúry človeka.
dakujem.
pusta
@rendovka , hej táto polievka je veľmi vhodná aj pre abstinentov, má aj ozdravné účinky, každému pomôže niečo iné :-)
jednoducho je vynikajúca.
dakujem za pochvalu.
pusta
@jozefj ,, je to pre mňa nesmierna česť od teba, zaväzuje ma to aj v budúcnosti.
dakujem za úžasnú poklonu, vysoké ocenenie i 5*****
pusta
@jozefj ,, je to pre mňa nesmierna česť od teba, zaväzuje ma to aj v budúcnosti.
dakujem za úžasnú poklonu, vysoké ocenenie i 5*****
bubaya
Ahaho a ja som včera večer varila takýto vyprosťovák, ale z udeného bravčového chvostíka a poslednej vianočnej klobásovej nohy, aspoň papriky sú od maďarských hraníc. A to prosím sa ani nemám z čoho vyprosťovať :(
Vďaka za pridanie skvelého receptu, šíriť takúto dobrotu medzi pospolitý ľud je záslužná činnosť.
rea1
@pusta , došlo k nedorozumeniu - ja nie bŕŕŕ na polievku, tá je super, robievala sa u nás a robievam ju aj ja, mojej chuti sa len nepozdala táto leveška v spojení s údeným tofu. hoci tofu mám veľmi rada a mäso jedávam iba niekedy, táto polievka v mojej hlave musí byť mäsová, nie tofu-ová. preto to bŕŕŕ. nejak sa mi tá predstava nepozdala. za levešku som ti dala 5* (ako obvykle). :-)
slnieckooo
milá @pusta , incsi fincsi polievočku si spravila, .. a pripomenula si mi tým moju prastarkú ... Presne takúto polievku robievala na výzor a na chuť aj moja ..drága mamuskám. Žiaľ už len robila :( ... Ďakujem Ti, že si mi ju znovu pripomenula svojím skvelým receptom. :-)
pusta
@nubaya , verím, že to bolo úžasné, ved tá polievka nie je len ako vyprosťovák ?.) aj ked tomu slúži najčastejšie, je výdatná, sýta a veľmi chutná.
tie madarské papriky sú asi najlepšie, čo do farby a kvality, ešte mám výborné skúsenosti so španielskou mletou červenou paprikou.
recept je skvelý a vznikol najskôr medzi pospolitým ľudom, preto som ho posunula širokej variacej obci Varecha.sk a jej návštevníkom:-)))
to ja dakujem tebe, si veľmi milá.
pusta
@slnieckooo , áno, je to nagyon fincsi polievka :-)))))
jooooj, to ma nesmierne teší, že som ti pripomenula tvoju prastarkú, tvoju drága mamuskám touto skvelou polievkou, . veru, veľmi dobre vedela, čo je dobré - tak ako tá moja dobrá aňuci a moja drahá babička, ktoré ma ju naučili.
dakujem ti.
pusta
@rea1 - milá janka, bud v pohode, žiadne nedorozumenie :-)
viem, že tebe sa polievka páči, predpokladala som, že ju robievaš. :-)
v súvislosti s tebou som rozmýšľala, ako by zodpovedala asi pravidlám židovskej kuchyne a...bravčová masť by sa nahradila olejom alebo husacou masťou /varím na nej často/, bravčové údené klobásky zase hovädzími klobáskami alebo z jahňacieho, baranieho ev. husacieho mäska / to by bola neslýchaná dobrota :-)/, bravčovú krkovičku údenou hovädzou alebo hovädzím jazykom, pre ortodoxných sladká smotana súčasne s mäsom podľa pravidiel kašrutu iste nie, ostatné môže zostať a bolo by to aj kosher :-)
nuž a pre tých nie prísne ortoxných by mohla byť hádam aj šľahačka.
čo povieš, janka ty? :-)
dakujem za ***** za túto levesku :-)
prajem ti pekný večer a krásny víkend.
jumbo
CO JE ZDRAVE A CO JE NEZDRAVE O TOM SA DA ROZPRAVAT DNI A TYZDNE . RASEJ HOVORME CO JE CHUTNE A CO NIE. A TATO POLIEVKA JE URCITE CH U T N A
pusta
@biskvit , to ma veľmi teší, že si túto polievku vyskúšala, že je vynikajúca a mala úspech :-)
dakujem za úžasnú správu.
pusta
@jumbo , presne tak :-)
som rad, že podľa teba je táto polievka určite chutná :-)
dakujem.
dellawar
Ocot, sladká smotana, kyslá kapusta, cukor - som z toho ospr...(vyprostený).
pusta1
@dellawar , nemáš byť prečo :-)
áno, to všetko tam ide, je to tradičný recept.
PF 2015 ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia