Variácia na sendvič Coronation chicken

harknessy - bez fotkyharknessy, 20. marca 2014
Variácia na sendvič Coronation chicken
Foto: harknessy

Recept na Coronation chicken (v preklade korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na královnú. V tejto dobe síce už Zobraziť celý popisRecept na Coronation chicken (v preklade korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na královnú. V tejto dobe síce už India nepatrila pod britské impérium, každopádne medzi oboma krajinami stále fungovali veľmi úzke vzťahy a tak sa dvorní kuchári rozhodli vymyslieť recept ktorý by bol fúziou britskej a indickej kuchyne. Pôvodný recept sa podával z ryžou, ale v priebehu nasledujúcich rokov vzniklo mnoho variácií medzi ktoré patrí aj náplň do sendvičov.

Suroviny

Základ:
500 g
200 g
3 ČL
1/2 ČL
Mangové chutney:
3-4 PL
2 PL
1 ks
1 ks (menšia)
 hrsť
1 ČL
1 strúčik
1/2 ČL (štipľavé - sušené kúsky)
Na prípravu kuraťa:




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme chutney. Nakrájame si mango na kostičky. V nádobe s hrubým dnom necháme priviesť do varu cukor s vínnym octom a miešame pokým sa cukor neroztopí. Pridáme všetky zvyšné suroviny a varíme pokým tekutina nebude mať formu hustého sirupu, ale zároveň tak aby nebolo mango úplne rozvarené, mali by tam byť jasné kúsky. Toto by malo trvať asi 45-60 minút. Necháme vychladiť. (Pochopiteľne, že takýmto spôsobom sa dá pripraviť chutney aj väčšie množstvo a môžeme ho zavariť. Taktiež sa dá pridať ešte napríklad kandizovaný zázvor ak nám chutí.)

  2. 2

    Na oleji s maslom si pri strednej teplote pripravíme opeprené a osolené kuracie mäso (Je jedno z akej časti kuraťa a aj aký má tvar - bude sa krájať na malé kocky. Taktiež sa dá bez problémov použiť pečené kura, ktoré nám ostalo - v Británii sa to tak bežne robí.) Taktiež necháme vychladiť.

  3. 3

    Majonézu zmiešame s kari korením, škoricou, čiernym korením a po rozmiešaní pridáme aj nakrájané kura a mangové chutney. Ak chceme napríklad viacej hrozienok, môžeme kľudne pridať, lebo tie čo sú v chutney sa tam trochu strácajú. Naložíme si hrubú vrstvu na sendvič (tradičný je pochopiteľne biely toastový chlieb - neotoastovaný - ale ja osobne to mám najradšej v ciabatte - ako je vidno na fotke - každopádne sa viac hodí biele pečivo) a navrch mäžeme pridať aj niečo zelené - čerstvý nasekaný koriander, rukola a ľadový šalát sú najviac hodiace sa ingrediencie. A môžeme jesť. Poznámka: neodporúčam ľuďom, ktorí nemajú radi indickú kuchyňu, prípadne kombinácie slané-sladké

Diskusia k receptu

kukulienka71
Veľmi zaujímavé!mám rada kuk do histórie spojený s prezentáciou receptu,zase som sa niečo nové dozvedela:-)máš to pekne napísané,aj foto sa podarilo:-) ukladám pre prípad,že ma napadne vyskúšať netradičné chute,vďaka
eviana
@harknessy , škoda, že si nám neponúkol viac fotiek z prípravy tohto jedla - napr. samotné "coronation chichen", pretože takto naplnený sendvič veľkú výpovednú hodnotu nemá.
harknessy
Skusal som fotit aj samotnu plnku, len ono to po zmiesani v podstate vyzera ako taky hmm zltkasty "maglajz" :-)
2010
Dik, z coronation chicken sa stal coronation spenatovy wrap,
mango chutney som si zmodernizoval, dal som cerstve mango a uz ochuteny chilli kokosovy ocot, len chvilu podusil a zahustil arrowroot, a viac chilli a salat.


safran
o týždeň tu budem mať "Anglánov" šmrcnutých indickou kuchyňou - prišlo mi to vhod, keďže obedujú zásadne iba sendvič




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia