Foto: harknessy
Recept na Coronation chicken (v preklade korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na královnú. V tejto dobe síce už Zobraziť celý popisRecept na Coronation chicken (v preklade korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na královnú. V tejto dobe síce už India nepatrila pod britské impérium, každopádne medzi oboma krajinami stále fungovali veľmi úzke vzťahy a tak sa dvorní kuchári rozhodli vymyslieť recept ktorý by bol fúziou britskej a indickej kuchyne. Pôvodný recept sa podával z ryžou, ale v priebehu nasledujúcich rokov vzniklo mnoho variácií medzi ktoré patrí aj náplň do sendvičov.
Suroviny
Základ: | |
500 g |
|
200 g |
|
3 ČL |
|
1/2 ČL |
|
|
|
Mangové chutney: | |
3-4 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks (menšia) |
|
hrsť |
|
1 ČL |
|
1 strúčik |
|
1/2 ČL (štipľavé - sušené kúsky) |
|
Na prípravu kuraťa: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme chutney. Nakrájame si mango na kostičky. V nádobe s hrubým dnom necháme priviesť do varu cukor s vínnym octom a miešame pokým sa cukor neroztopí. Pridáme všetky zvyšné suroviny a varíme pokým tekutina nebude mať formu hustého sirupu, ale zároveň tak aby nebolo mango úplne rozvarené, mali by tam byť jasné kúsky. Toto by malo trvať asi 45-60 minút. Necháme vychladiť. (Pochopiteľne, že takýmto spôsobom sa dá pripraviť chutney aj väčšie množstvo a môžeme ho zavariť. Taktiež sa dá pridať ešte napríklad kandizovaný zázvor ak nám chutí.)
- 2
Na oleji s maslom si pri strednej teplote pripravíme opeprené a osolené kuracie mäso (Je jedno z akej časti kuraťa a aj aký má tvar - bude sa krájať na malé kocky. Taktiež sa dá bez problémov použiť pečené kura, ktoré nám ostalo - v Británii sa to tak bežne robí.) Taktiež necháme vychladiť.
- 3
Majonézu zmiešame s kari korením, škoricou, čiernym korením a po rozmiešaní pridáme aj nakrájané kura a mangové chutney. Ak chceme napríklad viacej hrozienok, môžeme kľudne pridať, lebo tie čo sú v chutney sa tam trochu strácajú. Naložíme si hrubú vrstvu na sendvič (tradičný je pochopiteľne biely toastový chlieb - neotoastovaný - ale ja osobne to mám najradšej v ciabatte - ako je vidno na fotke - každopádne sa viac hodí biele pečivo) a navrch mäžeme pridať aj niečo zelené - čerstvý nasekaný koriander, rukola a ľadový šalát sú najviac hodiace sa ingrediencie. A môžeme jesť. Poznámka: neodporúčam ľuďom, ktorí nemajú radi indickú kuchyňu, prípadne kombinácie slané-sladké
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mango chutney som si zmodernizoval, dal som cerstve mango a uz ochuteny chilli kokosovy ocot, len chvilu podusil a zahustil arrowroot, a viac chilli a salat.